2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Jēkabpils novadā samazinās  ielu apgaismojumu un atteiksies no Ziemassvētku gaismas dekoriem; pazeminās apkures temperatūru skolās un bērnudārzos

Jēkabpils novadā samazinās ielu apgaismojumu un atteiksies no Ziemassvētku gaismas dekoriem; pazeminās apkures temperatūru skolās un bērnudārzos

Jēkabpils novada domes izpilddirektors Uldis Skreivers, tiekoties ar vietējo mediju žurnālistiem preses konferencē informēja par energotaupības resursu plānu, norādot, ka taupības pasākumi uzsākti jau pagājušajā nedēļā, savukārt rīkojums par plāna īstenošanu izdots 23.septembrī. 

Lai ieekonomētu budžeta līdzekļus, taupības plāns paredz pakāpeniski samazināt ielu apgaismojumu noteiktā diennakts laikā un intensitātē, samazinot elektroenerģijas patēriņu ielu apgaismojumam par 10-15%. Apgaismojums tiks samazināts pilsētas nomales ielām, centra ielās tas netiek samazināts. Tāpat arī uzdots visās pašvaldības iestādēs gan pilsētu, gan ciemu un lauku teritorijās, samazināt elektroenerģijas patēriņu, nomainot vecos energo neefektīvos gaismekļus, tādējādi samazinot elektroenerģijas patēriņu iekštelpu apgaismojumam par 15-20%.

Runājot par energortaupības resursu plānu, Jēkabpils novada domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis atzina, ka pašvaldībai nepietiek kapacitātes, lai to realizētu uzreiz visā novadā, tāpēc plāna ieviešana notiekot pakāpeniski. Situācija esot dažāda, jo ir vietas novadā, kur nav iespējams atslēgt vai samazināt daļēji ielu apgaismojumu automātiski, novecojušās apgaismes struktūras dēļ, daudzviet nākoties fiziski izskrūvēt katru otro trešo lampiņu apgaismes stabā. Tas prasot gan attiecīgu tehniku, gan cilvēkresursus, gan laiku. Savukārt Jēkabpilī secināts, ka daudzviet pilsētas centrālajām ielām  ir vienots apgaismojums ar galvenajām ielām un ir problemātiski šajās mazajās ielās samazināt apgaismojuma intensitāti, jo tad tas samazinās arī centra ielās, arī šajās mazajās ielās katrs otrais vai trešais gaismeklis būtu jātslēdz manuāli..

Šogad, saistībā ar energoresursu taupības pasākumiem, Jēkabpils novada pašvaldība atteiksies no tradicionālajiem Ziemassvētku gaismas dekoriem pilsētas ielās. Raivis Ragainis solīja, ka noteikti tiks iedegta un būs izgaismota Jēkabpils galvenā svētku egle un svētku egles Aknīstē un Viesītē, kā arī pagastu centros, bet ierasto gaismas dekoru pie apgaismes stabiem un pilsētas laukumos nebūs.  Iespējams, tikšot izgaismots tilts pār Daugavu, bet par šo jautājumu vēl lems.

Veicot siltumenerģijas taupīšanas pasākumus, plānā noteikts, ka novada iestādēs un skolās maksimālā telpas temperatūra būs 21ºC, darba dienās no 8.00 - 17.00, savukārt ārpus darba laika telpas temperatūra 16ºC. Pirmskolas izglītības iestādēs noteikta maksimālā telpas temperatūra 23ºC, darba dienās no 7.00 - 19.00, ārpus darba laika no 19.00 - 7.00 telpas temperatūra 17ºC.

No 1.oktobra līdz 30.aprīlim Jēkabpils novada teritorijā tiks pakāpeniski ieviesti dažādi energoresursu taupīšanas pasākumi.

Pilsētās:

No pirmdienas līdz ceturtdienai no plkst. 22.30 - 00.00 vietās kur ir iespēja tiek samazināts gaismekļu spilgtums par 20%, kur nav iespējams, tiek atslēgta viena fāze (nedeg katrs trešais gaismeklis).
No pirmdienas līdz ceturtdienai no plkst. 00.00 - 4.00 vietās kur ir iespēja tiek samazināts gaismekļu spilgtums par 50%, kur nav iespējams, tiek atslēgta viena fāze (nedeg katrs trešais gaismeklis) vai atsevišķas mazāk apdzīvotas ielas.
No pirmdienas līdz ceturtdienai no plkst. 4.00 - 8.00 vietās kur ir iespēja tiek samazināts gaismekļu spilgtums par 20%, kur nav iespējams, tiek atslēgta viena fāze (nedeg katrs trešais gaismeklis).
No piektdienas līdz svētdienai no plkst. 23.00 - 00.00 vietās kur ir iespēja tiek samazināts gaismekļu spilgtums par 20%.
No piektdienas līdz svētdienai no plkst. 00.00 - 4.00 vietās kur ir iespēja tiek samazināts gaismekļu spilgtums par 30%, kur nav iespējams, tiek atslēgta viena fāze (nedeg katrs trešais gaismeklis) vai atsevišķas mazāk apdzīvotas ielas.
No piektdienas līdz svētdienai no plkst. 4.00 - 8.00 vietās kur ir iespēja tiek samazināts gaismekļu spilgtums par 20%.

Ciemos un lauku teritorijās:

No pirmdienas līdz ceturtdienai no plkst. 22.30 - 00.00 vietās kur ir iespēja tiek samazināts gaismekļu spilgtums par 30%, kur nav iespējams, tiek atslēgta viena fāze (nedeg katrs trešais gaismeklis).
No pirmdienas līdz ceturtdienai no plkst. 00.00 - 5.00 vietās kur ir iespēja tiek samazināts gaismekļu spilgtums par 50%, kur nav iespējams, tiek atslēgta viena fāze (nedeg katrs trešais gaismeklis) vai atsevišķas mazāk apdzīvotas ielas.
No pirmdienas līdz ceturtdienai no plkst. 5.00 - 8.00 vietās kur ir iespēja tiek samazināts gaismekļu spilgtums par 30%, kur nav iespējams, tiek atslēgta viena fāze (nedeg katrs trešais gaismeklis).
No piektdienas līdz svētdienai no plkst. 22.30 - 00.00 vietās kur ir iespēja tiek samazināts gaismekļu spilgtums par 30%.
No piektdienas līdz svētdienai no plkst. 00.00 - 5.00 vietās kur ir iespēja tiek samazināts gaismekļu spilgtums par 50%, kur nav iespējams, tiek atslēgta viena fāze (nedeg katrs trešais gaismeklis) vai atsevišķas mazāk apdzīvotas ielas.
No piektdienas līdz svētdienai no plkst. 5.00 - 8.00 vietās kur ir iespēja tiek samazināts gaismekļu spilgtums par 30%.

Krustojumiem, gājēju pārejām un satiksmei bīstamākajām vietām tiek nodrošināts apgaismojums normālā režīmā!

Komentāri (0-10/17)

  • Jēkabpilietis
    06.10.2022 20:59
    Varbūt sākt ar algu samazinājumu resnvēderiem?
  • Andrejs
    05.10.2022 21:48
    Skolnieciņ, man liekas tu esi duraciņš.
  • Skolnieciņš
    01.10.2022 19:58
    Iveta:
    Varbūt vispirms no domes izmest mikroviļņu krāsniņas,tējkannas u.t.t,bet ne atņemt ziemassvētku noskaņojumu.Vēlāk ,spiedīs iet armijā,lai arī bērnībā,pat bērni nebūs izbaudījuši ziemassvētku burvību-par kādu patriotismu var iet runa...???
    Ziemassvētkus, precīzāk, Ziemas saulgriežu svētkus, ir monopolizējis rabīns Jēzus Kristus. Kāda sumpurņa pēc latviešiem savu senču zemē būtu jāpielūdz rabīnu Jēzu Kristu? Kāda sumpurņa pēc latviešiem savu senču zemē būtu jāgodā senebreju mitoloģiju un ebreju monoteismu? Lai ebreji Izraēla svin sava rabīna dzimšanas dienu! Latviešiem kā baltu tautai ebreju rabīni nav aktuāli! Mums ir Sentēvu Dievi - Latvju Dievi!
    ©Skolnieciņš 1999-bezgalība :-)
    Skolnieciņš® ™Skolnieciņš
  • Iveta
    29.09.2022 19:18
    Varbūt vispirms no domes izmest mikroviļņu krāsniņas,tējkannas u.t.t,bet ne atņemt ziemassvētku noskaņojumu.Vēlāk ,spiedīs iet armijā,lai arī bērnībā,pat bērni nebūs izbaudījuši ziemassvētku burvību-par kādu patriotismu var iet runa...???
  • Beta
    29.09.2022 00:17
    Scenārijs: bērns sāks biežāk slimot, man būs jāiet ar bērnu uz B lapas, darba devējs būs neapmierināts (kas, starpcitu ir pašvaldības iestāde), priekšniekam teikšu, lai visus jautājumus risina ar Ragaini.

    Vēlēšu par to, kas neaiztiks bērnudārzus un skolas. Raksti, kurš tas ir!!!
  • Skolnieciņš
    28.09.2022 13:43
    I love Latvia. Latvia is a beautiful country.
    Best Wishes, Skolniecins
    ©Skolnieciņš 1999-bezgalība :-)
    Skolnieciņš® ™Skolnieciņš
  • Annabella
    28.09.2022 09:33
    Un ja kāds gribēs ieiet domē, tad aizbildināsies ar covidu, jo paši sēdes siltumā.
  • Skolnieciņš
    28.09.2022 06:48
    Kurš idiots 90-to gadu sākumā izdomāja veidot Baltkrievijas, Krievijas, Igaunijas, Latvijas un Lietuvas energosistēmas (BRELL) tīklu? Vai tas speciāli ir domāts, lai padarītu Latviju par Krievijas vasaļvalsti? Kurš idiots izdomāja lūgt vasalitāti Krievijai? ©Skolnieciņš 1999-bezgalība :-( P.S. Krievu zaldātu invāzijas gadījumā Krievijai atliek vien atslēgt elektrību un Latvijas iedzīvotāji kļūst demoralizēti. Un vel gāzes krātuve ir tukša. Vainīgos ir jāpratina un jātiesā!
  • Skolnieciņš
    28.09.2022 06:47
    Kangari uzsēdināja Latviju uz Krievijas energoresursu adatas kā tādu narkomāni. Sākumā Kangari teica, ka tas ir ekonomiski pamatoti. Vēlāk tauta jautāja: «Kāpēc tā?». Kangari teica: «Komercnoslēpums.». Beigās izrādījās, ka Kangari klusi un mērķtiecīgi grāva Latvijas suverenitāti un padarīja Latviju par vieglu laupījumu Krievijai. Kangarus ir jātiesā! Visus Kremļa aģentus ir jāatmasko! Tautai ir jāpazīst acī Kremļa aģentūra Latvijā! Un to ir jādara ar steigu, kamēr FSB darboņi nav apindējuši mūsu Kangarus ar novičoku vai kaut ko tamlīdzīgu. Kamēr visi gali nav vel ūdenī.
    ©Skolnieciņš 1999-bezgalība :-)
    Skolnieciņš® ™Skolnieciņš
    P.S. Latvijas Gāze līdz 1997. gadam formāli bija valsts uzņēmums, kas piederējā Latvijas valstij. Pēc 1997. gada Latvijas gāze kļuva par Gazprom filiāli, kura pieder Krievijai. Tagad Krievija pret Latviju realizē speciālo gāzes operāciju. Pirmais solis bija Iztukšot Inčukalna gāzes krātuvi un atstāt to tukšu, lai Latvijai kara laikā it nekā nebūtu. Otrais solis ir ņirgāties uz zoboties par latviešiem.
  • Juhūū
    27.09.2022 23:13
    Sienāži:
    Divas strūklakas darbojās visu vasaru bezjēgā, cik elektrības nenisvilināja! Ģerevņās un pilsētā vasarā naktīs bezjēgā dega ielu apgaismojums. Kaut ik pēc 3 laternām varēja padot gaismu. Domājiet, ka pagasta vecenēm elektriskie sildītāji nebūs nolikti pie pakaļām? Tik daudz kur varēja ietaupīt, tak nē, dzīvoja vasarā kā ķeizari. Cik naudas novadi neiztrallināja bezjēdzīgos pasākumos! A tagad atčoknījās, vajag taupīt un saldēt cilvēkiem pakaļas!
    Strūklaka Kena parkā nedarbojās bezjēgā. Cilvēkiem patika vērot strūklaku, gaismas maiņas, pasēdēt uz soliņiem, relaksēties. Uzskatu, ka šai strūklakai bija obligāti jādarbojas. Žēl gan, ka nebūs Ziemassvētku gaismas dekoru pilsētas ielās. Tie tomēr arī radīja to īpašo svētku sajūtu.
12

Atstājiet komentāru