2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Jēkabpils mediķu algas palielināsies no 11 līdz 25 procentiem

Jēkabpils mediķu algas palielināsies no 11 līdz 25 procentiem

Jau drīz mediķi visā Latvijā ieraudzīs, kāds būs katra individuālais ieguvums no ievērojamā veselības budžeta palielinājuma. Tiesa, algas pieaugums atkarībā no kvalifikācijas kategorijas būs ļoti atšķirīgs – minimālās mēnešalgas likmes palielinājums svārstās no 5% līdz gandrīz 70%.

Janvāra sākumā, kad Jēkabpili apmeklēja valdības vadītājs Māris Kučinskis, atbildot uz vietējo mediju jautājumu par mediķu algām, sacīja: “Veselības nozares budžets šim gadam palielinājies par 194 miljoniem eiro un ir lielākais vēsturē. 85 miljoni eiro jeb gandrīz puse no rekordlielā veselības nozares palielinājuma novirzīti ārstu, medmāsu un ārstu palīgu atalgojuma celšanai.”
Viņš arī atzina, ka šī summa nav pietiekama, taču tas ir vairāk nekā līdz šim un solīja, ka pakāpeniski triju gadu laikā situācija veselības aprūpē tiks sakārtota.

SIA “Jēkabpils reģionālā slimnīca” valdes priekšsēdētājs Ivars Zvīdris sarunā ar “Ceturtdiena” sacīja, ka mediķu algām būs pieaugums, taču ne tāds kā cerēts, jo naudas šim nolūkam iedots ir krietni vien mazāk nekā līgumos rakstītā informācija par paredzēto algu pieaugumu. Vislielākais algu pieaugums būs māsām līdz 25%, ārstiem – 18%, māsu palīgiem – 11%. Ivars Zvīdris uzsver, ka, minot šos ciparus, runa ir par pamatalgas daļu. Bez tās algu veido arī samaksa, ko mediķi saņem par dažādiem papildus darbiem, piemēram, nakts dežūrām u.c.

Arī Veselības ministrijas ierēdņi atzīst, ka minimālā mēnešalgas likme atkarībā no kvalifikācijas kategorijas augs ļoti atšķirīgi. Mazākais pieaugums mērāms vien 5%, bet lielākais – teju 70% no līdzšinējās likmes.

Nacionālais veselības dienests informē, ka aprēķinot darba samaksu, izmantota vidējā darba samaksa nozarē. Ārstam ir izmantota darba samaksa 1125 eiro. Ja salīdzina ar iepriekšējo, 2017. gadu, tas bija 859 eiro. Atbalsta personālam 675 eiro. Iepriekš tas bija 537 eiro. Un aprūpes personālam šogad ir 450 eiro, iepriekš tas bija 400 eiro. Šis gads ir pirmais, kad stacionārā sektorā jeb diennakts sektorā strādājošām ārstniecības personām papildus ieplānotas piemaksas par diennakts darbu. Tas nozīmē, ka darba samaksa, aprēķinot tarifu stacionārā, ir izmantota ārstam 1547 eiro, atbalsta personālam 929 eiro un aprūpes personālam 622 eiro. Piemaksu daļa par dežūrstundām, par brīvdienām, par svētku dienām ir nedaudz vairāk nekā 30%.

Arī Veselības ministrijā skaidro – alga veido tikai 60% kopējā atalgojuma, pārējo veido dažādas piemaksas. Turklāt valsts definējusi tikai minimālo likmi, bet slimnīcas vadībai, ja rocība atļauj, ir tiesības maksāt vairāk.

Veselības ministrija norāda, ka tas, cik daudz var samaksāt virs šīs zemākās – gan fiksētās algas veidā, gan piemaksu veidā, jeb tā saucamo mainīgo daļu, tas ir slimnīcas vadības jautājums. Veselības ministrija mediķu algām paredzētās papildu naudas saprātīgā izmantošanā paļaujas uz slimnīcu vadību. Tieši slimnīcu vadība labāk par ministriju redz, kuriem darbiniekiem vajadzīgs lielāks atalgojums. Tāpēc slimnīcu valdēm ir pienākums sadalīt finansējumu.

Veselības ministrija gan atzīst – šāda sistēma nozīmē, ka atalgojums par vienu un to pašu pozīciju ārstiem dažādās slimnīcās atšķirsies. Jēkabpils slimnīca ir to vidū, kur mediķu atalgojuma pieaugums ir mazāks nekā cerēts.

Attēls: Fragments no Veselības ministrijas prezentācijas (Avots:lsm.lv)

 

Komentāri (0-2/2)

  • 555
    02.07.2018 18:36
    Kāpēc kautrējas nosaukt reālus ciparus eiro izteiksmē?????
    Tā pat kā ārstu uzvedība un profesionalitāte kaut kur noslēpusies....
    Par kaut kādiem procentiem tik runa.... lai šie tautas varoņi kas vienmēr savlaicīgi un atsaucīgi un neizmērojami profesionāli sniedz palīdzību nekautrējas un atklāj cik grūti dzīvo- kā mācēsim palīdzēsim!
  • Jēkabpiliete
    02.07.2018 18:36
    Par kādiem nopelniem?! Par to, ka slimu cilvēku izdzen laukā, lai iet uz privātpraksi un pats par saviem līdzekļiem par pilnu maksu veic izmeklējumus?! Un vēl mediķiem ir mūžīgi par maz! Zivs pūst no galvas! Mūsu valstī vairs jau tikai aste palikusi!

Atstājiet komentāru