2024.gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

Daugavā pie Jēkabpils pirmdienas vakarā sākās ledus iešana, ūdens līmenis paaugstinājies, ir svārstīgs(FOTO)

Daugavā pie Ābeļiem vakar dienā sakustējās ledus un vakar vakarā arī pie Jēkabpils sākās ledus iešana. Sākoties ledus iešanai notiek ūdenslīmeņa svārstības. Daaugavā pie Jēkabpils otrdien pilksten 9.20 ūdenslīmenis bija 5,97 metri virs noteiktais atzīmes.

Jēkabpils novada pašvaldības speciālisti seko līdzi situācijai un ziņo par aktuālāko. Pašvaldības civilās aizsardzības inženieris Ilmārs Luksts informē, ka nakts laikā ūdens līmenis sasniedza 5.93 cm atzīmi. Šorīt pēc plkst 07.00 ledus sablīvējums izkustējās, tā rezultātā pie Pļaviņu ielas 72 ledus gabali tika pārstumti pāri aizsargdambim. SIA “Jēkabpils pakalpojumi” dots uzdevums atbrīvot brauktuvi. 

Ūdens līmenis Jēkabpilī 5.8 m, Zeļķos - 5.6 m. Ledus Jēkabpilī apstājies pie Daugavsalas, Daugavas plūdums lielākoties plūst pa Daugavsalas labo krastu. Lejpus Jēkabpils ledus nekustās.

Latvijas vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs informē, ka aizvadītajā diennaktī Daugavas posmā Suraža-Verhņedvinska ūdenslīmenis paaugstinājās par 11…79 cm, posmā Piedruja-Krāslava paaugstinājās par 71…76 cm, posmā Daugavpils-Vaikuļāni paaugstinājās par 43…56 cm, posmā Jersika-Jēkabpils paaugstinājās par 26…43 cm diennaktī. 

Kopš 23. februāra Daugavā pie Verhņedvinskas ūdenslīmenis paaugstinājies par 194 cm, posmā Piedrujas - Krāslava par 170…179 cm, pie Daugavpils kopš 24. februāra par 95 cm, pie Vaikuļāniem 65 cm, bet Jersikas - Jēkabpils posmā 30…41 cm.

Daugavas baseina upēs ūdenslīmenis paaugstinājās par 3…29 cm diennaktī. Kopš 22.-23. februāra Mazajā Juglā, Ogrē, Dubnā, Ošā un Aiviekstes. Daugavā, kā arī vairākās citās Latgales un Vidzemes upēs turpinās ledus iešana un ūdens līmeņa paaugstināšanās, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) dati.

Ledus iešanas dēļ ūdens līmenis vietām krasi svārstās, caurmērā tas paaugstinās. Pie Daugavpils un Jēkabpils ūdens līmenis Daugavā pēdējās dienās cēlies par vairāk nekā metru, gaidāma zemāko palieņu applūšana. Daugavas baseinā Latvijā un Baltkrievijā sniegs praktiski ir nokusis, upes augštecē Krievijā saglabājas sniega sega. Tuvākajās dienās ūdens līmeņa kāpums Daugavā un citās upēs valsts austrumu daļā galvenokārt būs saistīts ar lietavām.

Augsts ūdens līmenis un applūdušas palienes saglabājas Misas upē. Sagaidāms, ka nedēļas otrajā pusē ūdens līmenis Misā sāks lēnām pazemināties. Viens no krasākajiem ūdens līmeņa kāpumiem pēdējās dienās novērots Pededzē - pie Litenes ūdens līmenis cēlies par diviem metriem. Līdzīgs ūdens līmeņa pieaugums konstatēts Gaujas pietekā Tirzā.

Valsts austrumu un centrālajā daļā spēkā LVĢMC izsludinātais dzeltenās pakāpes brīdinājums par augstu ūdens līmeni upēs un par palieņu applūšanu.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija sadarbībā ar AS "Latvenergo" rīt rīkos sanāksmi palu un plūdu preventīvo pasākumu koordinēšanai, pieaicinot iesaistīto institūciju, dienestu un pašvaldību pārstāvjus. Sanāksmē tiks pārrunāti hidrometeoroloģiskie novērojumi un plūdu prognozes, plūdu riskam pakļauto pašvaldību ziņojumi par faktisko situāciju un turpmāko rīcību, kā arī iesaistīto institūciju gatavība plūdiem. Sanāksmē ir aicināti piedalīties pārstāvji no Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, Valsts policijas, Valsts vides dienesta, Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra, "Sadales tīkls", Neatliekamās medicīnas palīdzības dienesta, Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, "Zemkopības ministrijas nekustamie īpašumi", kā arī virkni iesaistīto pašvaldību, kurām ir un saglabājas augsts plūdu risks.

Aculiecinieku  un Jēkabpils novads /Facebook foto

Atstājiet komentāru