2024.gada 1. maijs

Ziedonis

Daugavā pie Jēkabpils, Zelķiem un Pļaviņās turpina kristies ūdens līmenis. Aktuālā informācija 02.03.2024.

Daugavā pie Jēkabpils, Zelķiem un Pļaviņās turpina kristies ūdens līmenis. Aktuālā informācija 02.03.2024.

Pagājušajā naktī Daugavā pie Jēkabpils, Zeļku tilta un Pļaviņās turpināja kristies ūdens līmenis, liecina liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) sniegtā informācija. Turpinoties pazemināties ūdens līmenim, LVĢMC ir mainījis plūdu draudu pakāpi posmā no Jēkabpils līdz Pļaviņām no sarkanā uz oranžo līmeni, kas ir potenciāli bīstams. Oranžais plūdu draudu līmenis ir spēkā līdz pirmdienai, 4.martam plkst. 10.00.

Daugavā posma no Jēkabpils līdz Zeļķu tiltam ir tīra un tikpat kā nenotiek ledus un vižņu iešana. Ledus gabali un ledus krāvumi ir upes krastos, kur tie tika izstumti, ceļoties ūdens līmenim nedēļas sākumā. Arī vietās, kas bija applūdušas Salas un Krustpils pagastos arvien vairāk atkāpjas palu ūdeņi, mājsaimniecībām turpina atjaunot elektrības padevi. Kā informē Jēkabpils novada Civilās aizsardzības inženieris Ilmārs Luksts, pagājušajā naktī jaunas teritorijas Krustpils un Salas pagastos pie Daugavas nav applūdušas.

Daugavā pie Jēkabpils šorīt pulksten 10.20 ūdens līmenis bija 5 metri virs noteiktās atzīmes. Nakts laikā tas krities par vairāk kā 40 centimetriem. Vakar vakarā pulksten 23.20 ūdens līmenis Daugavā pie Jēkabpils bija 5, 43 metri virs nulls atzīmes.

Pie Zeļķu tilta šorīt pulksten 10.20 ūdens līmenis bija 6,38 metri virs noteiktās atzīmes. Nakts laikā ūdens līmenis Daugavā pie Zeļķiem ir krities par 72 centimetriem, jo vakar vakarā pulksten 23.20 šeit ūdens līmenis bija 7,62 metri virs noteiktās atzīmes.

Savukārt Pļaviņās, kur arī ūdens līmenis ir krities, Daugavā joprojām pilna ar ledus un vižņu masu, aiz kuras ūdens nav pat redzams. Straume nes vižņu masas un sablīvē tās augstos krāvumos. Ledus masas pie Bebrulejas saglabājas, pie Pļaviņām ledus masas periodiski kustas, brīžiem apstājas. LVĢMC prognozes liecina, ka arī  šodien turpinās skaloties ledus Aiviekstes grīvas - Pļaviņu posmā, veidosies izskalojumi, turpināsies ledus kustība.Tāpat arī šodien turpināsies ledus masu kustība un izskalošanās Pļaviņu ūdenskrātuvē pie Pļaviņām.

Daugavā pie Pļaviņām šorīt pulksten 10.20 ūdens līmenis bija 10,57 metri virs noteiktās atzīmes. Nakts laikā ūdens līmenis pie Pļaviņām nokrities par vairāk kā pusmetru, jo vakar vakarā pulksten 23.20 šeit ūdens līmenis bija 11,11 metri virs noteiktās atzīmes.

Daugavā no Piedrujas līdz Jēkabpilij pārsvarā reta ledus iešana, gar krastiem krautņi. Tuvākajās dienās Daugavā un atsevišķos citu austrumdaļas upju posmos paaugstināsies notece, dažās upēs vēl ies ledus, ledus iešanas laikā krasi svārstīsies ūdenslīmenis.

Foto: Ekrānšāviņš no tiešsaistes kameras video

Atstājiet komentāru