2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Aizsargdambja kritiskā vieta nostiprināta. Ūdens līmenis turpina paaugstināties, sasniedzot 8,69 metri (FOTO)

Jēkabpilī, kur Daugavas plūdu ūdeņi šodien bija sākuši grauzt aizsargdambi, bīstamākajā vietā tas ir nostiprināts. Pļaviņu ielā 60, kur bija vislielākā bīstamība, veikti dambja nostiprināšanas darbi un novērsti draudi zemes nogruvumam, bet dambja nostiprināšana turpinās, jo ūdens sūkšanās caur dambi konstatēta arī citās vietās. Cilvēki tiek aicināt nekādā gadījumā nenākt uz dambi, bet gan izmantot iespēju un tiešsaistes kamerās vērot Daugavu.

Pulksten 20.40 ūdens līmenis Daugavā pie Jēkabpils bija 8,69 metri virs noteiktās atzīmes. Šodien ūdens līmenis Daugavā pie Jēkabpils sasniedza otro augstāko atzīmi novērojumu vēsturē. Augstāks ūdenslīmenis šajā upes posmā novērots vien 1981. gada plūdos, kad tas sasniedza 8,97 metrus virs novērojumu stacijas nulles līmeņa, liecina Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centra izplatītā informācija. Hidrologi prognozē, ka tuvākajās dienās nav sagaidāma situācijas ātra uzlabošanās. Pat ja atkusnī Daugavas ūdeņi cauri ledus sastrēgumam izlauzīs ceļu uz Pļaviņu ūdens krātuvi, atgriežoties salam, atsāksies vižņu blīvēšanās un no jauna sagaidāma ūdens līmeņa paaugstināšanās.

Šādos apstākļos Jēkabpilī šodien notika daļas iedzīvotāju evakuācija, viņus pagaidām izmitina skolu telpās. Uz pulksten 18 evakuēto iedzīvotāju skaits: viesnīcā “Vārpa” izmitināti 3 cilvēki, Jēkabpils 2.vidusskolā – 4 cilvēki, 3.vidusskolā – pagaidām neviens. Evakuēto un izmitināto skaits atšķiras - evakuēto jeb to, kuriem palīdzēts izkļūt no applūstošajām teritorijām ir vairāk nekā izmitināto, jo daļa izmanto iespēju pagaidām apmesties pie tuviniekiem citur pilsētā. Tāpat cilvēki evakuējas paši saviem spēkiem. 

Kā sociālajos tīklos informē Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš, pēc lūguma saņemšanas no Jēkabpils novada pašvaldības viņš uzdevis Zemessardzei sniegt atbalstu glābšanas un iedzīvotāju evakuācijas darbos. Atbalsta sniegšanā iesaistīts 56. kaujas nodrošinājuma un 54. kaujas atbalsta bataljons.

Atstājiet komentāru