2024.gada 28. aprīlis

Gundega, Terēze

Sestdien sāksies ūdensputnu medību sezona

Sestdien sāksies ūdensputnu medību sezona

Sestdien, 12.augustā, sāksies ūdensputnu medību sezona, portālu Radiuo1.lv informēja Valsts meža dienestā (VMD).

Ūdensputnu medību sezona tiks atklāta plkst.16.

Medību sezonas sākumā - no 12.augusta līdz 14.septembrim - ūdensputnus atļauts medīt trešdienās, sestdienās un svētdienās, bet no 15.septembra līdz 30.novembrim - katru dienu.

Ūdensputni, piemēram, meža pīles, krīkļi, prīkšķes un gaigalas, ir nelimitētie medījamie dzīvnieki, un līdz ar to nav noteikts nomedījamo putnu skaits.

Pagājušajā medību sezonā VMD tika ziņots par 17 000 ūdensputnu nomedīšanu.

VMD norāda, ka publiskajās ūdenstilpēs un to tauvas joslā medījamos ūdensputnus atļauts medīt bez saskaņojuma ar medību tiesību lietotāju, kura medību iecirknī atrodas attiecīgā ūdenstilpe. Publisko ezeru un upju saraksts ir atrodams Civillikuma 1. pielikumā.

VMD atgādina, ka medīt publiskajās ūdenstilpēs, kas atrodas pilsētu administratīvajās teritorijās, atļauts tikai saskaņā ar attiecīgās pašvaldības noteikto kārtību. Ja pašvaldība šādu kārtību nav izstrādājusi, medīt pilsētas teritorijā ir aizliegts.

Īpaši aizsargājamās dabas teritorijās var būt noteikti citi ūdensputnu medību termiņi, liegumi un ierobežojumi. Pirms došanās uz medību vietu VMD iesaka noskaidrot konkrētās medību platības tiesisko statusu un ierobežojumus, kas saistīti ar ūdensputnu medībām. Informācija par īpaši aizsargājamām dabas teritorijām pieejama Dabas aizsardzības pārvaldes tīmekļvietnē.

Tāpat medniekiem jāņem vērā, ka, medījot ūdensputnus, kopumā ir jāievēro tādas pašas biodrošības prasības kā mežacūku medībās. Tas saistīts ar to, ka ar augsti patogēno putnu gripu var saslimt ne tikai savvaļas putni un mājputni, bet arī mājdzīvnieki (suņi un kaķi) un cilvēki, uzsver VMD.

Saskaņā ar Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) apkopoto informāciju, šogad līdz šim augsti patogēnā putnu gripa izmeklēta 340 savvaļas putniem, no kuriem 145 gadījumos slimība apstiprināta virknei putnu sugu, tostarp gulbjiem, kaijām, ķīriem, un citiem.

VMD uzrauga meža apsaimniekošanu, medību un dabas aizsardzības reglamentējošo normatīvo aktu ievērošanu, kā arī īsteno meža uguns apsardzību. Dienests uztur Meža valsts reģistru, kur tiek apkopota informāciju par mežu, tajā notiekošo saimniecisko darbību, medībām un medījamiem dzīvniekiem. VMD misija ir rūpēties par atbildīgu meža izmantošanu un saglabāšanu nākamajām paaudzēm.

Atstājiet komentāru