2024.gada 1. maijs

Ziedonis

Kāds laiks gaidāms martā - Sērsnu, Pavasara un Putnu mēnesī? Dabas vērotāja piezīmes

Kāds laiks gaidāms martā - Sērsnu, Pavasara un Putnu mēnesī? Dabas vērotāja piezīmes

Pavasara pirmais mēnesis šogad rādās būt vairāk sauss nekā slapjš un vairāk saules kā parasti, tā savā blogā raksta Dabas zīmju vērotājs Vilis Bukšs no Viļakas.

Mēneša pirmajā pusē, līdz Jevdokijai (14. marts), pārsvarā sauss, nokrišņi nelieli un īslaicīgi. Dažviet naktīs tas var būt sniegs, slapjš sniegs. Temperatūra dienas laikā robežās no plus 1 līdz plus 7 grādiem. Naktīs daudzviet neliels sals, 0 mīnus 5. Laikā ap Gregoru (12. marts) temperatūra saulainās pēcpusdienās dažviet var paaugstināties līdz plus 10, 13 grādiem. Nakts laikā uz ceļiem apledojums.

Marta vidū laikapstākļi mainīgi. Šajā laikā saule biežāk mīsies ar mākoņiem un temperatūra dienas laikā lielākoties robežās no plus 1 līdz plus 6 grādiem. Dažviet, saulainās pēcpusdienās līdz plus 10 grādiem. Naktīs robežās no plus 3 līdz mīnus 3 grādiem. Nokrišņi nelieli un tas var būt gan lietus, gan sniegs. Ceļi vietām slideni.

Marta otrajā pusē, laikā ap Jāzepa dienu (19.marts) dažviet skaidrās naktīs temperatūra var pazemināties līdz mīnus 10 grādiem. Dienas, lai arī saulainas, bet vēsas. Temperatūra 0 plus 6 grādi. Šajā laikā ziema vēl pūlēsies atspēlēties, jo vēlāk, ap Pavasara Māru (25. marts) un pēc tam kļūs ievērojamāki siltāks un mūs aplaimos salīdzinoši siltas pavasarīgas dienas. Marta beigās, laikā pirms Lieldienām (31. marts) saulainās pēcpusdienās temperatūra vietām var pietuvoties plus 12, 15 grādiem. Nokrišņi šajā laikā īslaicīgi un tas var būt silts, pavasarīgs lietutiņš. Dažviet iespējams arī pavasara pērkona negaiss. Tas būs laiks, kad strauji atgriezīsies mūsu gājputni (lauku cīruļi, strazdi, ķīvītes), arī pirmās baltās cielavas un stārķi. Bērziem sāks tecēt sula un mežmalu saulainajās piekalnēs uzziedēs zilo vizbulīšu jūra…

Kopumā marts būs tuvu vidējam gan temperatūru, gan nokrišņu ziņā, bet ar noslieci uz siltāku. Latvijas vidienē un austrumos drusciņ siltāks kā parasti, bet tuvāk jūrai parasts piejūras marts. Februāra atkušņos nokusušais sniegs un neaizsalušas upes, kā arī nesteidzīga ledus sakustēšanās aizsalušajās ūdenstilpēs ļaus izbēgt arī no lieliem pavasara paliem. Tālāk sekojošais aprīlis rādās būt pārsvarā sauss, ar nakts salnām un cīruļputeņiem mēneša pirmajā pusē un siltu laiku pēc tam. Šobrīd rādās, ka aprīļa otrajā pusē sagaidīsim arī pirmos plus 20 grādus.

Ticējumi par Martu

Marts ir kalendārā pavasara pirmais mēnesis. Ticējums saka, ja marts un aprīlis ir auksts, tad maijs būs silts. Ja kaķis martā saulītē sildās, tad aprīlī līdīs uz krāsns. Ja martā biežas miglas, tad vasara būs lietaina. Martā kļavām un bērziem sāk tecēt sula. Piesaulītē zied sniegpulkstenītes, bet mēneša beigās arī zilās vizbulītes, zalktenes un māllēpes. Putnu mēnesis ir pirmo gājputnu atgriešanās laiks. Laikā no 3. līdz 9. martam masveidā sāk atgriezties krauķi (šogad jau februāra pēdējās dienās), bet ap Gregoru, 12.martu, arī lauku cīruļi un māju strazdi, bet mēneša otrajā pusē baltās cielavas un stārķi. Martā pelēkajam zaķim dzimst pirmie mazuļi, alnim aug jaunie ragi un no ziemas miega mostas lācis. Pirmais pavasara mēnesis ir vēl tāds priekšpavasaris, kad saulīte silda, bet ziema sniegu bārsta, kad pavasars smej un raud...

1. marts – Evdokija. Tā ir pavasara pirmā mēneša pirmā diena. Šī un turpmākās trīs dienas līdz 4. martam ir Pavasara vēju dienas. Kāds 1. marts, tāds lielākoties pavasaris. 2. marts prognozē vasaru. 3. marts - rudeni un 4. marts nākamo ziemu.Ticējumi. Ja jauka Evdokija - būs jauks pavasaris. Ja vistiņa padzersies, tad Jegorā (6. maijs) aitiņa zālīti paēdīs.

6. marts svarīga diena laika vērojumiem. No šīs dienas sākas kļavu sulu laiks (šogad jau februāra otrajā pusē). Šajā dienā pavasaris stāv pie durvīm un atliek tikai ielaist istabā.

12. marts – Gregors. Diena, kad āpsis izlien no alas, bet – ja laiks vēl nešķiet pietiekami silts, lien alā atpakaļ un guļ vēl divas nedēļas. Ja atlidojuši gājputni, tad būs bagāts labības gads. Ja līst lietus - būs laba vasara. Ticējumi. Ja pūpoli atveras, vai atvērušies vairāk no galotnes - laba būs agrā sēja. Ja nav atvērušies, tad laba būs vidēja sēja.

14. marts - Jevdokija (Evdokija). Kāds laiks Jevdokijā – tāds visā vasarā. Ticējumi. Ja dienvidu vējš – būs silta un mitra vasara. Ja salst un ziemeļu vējš – būs auksta vasara. Ja Jevdokijā snieg – būs labas ražas, ja līst – būs sliktas. Ja šajā dienā pavasaris smaida, tad tam ticēt nevar, tas vēl raudās.

17. martā ir Ģērdacis, Ģertrūdes diena. Diena veltīta Svētajai Ģertrūdei no Nivelles. Viena no galvenajām Kustoņu dienām. Bišu pamošanās diena. Dravnieki izslauka bišu stropus un gatavojas medus vasarai. Ticējumi. Ja ligzdās atgriezušies krauķi, pēc trīs nedēļām varēs sēt. Ja krauķi vēl nesteidz atjaunot ligzdas, pavasaris būs garš un auksts.

19. martā Jāzepa diena. Ja Jāzepa dienā dzenis kaļ, būs vēls pavasaris. Lai pasteidzinātu pavasara atnākšanu, apkārt vecai priedei vai ozolam velk melnu āzi un deviņas reizes blēj līdz ar to...

21. martā - Benedikts jeb Bindus. Dzīvnieki, kas Ģērdacī nav pamodušies, mostas Bindus dienā. Ticējumi. Ja Bindus dienā sniegs mijas ar lietu, tāds tas būs arī Lieldienās. Silta Bindus diena uz siltu pavasari.

25. martā – Pavasara Māra. Diena, kad koki jūt sāpes, tāpēc cirvi šai dienā necilā. Šajā dienā pamostas arī meža valdnieks lācis. Uguni vakaros vairs nededz un pirmo reizi pavakariņo ar Saules gaismu. Ticējumi. Ja Māras nakts silta un miglaina – būs auglīgs gads. Ja salst, tad līdz īstajai vasarai vēl 40 naktis ar salnu.

28. marts - Zaļā ceturtdiena jeb Ceturga. Tā ir viena no Vēja dienām, tāpēc svētījama. Ticējumi. Ja Zaļās ceturtdienas naktī salst – sals vēl 40 naktis. Ja Zaļajā ceturtdienā ceļu šķērso čūska, vasarā būs daudz ugunsgrēku.

29. martā ir Lielā Piektdiena jeb Piekta. Arī tā ir viena no Vēja dienām. Ticējumi. Piektā negāja ciemos un bise šai dienā jāizšaujot tukša. Bet deviņiem griezieniem Piektā nogriezta pīlādža nūja, ir teicama, lai atvairītu jebkuru raganu.

30. marts – Aleksijs šogad arī Klusā sestdiena. Tā ir viena no Kustoņu dienām.Ticējumi. Ja Alekseja dienā pūš dienvidu vējš, būs silts pavasaris. Ja ziemeļaustrumu – būs auksts pavasaris un auksta vasara.

31. martā pirmās Lieldienas. Tie ir senumseni pavasara svētki. Lieldienu rītā Saule dancojot un tas pats jādara visai Dzīvajai dabai. Šajā rītā, skatoties caur zīda drāniņu, varot ieraudzīt arī pašu Laimu. Ticējumi. Ja Lieldienās vardes iet pāri ceļam – būs lietaina vasara. Ja krupji – sausa.

Komentāri (0-1/1)

  • Veltiņa
    05.03.2024 10:13
    Jau atgriezušies cīruļi, Vīpē dzirdēju

Atstājiet komentāru