2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Nākamās nedēļas otrajā pusē gaidāms ūdens līmeņa kāpums Daugavā (FOTO)

Lietus un kūstošs sniegs, kas gaidāms Daugavas baseinā, izraisīs ūdens līmeņa kāpumu likteņupē nākamās nedēļas otrajā pusē, liecina jaunākās laika prognozes.

Ja līdz tam nebūs izkustējies ledus sastrēgums Pļaviņu ūdenskrātuvē un pie Jēkabpils, situācija plūdu skartajās teritorijās no jauna var pasliktināties, taču, ja vižņu kustība būs notikusi un ūdens līmenis Jēkabpilī būs ievērojami krities, gaidāmajam ūdens pieplūdumam varētu nebūt lielas ietekmes.

Saskaņā ar "Global Forecast System" prognozi līdz nākamās nedēļas vidum Daugavas baseinā Latgalē, Baltkrievijā un Krievijā gaidāmi 20-50 milimetri nokrišņu, lielākais daudzums prognozēts Baltkrievijā. Līs un snigs, turklāt uzsnigušais sniegs kusīs, jo nedēļas vidū Daugavas augštecē gaidāms siltums līdz +5 grādiem.

Ūdens līmeņa kāpums Daugavā gaidāms nākamās nedēļas otrajā pusē, savukārt mēneša beigās ūdens līmenis, visticamāk, sāks pazemināties.

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati liecina, ka pēdējās nedēļas laikā ūdens līmenis Daugavas posmā no Baltkrievijas robežas līdz Līvāniem ir pazeminājies par vienu līdz 1,8 metriem, pie Jēkabpils tas cēlies par četriem metriem, pie Zeļķu dzelzceļa tilta ūdens līmenis kopš 9.janvāra krities par teju diviem metriem, savukārt pie Pļaviņām tas nav ievērojami mainījies.

Ūdens līmenis Daugavā pie Jēkabpils kāpis ledus sastrēguma dēļ, kas daļēji nobloķējis ūdens plūsmu. Arī turpmāk ūdens līmeni Jēkabpilī galvenokārt noteiks ledus sastrēgums, nevis ūdens daudzuma pieaugums upes augštecē.

Turpinoties atkusnim un nokrišņiem, tuvākajās dienās lielākajā daļā Latvijas upju gaidāms ūdens līmeņa kāpums.

Jau ziņots, ka visā valsts teritorijā aizvien spēkā hidrologu izsludinātais dzeltenās pakāpes brīdinājums par augstu ūdens līmeni upēs, pie Pļaviņu ūdenskrātuves spēkā oranžais brīdinājums, pie Daugavas Jēkabpils novadā - sarkanais brīdinājums, kas pagaidām pagarināts līdz plkst.14 pirmdien.

Foto: Jēkabpils novada pašvaldība
Attēlos Svētdienas rīts appl;udušajā Jēkabpilī

Atstājiet komentāru