2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Mazo veikalu īpašniekiem pārejai uz eiro nepietiek "iesaldējamo" līdzekļu

Mazo veikalu īpašniekiem pārejai uz eiro nepietiek "iesaldējamo" līdzekļu

Galvenās problēmas, ko saistībā ar pāreju uz eiro uzsver mazo veikalu īpašnieki, ir tās, ka viņiem nepietiek lieku līdzekļu, ko "iesaldēt", biznesa portālu "Nozare.lv" informē SIA "Latvijas tirgotāju kooperācija "Aibe"" pārstāve Tatjana Kuļikova.

Viņa norāda, ka pārejai uz eiro jāiegulda krietni daudz personīgā laika un līdzekļu, kurus, piemēram, mazajiem lauku veikaliem nemaz nav reāli atpelnīt, kā arī nav iespējams garantēt personāla un naudas līdzekļu drošību. "Tā kā valsts diemžēl šajā situācijā uzstājas rīkojumu devēja, kontrolētāja un sodītāja lomā, kooperācija dara visu, lai saviem partneriem pāreju uz eiro atvieglotu."

Kuļikova atzīmē, ka īpaši smagas pirmās divas nedēļas no 1.janvāra līdz 14.janvārim būs uzņēmumiem, kam šajā laikā klienti būs jāapkalpo divās valūtās - jāpieņem gan lati, gan eiro, bet naudas atlikums jāizdod tikai eiro. Tas nozīmē, ka eiro uzņēmuma kasē jābūt jau 1.janvārī, turklāt jābūt krietniem naudas uzkrājumiem.

Turklāt jārēķinās, ka skaidras naudas gadu mijā veikalos būs daudz, - aptaujas liecina, ka daudzi iedzīvotāji savus skaidras naudas atlikumus plāno iztērēt šī gada nogalē vai nākamā gada pirmajās divās nedēļās. Šajā laikā skaidras naudas apgrozījuma palielinājums prognozējams pat trīskāršs. Viens no variantiem - pieteikties eiro priekšpiegādei, kā arī veicināt klientu bezskaidrās naudas norēķinus.

"Aibes" partneres SIA "LTDS" īpašniece Dace Kontrimiene stāsta, ka visu iespējamo, lai sagatavotos pārejai uz eiro, paveikusi maksimāli savlaicīgi. Zinot, ka valsts uzņēmējiem nekādus ieguldītos līdzekļus neatmaksās, ļoti pakāpeniski un savlaicīgi sākta kases sistēmu, programmatūru un cenu zīmju maiņa. Patlaban tiek uzkrāta skaidrā nauda, Kontrimiene arī pieteikusies bankā naudas priekšpiegādei.

Kā visbūtiskāko atbalstu saviem partneriem "Aibe" atzīmē, piemēram, apmaksas termiņu pagarināšanu par preču piegādi. "Tāpat būsim īpaši lojāli pret tiem partneriem, kuri ne jau ļaunprātīgi, bet tomēr kavēsies ar maksājumiem."

No savas puses "Aibe" aicina klientus būt saprotošiem, iecietīgiem un, ja iespējams, pirmajās nedēļās nenorēķināties veikalos, īpaši nelielajās tirdzniecības vietās, ar lielas vērtības banknotēm.

Latvija eirozonai pievienosies 2014.gada 1.janvārī.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, uzņēmuma "Latvijas tirgotāju kooperācija "Aibe"" apgrozījums pērn bija 5,93 miljoni latu, kas ir par 21,2% vairāk nekā 2011.gadā, kad apgrozījums bija 4,9 miljoni latu. Uzņēmuma zaudējumi pieauguši no 109 925 latiem 2011.gadā līdz 110 402 latiem 2012.gadā.

SIA "Latvijas tirgotāju kooperācija "Aibe"" nodarbojas ar loģistiku, pakalpojumu sniegšanu uzņēmuma tīkla partneriem un mazumtirdzniecību.

SIA "Latvijas tirgotāju kooperācija "Aibe"" dibināta 2002.gadā, un tā patlaban apvieno 463 tirdzniecības vietas visā Latvijā. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 17 000 latu. "Latvijas tirgotāju kooperācijas "Aibe"" lielākais akcionārs ir Lietuvā reģistrētā kompānija "UAB Aljanses AIBE". Uzņēmumam ir arī vairāk nekā desmit mazo akcionāru.

Atstājiet komentāru