2024.gada 28. aprīlis

Gundega, Terēze

Banka "Citadele" piešķīrusi 952 000 eiro finansējumu saules elektrostacijas būvniecībai netālu no Baļotes ezera

Banka "Citadele" piešķīrusi 952 000 eiro finansējumu saules elektrostacijas būvniecībai netālu no Baļotes ezera

Banka "Citadele" piešķīrusi finansējumu 952 000 eiro apmērā SIA "Projektu ekspertu grupa" saules elektrostacijas būvniecībai Jēkabpils novadā.

Saules parku, kas atradīsies netālu no Baļotes ezera, Jēkabpils novada Kūku pagastā, plānots nodot ekspluatācijā 2024.gada vasarā. Spēkstacijas kopējā platība aizņems 3,75 hektārus, kur tiks izvietoti vairāk nekā 3800 saules paneļi ar kopējo jaudu 2,38 megavati (MW).

Kopējais saražotās elektrības apjoms gadā plānots 2,3 gigavatstundu (GWh) apjomā, kas būs pietiekami, lai ar elektroenerģiju spētu apgādāt aptuveni 1100 mājsaimniecību Latvijā.

"Projektu ekspertu grupas" mātesuzņēmuma SIA "Baltex nami" valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Ratnieks informē, ka elektrības pārdošana paredzēta sadarbībā ar uzņēmumu SIA "Virši Renergy". Paralēli saules parka izbūvei Kūku pagastā "Projektu ekspertu grupa" sākusi arī sagatavošanās darbus nākamajiem projektiem Ogres novadā un Jēkabpils novadā, plānojot 2025.gadā sasniegt kopējo ražošanas jaudu pieci MW.

Uzņēmums turpina izvērtēt jaunu saules parku attīstības iespējas, kā arī ir ieinteresēts investoru piesaistē, lai attīstītu jaunus projektus un būtiski paplašinātu elektrostaciju portfeli, piebilst Ratnieks.

"Projektu ekspertu grupa" ir "Baltex nami" meitasuzņēmums, kas Latvijā īsteno alternatīvās enerģijas ieguves projektus no investoru piesaistes līdz būvniecībai, kā arī veic saules spēkstaciju turpmāko ekspluatāciju.

"Projektu ekspertu grupa" 2022.gadā strādāja ar 180 eiro apgrozījumu un guva 94 eiro peļņu, liecina "Firmas.lv" informācija. 

"Projektu ekspertu grupa" reģistrēta 2010.gadā, un uzņēmuma pamatkapitāls ir 2800 eiro. Uzņēmums īpašnieks ir "Baltex nami", kuras īpašnieki vienādās daļās ir Ratniekam piederošā SIA "BG būve" un SIA "Alt RD", kuras īpašnieki ir Imants Naumanis (69,92%) un Rihards Kundziņš (30,08%).

Pēc aktīvu apmēra banka "Citadele" 2022.gada beigās bija trešā lielākā banka Latvijā. Tās obligācijas ir iekļautas biržas "Nasdaq Riga" parāda vērtspapīru sarakstā. Bankas akcionāri ir ASV investīciju kompānijas "Ripplewood" meitaskompānija "RA Citadele Holdings LLC" un starptautisku investoru grupa (75% plus viena akcija), kā arī Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (25% mīnus viena akcija).

Atstājiet komentāru