2024.gada 30. aprīlis

Alta, Liāna, Lilija

Pagājušajā naktī Jēkabpilī un Madonā uzsnidzis visvairāk sniega

Pagājušajā naktī Jēkabpilī un Madonā uzsnidzis visvairāk sniega

Kopš trešdienas pēcpusdienas daudzviet Latvijas dienvidaustrumu pusē uzsniguši aptuveni desmit centimetri sniega, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) dati.

Piecos rītā biezākais sniegs novērojumu staciju laukumos bija 11 centimetri Jēkabpilī un Madonā, deviņi centimetri Skrīveros un Līvānu novada Rožupē, astoņi centimetri Krāslavas novada Piedrujā, kā arī septiņi centimetri Dagdā un Rēzeknē.

Novērojumu stacijās valsts rietumu pusē, kā arī Rīgā un citviet Vidzemes piekrastē sniega nav vai arī tā biezums nesasniedz vienu centimetru.

Jāņem vērā, ka LVĢMC stacijās sniega segu mēra ultraskaņas sensors speciāli sagatavotā laukumā. Meteoroloģiskās stacijas parasti atrodas atklātā vietā, un novērojumu punktā vējš nereti nopūš sniegu vai dažkārt izveido kupenu, tādēļ vidējais sniega segas biezums apkārtnē var būtiski atšķirties no tā, kas izmērīts novērojumu stacijā.

Ceturtdienas rītā debesis ir mākoņainas, valsts lielākajā daļā mazliet snieg un puteņo. Vietām Latvijas austrumu pusē snieg mēreni un redzamība sniegputenī ir mazāka par kilometru, tādēļ braukšana dažviet ir stipri apgrūtināta.

Gaisa temperatūra plkst.5 bija no -8,8 grādiem Kolkā līdz -19,8 grādiem Rūjienā un -20,5 grādiem Alūksnē.

Tuvākajās diennaktīs Latvijas austrumu daļā sniega biezums sasniegs 20-30 centimetrus un gaisa temperatūra var noslīdēt zem -30 grādiem, liecina jaunākās laika prognozes.

Plašākā un stiprākā snigšana gaidāma piektdienas naktī un dienas pirmajā pusē, savukārt no jūras nākoši mākoņi ļoti stipru snigšanu atsevišķās vietās izraisīs piektdien un sestdien.

Piektdienas pēcpusdienā Latvijas austrumu daļā gaidāms 20-30 centimetrus dziļš sniegs, bet turpmākajās diennaktīs gaisīgā sniega sega saplaks. Sniegam sablīvējoties, tā biezums var samazināties pat par desmit centimetriem.

Aukstajam gaisam plūstot pār jūru, veidosies gubu mākoņi ar stipriem nokrišņiem. Sagaidāms, ka tie vairāk skars Talsu, Tukuma un Mārupes novadu, kā arī Jūrmalu un Rīgu. Arī šajā teritorijā sniega biezums vietām var pārsniegt 20 centimetrus.

Norimstot vējam un izklīstot mākoņiem, strauji pazemināsies gaisa temperatūra. Lielākais sals iespējams svētdien un pirmdien, 7. un 8.janvārī, kad vietām Vidzemē un Latgalē termometra stabiņš diennakts tumšajā laikā var noslīdēt līdz -30..-33 grādiem. Bezvēja apstākļos sals gan nešķitīs īpaši lielāks par to, kas šonedēļ jau pieredzēts.

Atbilstoši pašreizējām prognozēm jau 9.janvārī gaisa temperatūra visā Latvijā paaugstināsies līdz -2..+3 grādiem. Pēc dažām siltākām diennaktīm, visticamāk, atgriezīsies liels sals. Baltijas valstīs un Skandināvijā šī ziema var kļūt par aukstāko pēdējos 10-13 gados.

Atstājiet komentāru