2024.gada 30. aprīlis

Alta, Liāna, Lilija

Āfrikas cūku mēris pagājušajā nedēļā konstatēts mežacūkai Vīpes pagastā, papildināts ĀCM otrās riska zonas sadalījums

Āfrikas cūku mēris pagājušajā nedēļā konstatēts mežacūkai Vīpes pagastā, papildināts ĀCM otrās riska zonas sadalījums

Āfrikas cūku mēris (ĀCM) pagājušajā nedēļā Latvijā konstatēts 34 mežacūkām, kamēr nedēļu iepriekš saslimšana tika konstatēta 15 mežacūkām, liecina Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) publiskotā informācija.

Tostarp saslimšana pagājušajā nedēļā konstatēta 20 mežacūkām Cēsu novada Mārsnēnu pagastā.

Tāpat vīruss pagājušajā nedēļā konstatēts trim mežacūkām Madonas novadā, tostarp divām mežacūkām Bērzaunes pagastā un vienai mežacūkai Aronas pagastā, divām mežacūkām Alūksnes novada Annas pagastā un divām mežacūkām Smiltenes novada Raunas pagastā.

ĀCM pagājušajā nedēļā konstatēts arī vienai mežacūkai Gulbenes novada Stāmerienas pagastā, vienai mežacūkai Jēkabpils novada Vīpes pagastā, vienai mežacūkai Rēzeknes novada Dekšāres pagastā, vienai mežacūkai Ropažu novada Ropažu pagastā, vienai mežacūkai Siguldas novada Lēdurgas pagastā, vienai mežacūkai Tukuma novada Lestenes pagastā un vienai mežacūkai Valmieras novada Trikātas pagastā.

Tādējādi mežacūku populācijā ĀCM šogad Latvijā konstatēts mežacūkām 11 novadu 12 pagastos.

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) ir veicis izmaiņas Āfrikas cūku mēra (ĀCM) otrās riska zonas sadalījumā Latvijā, liecina PVD paziņojums oficiālajā izdevumā "Latvijas vēstnesis". Veiktās izmaiņas paredz, ka otrā riska zona papildināta ar Gulbenes, Jēkabpils, Rēzeknes, Varakļānu un Līvānu novadiem. Otrā riska zona parasti tiek noteikta pēc cūku mēra gadījumu konstatēšanas savvaļas cūku populācijā.

Otrajā zonā iekļauti arī Madonas novada Barkavas, Bērzaunes, Ērgļu, Indrānu, Jumurdas, Kalsnavas, Lazdonas, Ļaudonas, Mārcienas, Mētrienas, Praulienas, Ošupes, Sausnējas un Vestienas pagasti, kā arī Liezēres pagasta daļa uz rietumiem no autoceļa P30, Aronas pagasta daļa uz rietumiem no autoceļa P30 un pilsētas – Lubāna un Madona.

Kā ziņots, saskaņā ar likumdošanu ir definētas trīs Āfrikas cūku mēra riska zonas. Pirmās zonas teritorijā nav konstatētas ar mēri slimas mājas cūkas un mežacūkas, tomēr šī buferzona atrodas blakus Āfrikas cūku mēra skartajām teritorijām. Dzīvas cūkas un cūkgaļu no šīs zonas drīkst izvest. Par otro zonu definētas teritorijas, kurās ir konstatētas ar Āfrikas cūku mēri slimas mežacūkas. No šīs zonas aizliegts pārvietot dzīvas mājas cūkas, savukārt cūkgaļu un mežacūku gaļu, kā arī gaļas izstrādājumus drīkst izvest. Savukārt par trešo riska zonu ir noteiktas teritorijas, kurās ir konstatētas ar mēri slimas mājas cūkas un mežacūkas, un no šīs teritorijas nedrīkst izvest ne dzīvas cūkas, ne cūkgaļu un tās izstrādājumus, ne arī mežacūku gaļu un tās izstrādājumus. Plašāka informācija, kā arī visu riska zonu karte atrodama Pārtikas un veterinārā dienesta mājaslapā.

Atstājiet komentāru