2024.gada 28. aprīlis

Gundega, Terēze

Kāds laiks gaidāms augustā - Rudzu, Viršu un Sēņu mēnesī? Dabas vērotāja piezīmes

Kāds laiks gaidāms augustā - Rudzu, Viršu un Sēņu mēnesī? Dabas vērotāja piezīmes

Ticējums saka, ja Rudzu mēneša sākumā, it sevišķi tā pirmajās dienās karsts, tad ziema būs gara, auksta un sniegaina. Savukārt silts augusts norāda uz vējainu oktobri, bet mitrs augusts uz drēgnu rudeni, tā savā blogā raksta dabas vērotājs no Viļakas Vilis Bukšs.

Laikapstākļi pagājušajā ziemā un zīmīgajās dienās martā liecināja par siltu un mitru augustu. Vēlāk zīmes dabā un maijā vēstīja pārsvarā par mērenu Rudzu mēnesi ar vidējiem nokrišņiem un siltumu. Sekojot šīm norādēm līdz Labrencim (10. augusts) laikapstākļi rādās būt nepastāvīgi. Saule mīsies ar mākoņiem, bieži lietus, reizēm arī stiprs ar pērkona ducināšanu. Temperatūra robežās no plus 20 līdz plus 27 grādiem. Laikā pirms vecajām Annām (7. augusts) dažās saulainākās dienās vietām temperatūra var pakāpties arī līdz plus 28 grādu atzīmei. Siltāks Latvijas austrumos, vēsāks rietumos.

Mēneša vidū bez būtiskiem nokrišņiem un pārsvarā sauss. Temperatūra mērenas vasaras robežās no plus 18 līdz plus 23 grādiem. Naktis vēsas ar nakts miglu. Vēlāk, pēc Vasaras Māras (15. augusts), vairāk nokrišņu, vējains un temperatūra robežās no plus 20 līdz plus 25 grādiem.

Viršu mēneša otrajā pusē laikapstākļi mainīgi. Ja laikā pirms Bērtuļiem (24. augusts) Latvijas austrumos dažviet temperatūra var paaugstināties līdz plus 27 grādiem, tad vēlāk, ap Linu dienu (25. augusts) un augusta beigās kļūs vēsāks un temperatūra dienas laikā vairs nepārsniegs plus 23 grādu atzīmi. Šajā laikā nokrišņi īslaicīgi, kas var būt gan kā sēņu gan kā brāzmains lietus.

Kopumā Rudzu mēnesis augusts būs tuvu vidējam gan nokrišņu, gan siltuma ziņā. Tāpat kā jūlijā, arī augustā nokrišņu sadalījums nevienmērīgs. Neskatoties uz to ka daudzviet var turpināsies sausums, augusts, kā tas Sēņu mēnesim pienākas, var mūs aplaimot ar nokavēto sēņu ražu. Atliek tikai mežā ejot noskaitīt sēņotāja pantiņu: "Čiku, čiku, meža Miku, pilna kule baraviku!"...

Ticējumi par augustu

Augusts ir kalendārās vasaras pēdējais mēnesis. Rudzu mēnesis ir labības, sīpolu, ķiploku vākšanas un ziemāju sējas laiks. Augusts ir laiks, kad nogatavojas āboli, kazenes un lazdu rieksti. Meža staipekņiem veidojas sporas, kartupeļiem vīst laksti un zalkšu mātīte dēj olas. Zemniekam Rudzu mēnesī trīs darbi: pļaut, art un sēt. Ticējums saka, lai arī augustā saulīte silda, bet ūdens tik un tā atdziest. Tas ir laiks, kad dienas pirmajā pusē vasara, bet otrajā – rudens. Viršu mēnesis smaržo pēc āboliem, sēnēm un viršu medus. Augusta pirmajā pusē uz siltajām zemēm dodas svīres, vālodzes, lakstīgalas. Augustā otrajā pusē - stārķi, bezdelīgas un čurkstītes. Augusts ir laiks, kad gaisā jūt rudeni. Ja augustā bērziem lapas sāk dzeltēt no apakšas, tad rudens būs silts un ziemāji jāsēj ar jauno sēklu...

1. augusts. Lai zinātu, kāds būs rudens, 1. augustā jāvēro laiks. Sauss 1. augusts paredz lielākoties sausas turpmākās sešas nedēļas. Slapjš – sešas nedēļas ar lietiem. Sauss un saulains 1. augusts – būs sauss rudens. Lietains – būs slapjš rudens.

Ticējumi. Augusta pirmajā dienā Velns no debesīm nosviests, un Pēteris ķēdēs slēgts. Ja līst lietus, nākošgad būs labs rudzu gads.

2. augusts ir Rudzu diena. Labības pļaujas laiks. Jāvēro, vai jaunie stārķi nav atstājuši ligzdu. Ja 30. jūlijā virs ligzdām jaunie stārķi lidojumā met saules apļa cilpas, būs agrs rudens. Šogad jaunie stārķi jau lido, bet ligzdas vēl nav atstājuši.

Ticējumi. Ja jaunie stārķi jau atstājuši ligzdu un debesīs met slaidus lokus, būs agrs, garš rudens un vēla ziema.

7. augusts – Vecā Anna. Jāvēro laiks, lai zinātu, kāda būs ziema. Auksts rīts ar rasu paredz aukstu ziemu. Diena lietaina – būs sniegaina ziema. Kāds laiks dienas pirmajā pusē, tāds līdz Ziemassvētkiem. Kāds pēc pusdienām – tāds pēc Ziemassvētkiem.

Labrencis jeb Uguns diena ir 10. augustā. Labrencī Uguns mātei ļāva atpūsties, nekūra uguni. Ap Labrenci īsts labības kulšanas laiks un sākas rudzu sēja. Tāpat linu plūkšana un kartupeļu norakšana. Cūkas liek aizgaldā un Labrencis bija arī kazu kaujamā diena.

Ticējumi. Ja grib labus sīpolus, tad Labrencī tie jāņem nost. Ja ap Labrenci miglaini rīti, augusta beigās būs pirmās salnas. Skaista Labrenča diena sola skaistu rudeni.

15. augustā ir Lielā Māra jeb Vasaras Māra. Lielās Māras mielastam kauj āzi. Nedrīkst mērkt linus, velēties. Uzkopa māju, jo kukaiņi, it sevišķi blusas, kas šai dienā izdzīti, atpakaļ vairs neatgriežas.

Ticējumi. Kāds 15. augusts – tāds septembris. Ja sīpolus vāc 15. augustā – tie neizaugs lokos. Ja debesīs gubu mākoņi, būs jauka atvasara. Ja līst – rudens būs lietains.

Bērtulis ir 24. augustā. Jēru kaujamā diena, arī rudens sēņošanas sākums. Bērtuļos beidzas medus vasara. Šajā dienā „kāpj bitēs” un tām izlūdz saulainās vasaras ienesumu, bet pirms tam jānoskaita pateicības lūgšana dzīvajai radībai.

Ticējumi. Ja bezdelīgas pazūd pirms Bērtuļiem – pirms Miķeļiem (29. septembris) būs sniegs. Kāds laiks Bērtuļos, tāds visu rudeni. Ja lietains, atvasara būs īsa, bet silta un saulaina.

25. augusts – Linu diena. Linu plūkšanas laika sākums. Tā ir diena, kad dzērves „aiznes” launagu. Atpakaļ to „atnesīs” tikai nākamajos Jurģos (23. aprīlis).

Ticējumi. Ja vēss un lietains 25. augusts – būs auksta ziema.

Atstājiet komentāru