2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Pļaviņās ūdens līmenis sācis kristies, Jēkabpils novadā applūdušas 35 mājas, 40 mājsaimniecībām atslēgta elektrība (FOTO)

Daugavas posmā no Jēkabpils līdz Zeļķiem trešdienas vakarā tika izsludināts sarkanais plūdu brīdinājums. Trešdien ledus masas intensīvi blīvējas Pļaviņu ūdenskrātuves augšdaļā, tāpēc ūdenslīmenis turpinās paaugstināties Daugavas posmā Jēkabpils - Zeļķi. Ūdenslīmenim paaugstinoties, šajā posmā gaidāma plašu teritoriju applūšana.

Radio1.lv ap pulksten astoņiem trešdienas  vakarā sazinājās ar Pļaviņu apvienības pārvaldnieku Andri Ambaini, lai noskaidrotu, kāda patlaban ir situācija pilsētā un kāda prognozējoši gaidāma nakts.

Pie Pļaviņām ūdens līmenis krītas

Andris Ambainis sacīja, ka trešdienas vakarā ūdens līmenis pie Gostiņiem un Pļaviņu centrā sācis kristies un ir krietni atkāpies. Andris Ambainis zināja teikt, ka tajā pašā laikā ledus sastrēgums nav izkustējies. Viņš piebilda, ka, visticamāk, ar lielo straumi Daugavas apakšā izskalots sastrēgums un ūdens ir izgrauzis sev ceļu sadambējumā, līdz ar to kļuvusi lielāka caurplūde un upe spēj paņemt pretī ūdeni un tas var aizplūst. Šovakar Pļaviņās ūdens līmenis ap pulksten 21.00 bija 11,06 metri virs noteiktās atzīmes.

Andris Ambainis sacīja, ka šonakt būs gatavībā un dežūrēs atbildīgie dienesti, jo situācija Daugavā var mainīties. Visu nakti pašvaldības policijas ekipāža monitorēs visas kritiskākās vietas. Nepieciešamības gadījumā, ja ūdens līmenis atkal sāks celties, dienesti ir gatavi sniegt iedzīvotājiem nepieciešamo palīdzību.

Situācija “nav diez ko laba”

Jēkabpils novada pašvaldības Civilās aizsardzības inženieris Ilmārs Luksts šovakar sarunā ar Radio1.lv situāciju Daugavā pie Jēkabpils raksturoja ar vārdiem – “nav diez ko laba”.

Viņš norādīja, ka kritiski ir tas, ka 40 mājsaimniecībām Salas un Krustpils pagastos ir atslēgta elektrības padeve. 

Applūdušas jeb nošķirtas kopumā ir 35 mājas  - divas mājas Gravānos, tajā skaitā daudzdzīvokļu mājas, Gravānos daudzdzīvokļu mājām atslēgta arī apkure, jo ir atslēgta katlumāja un elektrība. Nošķirtas ir arī 20 mājas Sakas salā, kur applūduši arī ceļi un 13 mājas Krustpils pagastā.

Sakas salā zemākās vietas jau atgrieztas no ārpasaules, vairākām mājsaimniecībām ir atslēgusies elektrība. Piebraucamie ceļi šobrīd daudzās vietās ir zem ūdens un neesot izbraucami. Zemākās vietas pārplūdušas un cilvēkiem tur palikusi gan iedzīve, gan mašīnas ir palikušas zem ūdens, jo, iespējams, viņi nebija pārliecināti par šādu ūdens uzplūdumu tieši šajā ciemā. Salas ciemā arī vairākas mājsaimniecības ir tuvu applūšanai. Pļavas un palienes ir applūdušas diezgan lielos apjomos, pārplūdusi Pelītes upe, kā arī Ziemeļsusēja.

Krustpils pagastā applūduši teju visi ceļi, kas ved tālāk uz Prižiem, bet tur applūdušas ap desmit mājsaimniecības, kas šobrīd teorētiski netiek laukā no izveidojušās salas, jo ceļi ir applūduši. Ar šo mājsaimniecību iedzīvotājiem pašvaldība uztur kontaktu. Šajās mājsaimniecībās ir atslēgta arī elektrība.

"Sadales tīkla" speciālisti seko līdzi ūdenslīmenim un situācijai elektrotīklā. Konstatējot bīstamību, applūdušās teritorijās iedzīvotāju drošības labad uz laiku var tikt pārtraukta elektroapgāde - līdz brīdim, kad iekārtas atkal būs drošas ekspluatācijai. "Sadales tīkls" atgādina - ja aculiecinieki pamana applūdušas transformatoru apakšstacijas, sadalnes, izskalotus balstus vai to konstrukcijas, kabeļus - nekādā gadījumā nedrīkst tuvoties šai teritorijai, bet par bīstamo situāciju uzreiz jāziņo operatīvajiem dienestiem, zvanot uz 112, vai "Sadales tīklam" uz diennakts bojājumu pieteikšanas tālruni 8404.

Iedzīvotāji atsaka iespēju evakuēties

Pagaidām gan neviens iedzīvotājs pašvaldībai nav lūdzis palīdzību evakuēties. Ilmārs Luksts sacīja, ka pašvaldība jau otrdien cilvēkus aicināja individuāli evakuēties no teritorijām, kuras trešdien jau bija applūdušas. Iedzīvotāji aicinājumu neņēmuši vērā, paliekot savās mājās. Trešdien gan cilvēki no vairākām mājsaimniecībām evakuējās saviem spēkiem bez pašvaldības vai VUGD palīdzības. 

Pie Zeļķu tilta kritiski augsts ūdens līmenis

Viskritiskākā situācija ir pie Zeļķu tilta, kur  turpina paaugstināties ūdens līmenis, kur ap pulksten 21.00 trešdien bija 9,32 metri virs noteiktās atzīmes. Tas ir kritiski augsts ūdens līmenis un ja tas turpinās celties, Ilmārs Luksts prognozēja, ka applūdīs vēl tikpat un vairāk māju, ka jau ir šobrīd. 
Savukārt ūdens līmeni Daugavā pie Jēkabpils Ilmārs Luksts raksturoja, kā stabili augstu, svārstības notiekot dažu centimetru robežās. Trešdienas vakarā ap pulksten 21.00 ūdens līmenis Daugavā pie Jēkabpils bija 6,30 metri virs noteiktās atzīmes.  Viņš piebilda, ka patlaban saistībā ar ūdens līmeņa paaugstināšanos pie Jēkabpils neesot bažu.

Pašvaldībai izstrādāts skaidrs rīcības plāns

Ilmārs Luksts uzsvēra, ka pašvaldībai  ir izstrādāts skaidrs rīcības plāns, ja ūdens līmenis turpinās paaugstināties arī Jēkabpilī. Tādā gadījumā pirmie pasākumi tikšot veikti Zvejnieku ielā, tad Ābeļu ciemā utt. Rīcības plāns izstrādāts, mācoties no pagājušā gada, kā rīkoties, lai situācija, kad tik lielā teritorijā kā pērn Jēkabpilī ienāca ūdens, vairs neatkārtotos.

Drīzumā var applūst vasarnīcas Dolomīta dārzkopības kooperatīvā

Ūdens līmenis paaugstinās arī novada mazajās upēs. Tas cēlies arī Ziemeļsusējā un tuvākajā laikā var applūst Biržu pļavas un dārza mājiņas Dolomīta dārzkopības kooperatīvā. Ilmārs Luksts sacīja, ka Sankaļu HES strādā atbilstoši apstiprinātiem noteikumiem un nepārsniedz pieļaujamo līmeni. Taču problēmas radot, ka Daugava jau ir gandrīz izlīdzinājusi ūdenslīmeni ar HES līmeni un tas nozīmē, ka, visticamāk, tuvākajā laikā applūdīs arī Biržu pļavu dārzu mājiņas.

No plūdiem cieš arī kooperatīvs “Veselība”

Arī dārzkopības kooperatīvā “Veselība”, kas ir aiz Lašiem, plūdi rada draudus, tur jau ir applūduši piebraucamie ceļi un vietām Daugavas palu ūdens pietuvojies vasarnīcām jeb dārzu mājām.

Ilmārs Luksts arī sacīja, ka apsekojot novada teritoriju, atbildīgie speciālisti konstatējuši, ka posmā Jēkabpils-Sala izskalots krasts pie ūdens ņemšanas vietas. Lūgums iedzīvotājiem ievērot norobežoto teritoriju un tai netuvoties.

Foto: Sadales tīkls , Jēkabpils novada pašvaldība un aculiecinieku

Atstājiet komentāru