2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Krustpils pagasta «Mīļdzīvnieku biedrība»: 18.maija rīts uzausis asiņains. Plēsējdzīvnieku uzbrukumā nokostas 9 aitas, vēl vairākas ievainotas un pazudušas (FOTO)

Krustpils pagasta «Līčos»,  kur darbojas «Mīļdzīvnieku biedrība», ceturtdienas, 18.maija rīts atausa asiņais, ar šoku gan dzīvniekiem, gan to saimniekiem. Pagājušajā naktī aitu ganāmpulkam uzbrukuši plēsējdzīvnieki, nokožot deviņas aitas, daudzas ievainojot un iztrenkājot.

Radio1.lv sazinājās ar biedrības vadītāju Zandu Bojeri un lūdza pastāstīt par pagājušās nakts šausmu darbiem.

«Mūsu, aptuveni 100 aitas, atradās senā, stabilā ganību teitorijā, kur tās ganās ganību periodā, teritorija ir liela, apmēram 15 hektāri. Līdz šim nekad nav bijis plēsējdzīvnieku uzbrukums aitu ganāmpulkam. Aitas turam gana ilgi, kādus desmit gadus. Šokējoši. Kas ubrucis, to konstatēs ekspertīzē, nevaram apgalvot, ka tie ir vilki. Tikpat labi, kā eksperti saka, var būt arī lūši, kas arī mitinās apkārtējos mežos,» saka Zanda Bojere.

Viņa stāsta, ka bojā gājušas deviņas aitas, viena aitu māte, pārējās jaunaitiņas. «Interesantākais tas, ka visas aitas nokostas jeb nogalinātas kaklā. Ir arī ievainiotas aitas, daudzas no tām ir diezgan smagi traumētas, tās patreiz atrodas kūtī. Cik kopā būs bojā gājušo, nezinam, par cik ļoti plašā teritorijā bija šie te līķi. Izskatās, ka ganāmpulkā visu aitu nav, izdzenātas, noklīdušas. Tās tika meklētas plašā teritorijā, tika atrasti arī jēri, kas bija traumēti un aizdzīti diezgan lielā attālumā. Tas nozīmē, ka viņi ir trenkti, dzīti, traumēti, cietušajiem jēriem ir liela psiholoģiskā trauma. Aitas patreiz atrodas mājās. Uz priekšdienām domāsim, ko darīt tālāk. Turpmāk uz nakti aitas ganībās neatstāsim, jo izskatās, ka tas ir bīstami,» secina Zanda Bojere.

Viņa piebilst, ka pašreiz pārējie dzīvnieki – zirgi un poniji, atrodas citā vietā, pie mājām. «Tieši uz tām ganībām, kur cieta aitas, bija paredzēts laist arī ponijus, bet saprotam, ka šajā situācijā poniji patreiz ir riska grupas dzīvnieki, jo, ja jau var pārkost rīkli aitai, tad šiem mazajiem Šetlandes ponijiem, kuru augstums skaustā ir 85 centimetri, arī to var izdarīt un arī viņi ir apdraudēti,» saka Zanda Bojere.

Viņa piebilst, ka pāgājušās nakts plēsējdzīvnieku uzbrukums ir ļoti skumjš notikums. Zanda Bojere norāda, ka uz šīm ganībām laist kumeļmātes un kumeļus arī ir bīstami. «Lai gan mēs esam uzskatījuši, ka dzīvojam diezgan apdzīvotā intensīvē vidē – mums iet garām dzelzceļš, šoseja, Ozolsalas mežs, kurš tiek intensīvi izzāģēts un tiek joprojām izzāģēts, ir plašas cirsmas. Līdz šim jutāmies gana droši, bet pašreiz izskatās, ka arī plēsējdzīvnieki pierod un kļūst aizvien drošāki un uzbāzīgāki,» konstatē Zanda Bojere.

Viņa secina, ka šis uzbrukums izskatoties vairāk kā izklaides pasākums, jo neesot tā, ka būtu noķerts kāds dzīvnieks, saplēsts un apēsts. «Šeit ir tādas kā dzīres uzrīkotas, diezgan daudz ir cietušo, bojā gājušo, nodarīti zaudējumi. Dzīvnieki ir audzēti, audzētas jaunaitiņas. Skumji.»

Zanda Bojere stāsta, ka pēc notikušā ir uzrakstīts iesniegums mežniecībai un Jēkabpils novada pašvaldībai ar lūgumu sniegt atbalstu šajā situācijā. Tiks taisītas ekspertīzes. Situācijas novērtēšanā iesaistīsies Meža dienests. «Mīļdzīvnieku biedrība» cer, ka saņems arī kādu kompensāciju, ja apstiprināsies, ka ganāmpulks cietis no meža dzīvniekiem. «Ceram, ka attiecīgie dienesti atbilstoši rīkosies un zaudējumus kompensēs,» saka Zanda Bojere. 

Foto: «Mīļdzīvnieku biedrība»/Facebook

Atstājiet komentāru