2024.gada 28. aprīlis

Gundega, Terēze

Aigars Nitišs: Iedzīvotājiem nav skaidrs, kā tiek veikts aprēķins par karsto ūdeni

Aigars Nitišs: Iedzīvotājiem nav skaidrs, kā tiek veikts aprēķins par karsto ūdeni

Jēkabpils pilsētas pašvaldības Attīstības un Tautsaimniecības jautājumu komitejas sēdē izraisījās diskusija, kāpēc jēkabpilieši vasarā atsakās no karstā ūdens.

 

Ziņojot par iedzīvotāju maksājumiem par saņemto siltumenerģiju, SIA “Jēkabpils siltums” valdes priekšsēdētājs Aleksandrs Karpenko atzina, ka vasarā ražotajai siltumenerģijai ir līdz 70% zudumi tīklā, jo vasarā ir mazs karstā ūdens patēriņš, bet resursi tā saražošanai tiek tērēti lieli.

 

Jēkabpils domes deputāts un komisijas loceklis Aigars Nitišs norādīja, ka siltumenerģijas zudumu pamatproblēma ir tā, ka vasarā daudz cilvēku atsakās no karstā ūdens patēriņa. Un atsakās tādēļ, ka viņiem nav skaidrs, kā tiek veikti aprēķini par karsto ūdeni un par ko īsti viņi maksā. Tas draud ar to, ka Jēkabpils kļūs par vienīgo lielpilsētu, kur iedzīvotājiem vasarā šis pakalpojums nebūs pieejams.

 

Aigars Nitišs skaidroja, ka rēķinos parādās karstais ūdens un cirkulācija. Ja cirkulācija ir nemainīgs lielums, tad karstā ūdens patēriņš ir mainīgs un lēkā samērā lielā ampltūdā un ir bijis gan 52 eiro, gan 2 eiro par kubikmetru karstā ūdens. Aigars Nitišs norāda – cilvēki saņem šādu rēķinu un zibenīgi atsakās no pakalpojuma, jo par nesaprotami lielu maksu karsto ūdeni tiem nevajag. Tā ir kļūda algoritmā, uzsver A. Nitišs un piebilst, ka maksājuma aprēķini ir jāsakārto un mainīgajai daļai jābūt cirkulācijai, nevis maksai par karstā ūdens kubikmetru. Cirkulācija arī parādīs, kādā stāvoklī ir māja un, cik lieli ir siltumenerģijas zudumi.

 

Tāpat arī līgumos jāiestrādā papildus punkts, kas paredz tiem, kuri nepaziņo ūdens skaitītāja rādījumus nākamajā mēnesī piestādīt piecas vai vairāk reizes lielāku rēķinu. Protams, vēlāk tiks veikts pārrēķins, bet šajā konkrētajā mēnesī būs jāmaksā liela summa. Tas arī disciplinēs un nebūs situācija kā patlaban, ka daudzi nenoziņo skaitītāju rādījumus un viņu patēriņš tiek izdalīts uz tiem, kas ziņojuši.

 

Savukārt par siltumenerģijas zudumiem mājā, zaudējumi jāsedz visiem tās iemītniekiem neatkarīgi no tā vai vasarā izmanto vai neizmanto karsto ūdeni. Aigars Nitišs norāda, ka cita varianta nav, ja grib dzīvot daudzdzīvokļu mājā, tad ir jāiekļaujas vispārējā sistēmā. Ja tas neapmierina – jāmeklē cits mājoklis vai kopīgi visiem jādomā kā siltināt māju. A. Nitišs ir pārliecināts, ka tieši nesakārtotas sistēmas dēļ, Jēkabpilī daudzi iedzīvotāji atsakās no karstā ūdens, tāpēc ir jāmaina aprēķina algoritms.

 

SIA “Jēkabpils siltums” valdes priekšsēdētājs Aleksandrs Karpenko sacīja, ka šo algoritmu izstrādāja māju apsaimniekotājs SIA “JK namu pārvalde”. Savukārt SIA “JK namu pārvalde” valdes priekšsēdētājs Juris Kozuliņš bilda, ka iepriekš bijis cits algoritms pēc kura maksājuma mainīgā daļa bijusi cirkulācija, bet tad namu pārvalde nevarējusi glābties no iedzīvotāju sūdzībām, kas iebilduši, kāpēc tiem jāmaksā par cirkulāciju, ja vasarā nepatērē karsto ūdeni.

 

Aigars Nitišs piebilda, ka izveidojot jaunu algoritmu namu pārvalde problēmas uzvēlusi siltumtīklu pleciem, atviegloti uzelpojot un šobrīd nav ieinteresēta kaut ko mainīt. Iesaistoties diskusijā Aleksandrs Karpenko bilda, ka patlaban valstī tiek izstrādāti algoritmi kā aprēķināt cirkulāciju mājās vasaras mēnešos un, cik viņam zināms rudenī tapšot Ministru kabineta noteikumi ar vismaz septiņiem algoritmu variantiem dažāda tipa mājām.

 

Aigars Nitišs norādīja, ka nesaprot, kāpēc ir jāgaida Ministru kabineta noteikumi, ja pašvaldības speciālisti un uzņēmumu vadītāji var šo jautājumu atrisināt, izveidojot algoritmu, kas iedzīvotājiem ir saprotams un viņi, saņemot rēķinu, zina par ko maksā.

 

Deputāts Andris Rutko norādīja, ka nav pareizi, ka vienā daudzdzīvokļu mājā daži iemītnieki ņem karsto ūdeni, bet citi nē. Pēc viņa domā, ir jānoteic, ka no karstā ūdens var atteikties tikai māja kopumā, tad arī ar aprēķiniem un maksāšanu problēmu nebūs.

 

Attīstības un tautsaimniecības komitejas vadītājs Kaspars Skruzmans rezumējot diskusijā izteiktos priekšlikumus norādīja, ka Jēkabpils domes izpilddirektoram Guntaram Gogulim tiks uzdos sasaukt pašvaldības, siltumtīklu un namu pārvaldes atbildīgās amatpersonas un izstrādāt jaunu algoritmu, pēc kura veiktie aprēķini būs saprotami māju iemītniekiem, tajā paredzot, ka mainīgā daļa ir cirkulācija. Šis uzdevums jāpaveic līdz nakamajai vasarai, jo apkures sezonā šādu problēmu nav, ziemā siltumenerģiju un karsto ūdeni saņem visas mājas un maksājumi izlīdzinās.

Komentāri (0-3/3)

  • Patērētājs
    02.07.2018 18:25
    Es pilnīgi piekrītu ka maksa par silto ūdeni ir pilnīgi neadekvāta. Kur vēl ir jāmaksā par kubu ūdens 52 eiro?
    Nekas cits neatliek kā atteikties no siltā ūdens ,ar boileri sildīt ūdeni sanāk krietni lētāk.
  • Kristians
    02.07.2018 18:25
    Jā, šis ir sāpīgs temats, jo man kā iebraucējam pilsētā tas vienmēr ir raisījis neizpratni, kāpēc tik daudzi atsakās no centralizētā siltā ūdens. Tas taču ir skaidrs kā diena, ka pakalpojums, ko lieto daudzi, ir lētāks kā pakalpojums, kas ir katram individuāls. Šis jautājums jâsaved kārtībā, jo nevēlos palikt bez siltā ūdens vasarā, bet likt boileri galīgi nav intereses. Ja dzīvo viens, tad boileris ir risinâjums, bet ja gimenē ir vairâki cilvēki, tad kāds paliek bez siltā ūdens. Un nevajag stāstīt, ka boileris silto ūdeni saražo lētāk.
  • Iedzīvotāja
    02.07.2018 18:25
    Nameja 1 ir siltināta māja,bet no siltā ūdens šajā vasarā atteicāmies, jo samaksa par silto ūdeni vasarā bija neadekvāta.Lielāka nekā tajās vasarās, kad māja nebija siltināta.

Atstājiet komentāru