2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Sinoptiķi maina brīdinājuma kritērijus karstuma viļņiem

Sinoptiķi maina brīdinājuma kritērijus karstuma viļņiem

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs mainījis kritērijus, pēc kuriem turpmāk brīdināt sabiedrību par karstuma viļņa tuvošanos, informē Latvijas sabiedrisko mediju portāls.

Izvērtējot meteoroloģisko novērojumu informāciju un atbilstoši sagatavotos brīdinājumus par karstumu 2022. gada vasaras laikā, LVĢMC secināja, ka vēl ir nepieciešamas izmaiņas tajos, lai brīdinājumi efektīvi atspoguļotu sagaidāmos apstākļus.

Turpmāk brīdinājumi tiks izplatīti, kad karstums būs lielāks. Iepriekš augstākā līmeņa – sarkanais – brīdinājums par karstumu tik izplatīts, ja prognozētā temperatūra pārsniedza 33 grādus, bet turpmāk šādu brīdinājumu izplatīs tikai tad, ja paredzētā svelme ir 35 grādi un vairāk.

Pērn vasaras mēnešu – jūnija, jūlija un augusta – vidējā temperatūra Latvijā bija 18,1 grāds, kas ir tikpat, cik 2018. gadā, un abas šīs vasaras ieņem trešo vietu karstāko vasaru vidū kopš sākti valsti visaptveroši meteoroloģiskie novērojumi 1924. gadā. Karstākā diena pērn bija 19. augustā, kad Pāvilostā temperatūra sasniedza 33,7 grādus. Pēdējos gados Latvijā bieži vasaras bijušas karstas. Ar vidējo temperatūru 18,8 grādi 2021. gada vasara kļuva par karstāko zināmajā vēsturē.

Nacionālais karstuma rekords uzstādīts 2014. gada 4. augustā, kad Ventspilī fiksēja 37,8 grādus.

Jaunie kritēriji brīdinājumiem par karstumu:

Dzeltenais brīdinājums - maksimālā gaisa temperatūra 27...30 grādi divas dienas pēc kārtas un ilgāk;
Oranžais brīdinājums - maksimālā gaisa temperatūra 31...34 grādi divas dienas pēc kārtas un ilgāk;
Sarkanais brīdinājums - maksimālā

Avots; lsm.lv

Atstājiet komentāru