2024.gada 28. aprīlis

Gundega, Terēze

Jēkabpils kokapstrādes uzņēmums "Ošukalns" pērn stabili noturējis apgrozījumu

Jēkabpils kokapstrādes uzņēmums "Ošukalns" pērn stabili noturējis apgrozījumu

Jēkabpils daudznozaru kompānija SIA "Ošukalns" pagājušajā gadā strādājusi ar stabilu apgrozījumu - 28,55 miljoni eiro - salīdzinājumā ar 28,72 miljoniem 2014.gadā, liecina "Firmas.lv" dati.

Uzņēmuma peļņa pērn bija 1,59 miljoni eiro, kas ir 26% samazinājums salīdzinājumā ar 2,14 miljonu peļņu iepriekšējā gadā.

Kā norādīts vadības ziņojumā, finanšu rādītājus pērn būtiski ietekmēja politiskā un ekonomiskā situācija Eiropā un pasaulē. Piemēram, Krievijas, Ukrainas un Baltkrievijas taras dēļu tirgū bija vērojams būtisks cenu kritums, palielinājās loģistikas izmaksas, savukārt silto ziemu dēļ samazinājās pieprasījums un cenas kokapstrādes blakusproduktiem - briketēm un šķeldai.

Tā kā uzņēmums aktīvi piedalās publiskajos būvniecības iepirkumos, kuru nolikumos bieži ir prasība piedāvājumā uzrādīt asfaltbetona rūpnīcu, no kuras plānots piegādāt materiālus līgumsaistību izpildei, 2015.gada nogalē īpašnieki pieņēma lēmumu par savas asfaltbetona rūpnīcas iegādi.

Tāpat ziņojumā norādīts, ka pērn ieņēmumi no ceļu būvniecības pasūtījumu izpildes samazinājās par 20%, salīdzinot ar 2014.gada rezultātiem. Ieņēmumu kritums pamatā saistīts ar diviem faktoriem - objektu skaita samazinājumu un zemāku cenu līmeni tirgū, ko rada paaugstināta konkurence.

Tāpat pagājušajā gadā "Ošukalns" pabeidza kokapstrādes projektu, ar Eiropas Savienības fondu līdzfinansējumu modernizējot kokzāģētavu, kokapstrādes cehu, kas dod iespēju ražot kokmateriālus lielākā sortimentā.

Uzņēmums turpināja aktīvi iegādāties augošu koku ciršanas tiesības, līdz ar to mežizstrādes nozares apgrozījums palicis iepriekšējā gada līmenī. Pārskata gadā sabiedrība aktīvi darbojās Āzijas zāģmateriālu tirgus apgūšanā, lai kompensētu pieprasījuma kritumu Eiropas tirgos. Piegāde uz Eiropu 2015.gadā samazinājās par 30%, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, savukārt eksporta apjomi uz Āziju pieauga par 33%.

Uzņēmums nodrošina koksnes bezatlikuma pārstrādi. Viens no pārstrādes produktiem - šķelda - tiek izmantots siltuma un elektroenerģijas ražošanai biomasas koģenerācijas elektrostacijā Jēkabpilī.

"Ošukalns" dibināts 1993.gadā Viesītē kā mežizstrādes firma. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 18 504 eiro. Kompānijas darbības virzieni ir kokapstrāde, ceļu būve, dabīgo izrakteņu ieguve, nekustamie īpašumi, kravas auto rezerves daļu tirdzniecība un kravas auto piekabju pārbūve, siltumenerģijas ražošana.

Grupā ir SIA "Ošukalns celtniecība", SIA "Jēkabpils dolomīts", SIA "NDB Timber", SIA "NDB TEX".

Uzņēmuma īpašnieki ar 33,33% kapitāldaļu katrs ir Aldis Buks, Ivars Dāboliņš un Aigars Nitišs.

Materiāls tapis sadarbībā ar LETA

Atstājiet komentāru