2024.gada 30. aprīlis

Alta, Liāna, Lilija

Jēkabpils novads iekļauts Āfrikas cūku mēra otrajā riska zonā

Jēkabpils novads iekļauts Āfrikas cūku mēra otrajā riska zonā

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) veicis izmaiņas Āfrikas cūku mēra (ĀCM) otrās riska zonas sadalījumā Latvijā, liecina PVD paziņojums oficiālajā izdevumā "Latvijas vēstnesis".

Riska zonas nosaka zonām specifiskus slimības kontroles pasākumus.

Veiktās izmaiņas paredz, ka otrā riska zona papildināta ar Gulbenes, Jēkabpils, Rēzeknes, Varakļānu un Līvānu novadiem.

Otrajā zonā iekļauta arī Madonas novada Barkavas, Bērzaunes, Ērgļu, Indrānu, Jumurdas, Kalsnavas, Lazdonas, Ļaudonas, Mārcienas, Mētrienas, Praulienas, Ošupes, Sausnējas un Vestienas pagasti, kā arī Liezēres pagasta daļu uz rietumiem no autoceļa P30, Aronas pagasta daļa uz rietumiem no autoceļa P30 un pilsētas - Lubāna un Madona.

Jau ziņots, ka ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014.gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. ĀCM Ir ļoti bīstama saslimšana, un mājas cūku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks.

ĀCM pagājušajā gadā Latvijā konstatēts kopumā 1002 mežacūkām, kas ir par 21,3% mazāk nekā 2022.gadā. Lai nepieļautu slimības tālāku izplatīšanos, pērn likvidētas arī 269 mājas cūkas.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.

Kā ziņots, saskaņā ar likumdošanu ir definētas trīs ĀCM riska zonas. Pirmās zonas teritorijā nav konstatētas ar ĀCM slimas mājas cūkas un mežacūkas, tomēr šī buferzona atrodas blakus ĀCM skartajām teritorijām. Dzīvas cūkas un cūkgaļu no šīs zonas drīkst izvest, ievērojot Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) noteiktās biodrošības normas.

Par otro zonu definētas teritorijas, kurās ir konstatētas ar ĀCM slimas mežacūkas. No šīs zonas aizliegts pārvietot dzīvas mājas cūkas, savukārt cūkgaļu un mežacūku gaļu, kā arī gaļas izstrādājumus drīkst izvest, ievērojot PVD noteiktās biodrošības normas.

Savukārt par trešo riska zonu ir noteiktas teritorijas, kurās ir konstatētas ar ĀCM slimas mājas cūkas un mežacūkas, un no šīs teritorijas nedrīkst izvest ne dzīvas cūkas, ne cūkgaļu un tās izstrādājumus, ne arī mežacūku gaļu un tās izstrādājumus.

Plašāka informācija, kā arī visu riska zonu karte atrodama PVD mājaslapā.

Atstājiet komentāru