2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Dabas zīmju vērotājs prognozē, kāds laiks gaidāms februārī - Sveču, Puteņu un Ziemeļvēja mēnesī

Dabas zīmju vērotājs prognozē, kāds laiks gaidāms februārī - Sveču, Puteņu un Ziemeļvēja mēnesī

Vērojot nozīmīgas dienas augustā un decembrī rādās, ka kalendārās ziemas pēdējam mēnesim februārim, tāpat kā janvārim, vajadzētu būt ar mainīgiem laikapstākļiem un dažādiem nokrišņiem. 20.augusts, kas bija silts un saulains, paredz pārsvarā sausu februāri un lielāku salu mēneša vidū. Arī 27. decembris, kas rietumvējā bija saulains, ar nelielu salu un bez nokrišņiem, paredz maigu un lielākoties sausu Sveču mēnesi. Savukārt 12. janvārī pēc kautas cūkas liesas varēja vērot, kāda būs atlikusī ziema. Liesa vienmērīga un gara, bez izteiktiem sabiezinājumiem. Tā ir zīme, ka februārī bargs un ilgstošs sals nedraud, bet līdzīgi laikapstākļi var turpināties arī marta pirmajā pusē, tā savā blogā raksta dabas zīmju vērotājs Vilis Bukšs.

Februāra pirmajā pusē, pārsvarā līdz 10. februārim, mainīgi laikapstākļi. Ja mēneša sākumā temperatūra pārsvarā ap 0 grādiem un īslaicīgi dažādi nokrišņi, tad ap Dārtu (6.februāris), kļūs aukstāks, neliels sniegs un temperatūra robežās no mīnus 3 līdz mīnus 8 grādiem. Ceļi slideni. Vēlāk, kad pilnmēness sāks dilt (ap 10., 12. februārī), iespējams stiprāka sala laiks. Šajā laikā pārsvarā bez nokrišņiem un temperatūra skaidrās naktīs un bezvējā dažviet var noslīdēt līdz mīnus 15 grādiem un zemāk.

Sveču mēneša otrajā pusē, līdz Matīsa dienai (24. februāris) mainīgi laikapstākļi. Starp mākoņiem uzspīdēs saule, nelieli nokrišņi, kas pārsvarā sniegs un temperatūra dienas laikā no plus 3 līdz mīnus 3 grādiem. Dažviet naktīs var pazemināties līdz mīnus 8 grādiem. Ceļi šajā laikā slideni. Vēlāk, pēc 24. februāra un mēneša izskaņā, biežāk starp mākoņiem parādīsies saule. Nokrišņi īslaicīgi. Sniegs, slapjš sniegs un tuvāk jūrai arī lietus. Temperatūra nakts laikā robežās no 0 līdz mīnus 5 grādiem. Savukārt dienas laikā no 0 līdz plus 7 grādiem. Mēneša beigās, kad dienvidvējš pastums mākoņus un uzsmaidīs saulīte, varēs arī sajust, kā sniegs smaržo pēc pavasara...

Šogad februāris Latvijas austrumos rādās būt tuvu ikgadējiem vidējiem mēneša rādījumiem gan nokrišņu, gan temperatūru ziņā. Tuvāk jūrai vairāk nokrišņu un siltāks kā parasti. Sniega sega Latvijas austrumpusē brīžiem saruks, brīžiem papildināsies, bet neliels sniegs saglabāsies līdz mēneša beigām.

Ticējumi februārim - Sveču, Puteņu un Ziemeļvēja mēnesim

Februāris ir melnā kraukļa, lielās zīles un dzeltenās stērstes laiks. Krauklis Sveču mēnesī būvē ligzdu un mēneša nogalē mātīte dēj olas. Puteņu mēnesī sāk „zāģēt” lielā zīle un pirmo riesta dziesmu ieskandina dzeltenā stērste. Zīdastes, kuras pārziemoja, uzsāk pavasara ceļošanu. Sarkankrūtīši sāk virzīties ziemeļu virzienā, kur vairāk un dziļāki egļu meži. Šajā laikā lācenes migā nāk pasaulē lācēni. Sniegs februārī jau smaržo pēc pavasara.

Ticējumi par februāri saka, ja Sveču mēnesī garas lāstekas, ziema būs gara. Auksts un sauss februāris paredz karstu augustu. Ja februāris silts, tad pavasaris auksts, bet ja lietains – pavasaris un vasara slapji. Ja puteņu mēneša sākums saulains un jauks, būs agrs un silts pavasaris. Jo aukstāka februāra pēdējā nedēļa, jo siltāks laiks gaidāms martā. Kāds laiks 1. februārī, tāds lielākoties visu mēnesi.

Sveču diena, Ziemas Māra, Svecaine jeb Grabenīca ir 2. februārī. Tā ir viena no Govju dienām un Vēja dienām. Izpriecu svētki, kad vajag gardi mieloties un daudz smieties.

Ticējumi. Ja ar Sveču dienā tecinātiem taukiem apsmērē lemešus – šo zemi nerok kurmji un zirgus nekož dunduri. Ja pusdienlaikā saule, būs agrs pavasaris, bet vasara lietaina. Ja Sveču dienā ilgi saule – būs slikts siena laiks.

5. februāris – Agates, Acu diena. Ar šajā dienā svētītu maizi sargā māju no uguns un lopus no slimībām.

Ticējumi. Ja Agates dienā stiprs sals, tad ilgāk par trīs dienām tas nebūs. Ja salā svīst logi – būs siltāk. Ja stiprā salā leduspuķu raksti tiecas augšup – sals turpināsies. Ja lejup – būs atkusnis.

6. februāris – Dārta, Doroteja. Pēc senas tradīcijas šajā dienā arī Metenis. Šī diena ir puslaiks no vecās līdz jaunajai maizei.

Ticējumi. Kāds laiks šajā dienā, tāds pārsvarā visu pavasari. Ja diena skaidra un saulaina, pavasaris būs silts. Ja sniegputenis – būs vēls pavasaris.

15. februāris – Vecā Ziemas Māra. Ja šajā dienā stiprs sals, pavasaris būs auksts un vēls. Ja snieg no rīta, laba būs agrā sēja. Ja dienas vidū, laba būs vidējā sēja. Ja vakarā, laba būs vēlā sēja.

Metenis, Vastlāvis jeb Vastlāvji šogad ir 21. februārī, bet nākamā diena, kas ir 22. februāris, ir Pelnu diena. Metenis ir sensenā Jaungada nosaukums un Jaunā Saules gada sākums. Metenī iebrauc jaunos kumeļus un sievietēm sākās aužamais laiks. Meteņdienas ēdienkarte tikpat bagāta kā Ziemassvētkos, bet, lai augtu gari mati un lini, jāvāra cūkas aste un pupas. Šī diena bija pēdējā, kad vēl gāja budēļos un „dzina Meteni”. Metenī priecājas, līdz galva iet riņķī un kājas astoņniekā…

Ticējumi. Ja Metenī snieg un dziļš sniegs – vasarā būs daudz sēņu un ogu.

Pelnu diena 2023. gadā ir 22. februārī. Pelnu dienā jācep pelnu plācenis: jāsagrūž kaņepes ar gaļas gabaliņiem, ar to jāapsmērē rudzu vai miežu mīkla, jāsatin kāpostu lapās un jāizcep.

Ticējumi. Ja Pelnu diena vējaina, tad būs auksts pavasaris un lopiem trūks barības Pelnu dienā jāsēj pelni

uz tīruma un sakņu dārzā, tad būs laba raža un tārpi neēdīs.

24. februāris, citviet 25. februāris, ir Matīsa diena. Tā ir pirmā kustoņu diena. Dzīvā radība sāk mosties no ziemas miega. Sēklu pirms pavasara sējas šajā dienā izliek salā, jo saldēta sēkla dod labāku ražu.

Ticējumi. Ja istabā lido kodes, martā būs aukstums. Nedrīkst no meža nest žagarus, tad čūskas nāk tuvu pie mājas. Jo aukstāka Matīsa diena, jo siltāka būs Ģertrūde (17. marts).

Foto: Spodra Purviņa

Komentāri (0-1/1)

  • Aldis
    09.02.2023 18:40
    Interesanta prognoze,tikai no tās viss ir garām. Sen jau pēc dabas neko nevar noteikt. Murgi.

Atstājiet komentāru