2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Daugavā pie Pļaviņām ūdens līmenis cēlies par nepilniem trim metriem. Pilsētā gatavojas plūdiem (FOTO)

Otrdien Daugavā pie Pļaviņām ūdens līmenis paaugstinājies par nepilniem trim metriem, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati. Plkst.17.20 ūdens līmenis bija 11,24 metri virs novērojumu stacijas nulles punkta. Pilsētā iespējami plūdi.2013.gada aprīļa palos, kas bija lielākie novērojumu vēsturē, ūdens līmenis Pļaviņu novērojumu stacijā sasniedza 13,5 metrus.

Aizkraukles novada pašvaldības ieraksts sociālajā voetnē Facebook liecina, ka Pļaviņas gatavojas plūdiem. Pašlaik viskritiskākā situācija izveidojusies pie Aiviekstes ietekas Daugavā, Gostiņos, kur iespējama applūšana, Ugunsdzēsēju, Šaurajā, Fabrikas un Stiklinieku ielās. Tāpēc aicinām Gostiņu un Pļaviņu iedzīvotājus sagatavoties iespējamai plūdu situācijai, parūpēties par savu īpašumu un mājdzīvniekiem. 

Pašvaldība norāda, kad plūdi sākas, nekavējoties jāinformē Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests pa tālruņiem 112 vai 01, kā arī Pļaviņu apvienības pārvaldes vadītājam Andrim Ambainim pa tālruni 25207555 vai civilās aizsardzības speciālistam Jurijam Maškovam pa tālruni 29474196, lai nepieciešamības gadījumā saņemtu savlaicīgu palīdzību. Plūdu gadījumā nakts laikā izmantojiet kabatas lukturīšus un sveces, lai glābējiem signalizētu par savu atrašanās vietu. Ieteicams jau iepriekš saglabāt vajadzīgos tālruņa numurus.

Aizkraukles novada pašvaldības mobilās lietotnes lietotāji, kuri deklarējuši dzīvesvietu Aiviekstes pagastā vai Pļaviņās un iespējojuši (vai nav aizlieguši) savos tālruņu iestatījumos sūtīt Aizkraukles novada lietotnei uznirstošos paziņojumus, saņems brīdinājuma ziņas par iespējamo apdraudējumu un nepieciešamo rīcību.

Ikviens iedzīvotājs, kuram ir viedtālrunis, aicināts lejupielādēt un izmantot jauno bezmaksas lietotni “112 Latvija”. Lietotājs saņems paziņojumu sava viedtālruņa ekrānā par iespējamo apdraudējumu, piemēram, sarkanā vai oranžā līmeņa brīdinājumus par bīstamiem laikapstākļiem.

Daugavā no Daugavpils līdz Pļaviņu ūdenskrātuvei applūdušas palienes un zemākās vietas, gaidāma plašāka teritoriju applūšana. Arī šajā posmā Daugavā ietekošo pieteku lejteces posmos būs paaugstināts ūdenslīmenis.

Pie Zeļķu tilta un pie Jēkabpils ūdens līmenis Daugavā pēdējās stundās svārstās, pie Daugavpils tas ir pazeminājies. Turpinās ledus iešana.

Foto: Aizkraukle.lv

Atstājiet komentāru