2024.gada 19. marts

Jāzeps

Drošus "sarkanos" gāzes balonus nebūs jāizņem no aprites

Drošus "sarkanos" gāzes balonus nebūs jāizņem no aprites

Ministru kabinets šodien atbalstīja Ekonomikas ministrijas (EM) priekšlikumu tomēr neizņemt no aprites tā dēvētos "sarkanos" gāzes balonus.
Valdība šodien atbalstīja attiecīgus grozījumus noteikumos par transportējamām spiedieniekārtām.

Līdz šim bija paredzēts, ka gāzes baloni, kas tika laisti tirgū un nodoti lietošanā līdz brīdim, kad Latvijas teritorijā kļuva saistošas uz gāzes baloniem attiecināmās Eiropas Savienības (ES) tiesību normas, jeb GOST baloni var atrasties apritē līdz šī gada beigām pie nosacījuma, ja tiem ir veikta nacionālā tehniskā pārbaude un ir atzīts, ka GOST balons atbilst izvirzītajām prasībām.

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) šā gada pirmajā pusē veica tirgus uzraudzības pasākumus. To ietvaros PTAC konstatēja, ka no visiem tirgū piedāvātajiem gāzes baloniem 80% ir GOST baloni. Gāzes balonu uzpildes stacijas, kas veic GOST balonu tehniskās pārbaudes kopumā 2015.un 2016.gadā ir pārbaudījušas 593 930 gāzes balonus, no kuriem 4051 GOST baloni jeb 0,7% tika atzīti par nederīgiem turpmākai lietošanai.

"Minētie uzraudzības rezultāti dod pamatu secinājumiem, ka gāzes balonu tirgū joprojām lielu īpatsvaru kopējā gāzes balonu skaitā ieņem GOST baloni. Turklāt tehnisko pārbaužu rezultāti liecina, ka normālos un paredzamos lietošanas apstākļos nav pamata uzskatīt, ka GOST balonu turpmākā lietošanas radītu apdraudējumu GOST balonu lietotājiem," pauda EM.

Apkopojot minētos faktus, EM ieskatā ir veicināma nevis nekavējoša GOST balonu izņemšana no tirgus, bet gan pakāpeniska gāzes balonu parka nomaiņa. Tāpēc noteikumos plānoti grozījumi, kas atceļ normu, ka GOST baloni ir jāizņem no tirgus līdz šī gada nogalei.

Tajā pašā laikā noteikumi tiek papildināti ar normu, ka papildus tiem GOST baloniem, kuri nav izturējuši tehnisko pārbaudi, no tirgus tiks izņemti arī GOST baloni, kuri ir sasnieguši ievērojamu vecumu, proti, 40 gadu slieksni kopš to ražošanas brīža. Minētā kārtība ļautu izņemt no tirgus visvecākos GOST balonus, par kuru drošības līmeni ir vislielākās bažas, taču atļautu turpināt lietot jaunākos GOST balonus. Tādējādi tiktu nodrošināta pakāpeniska gāzes balonu parka nomaiņa uz ES prasībām atbilstošiem gāzes baloniem.

Noteikumos arī paredzēts iestrādāt normu, kas paredz, ka visiem GOST baloniem pēc tehniskās pārbaudes ir jābūt aprīkotiem ar ventili, kas atbilst ES prasībām un attiecīgi ir marķēts ar "Pī" zīmi.

Jau ziņots, ka no 2015.gada 1.oktobra drīkst tirgot tikai tādus sašķidrinātās naftas gāzes balonus, kuriem veikta ārējā, iekšējā un hidrauliskā pārbaude, aģentūru LETA informēja Ekonomikas ministrijā (EM).

Materiāls tapis sadarbībā ar LETA

Komentāri (0-2/2)

  • chris
    28.01.2023 03:01
    Tikai pagājušajā nedēļā šeit es saņēmu 10 000 eiro aizdevumu no Stīvena fondiem, es nekad neticu, ka tā ir patiesība, jo es redzēju tiešsaistē liecību par to, kā kāds no viņiem saņēma aizdevumu, bet pagājušajā nedēļā man tas bija skaidrs pēc aizdevuma saņemšanas no viņiem sazināties tos jebkura veida aizdevumiem pa e-pastu stevenfunds@outlook.com vai whatsapp +2347043593434
  • ADAMS BALYN
    02.07.2018 18:35
    Sveiki, mans vārds ir Elizabete McRooney. Es dzīvoju Eiropā un šodien esmu ļoti laimīga sieviete? Es teicu sev, ka jebkura aizdevuma aizdevējs, kas var mainīt manu un manas ģimenes dzīvi, norādīšu ikvienu, kurš meklē viņiem aizdevumu. Tās man deva mani un mana ģimenes laime, man bija nepieciešams aizdevums 250 000,00 eiro. Lai sāktu mana dzīve man tika nodota šim godīgajam un dievbijīgam aizdevuma uzņēmumam, kurš man palīdzēja ar 250 000 eiro naudas aizdevumu, jo viņi patiesībā ir DIEVA, kas baidās no cilvēkiem, kas ir cienījama kreditēšanas firma.

    Esmu ļoti priecīga, ka pagājušajā mēnesī es saņēmu viņu aizdevumu. Ja jums ir nepieciešams aizdevums, un jūs esat 100% pārliecināts par aizdevuma atmaksu, lūdzu, sazinieties ar viņiem, un, lūdzu, pasakiet viņiem, ka Elizabete McRooney uzrunāja jūs viņiem. Sazināties ar e-pastu: {trustfundfinaceservice@gmail.com}

Atstājiet komentāru