2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Vižņu sablīvējums Jēkabpils apkārtnē stiepjas 25 kilometru garumā

Vižņu sablīvējums Jēkabpils apkārtnē stiepjas 25 kilometru garumā

Vižņu sablīvējums Jēkabpils apkārtnē stiepjas 25 kilometru garumā, svētdien pēc Krīzes vadības padomes sēdes atzina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) Prognožu un klimata daļas vadītājs Andris Vīksna.

Kopš vakardienas, kad Jēkabpilī sasniegts otrais vēsturiski augstākais ūdens līmenis Daugavā, tagad ūdens līmenis ir samazinājies par apmēram 40 centimetriem. Situācija gan ir jāvērtē ar piesardzīgu optimismu, jo vižņu ir ļoti daudz - ekstrēmi daudz, vērtēja Vīksna. Ledus sablīvējums stiepjas no Pļaviņu ūdenskrātuves līdz Jēkabpilij 25 kilometru garumā, turklāt turpina nākt klāt jauni vižņi.

Pie Pļaviņām gan novērojami atsevišķi lāsmeņi, taču vižņu kustība kopumā nenotiek. Arī Zeļķos nedaudz sāk sairt ledus, kas vieš zināmu optimismu bet arī tur vižņu kustība nav novērota.

"Sastrēgums ir milzīgs. Pie noteiktām kustībām, pat ja sāksies ledus iešana, noteikti gaidāmas straujas ūdenslīmeņa svārstības vēlāk pie Pļaviņām," brīdināja Vīksna, piebilstot, ka noteikti jāvērtē arī laikapstākļu izmaiņu ietekme uz situācijas attīstību, ņemot vērā, ka pēc nedēļas varētu iestāties sals, kas sablīvēto vižņu masu sasaldēs.

Kā ziņots, jaunākās laika prognozes liecina, ka lietus un kūstošs sniegs, kas gaidāms Daugavas baseinā, izraisīs ūdens līmeņa kāpumu Daugavā nākamās nedēļas otrajā pusē.

Saskaņā ar "Global Forecast System" prognozi līdz nākamās nedēļas vidum Daugavas baseinā Latgalē, Baltkrievijā un Krievijā gaidāmi 20-50 milimetri nokrišņu, lielākais daudzums prognozēts Baltkrievijā. Līs un snigs, turklāt uzsnigušais sniegs kusīs, jo nedēļas vidū Daugavas augštecē gaidāms siltums līdz +5 grādiem.

Ūdens līmeņa kāpums Daugavā gaidāms nākamās nedēļas otrajā pusē, savukārt mēneša beigās ūdens līmenis, visticamāk, sāks pazemināties.

LVĢMC dati liecina, ka pēdējās nedēļas laikā ūdens līmenis Daugavas posmā no Baltkrievijas robežas līdz Līvāniem ir pazeminājies par vienu līdz 1,8 metriem, pie Jēkabpils tas cēlies par četriem metriem, pie Zeļķu dzelzceļa tilta ūdens līmenis kopš 9.janvāra krities par teju diviem metriem, savukārt pie Pļaviņām tas nav ievērojami mainījies.

Ūdens līmenis Daugavā pie Jēkabpils kāpis ledus sastrēguma dēļ, kas daļēji nobloķējis ūdens plūsmu. Arī turpmāk ūdens līmeni Jēkabpilī galvenokārt noteiks ledus sastrēgums, nevis ūdens daudzuma pieaugums upes augštecē.

Turpinoties atkusnim un nokrišņiem, tuvākajās dienās lielākajā daļā Latvijas upju gaidāms ūdens līmeņa kāpums.

Jau ziņots, ka visā valsts teritorijā aizvien spēkā hidrologu izsludinātais dzeltenās pakāpes brīdinājums par augstu ūdens līmeni upēs, pie Pļaviņu ūdenskrātuves spēkā oranžais brīdinājums, pie Daugavas Jēkabpils novadā - sarkanais brīdinājums, kas pagaidām pagarināts līdz plkst.14 pirmdien.

Komentāri (0-2/2)

  • Plūdi
    15.01.2023 17:24
    Kāpēc izsūc ūdeni tikai pie deputātu mājām(Nitišs, Gogulis,Ragainis)???????? Varbūt vajadzētu to izdarīt arī posmā no tilts uz Daugavkrasti viesnīcas pusi? Tur ir trākāka situācija dzīvojamam mājām.
  • Jop
    15.01.2023 16:11
    Jāizsludina grands zinātniekiem par izgudrojumu , kurš šādos gadījumos ļautu straujāk kausēt ledu, bet lai nekaitē dabai. Mums ir pietiekoši centīgu un gudru zinātnieku, varbūt izdosies....

Atstājiet komentāru