2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Ūdens līmenis Daugavā pie Jēkabpils pakāpies līdz 7,92 metri, aicina neatlikt evakuāciju no plūdu apdraudētām vietām(Papildināts)

Ūdens līmenis Daugavā pie Jēkabpils pakāpies līdz 7,92 metri, aicina neatlikt evakuāciju no plūdu apdraudētām vietām(Papildināts)

(Pirmajā rindkopā aktualizēta informācija par ūdens līmeni Daugavā)

Jaunākā meteoroloģiskā informācija liecina, ka Daugavā pie Jēkabpils, no upes augšteces turpina nākt klāt jauni vižņi, applūst plašākas teritorijas. Ūdenslīmenis 13.janvārī pulksten 1.30 sasniedzis jau 7,92 metru atzīmi. Savukārt vēl pirms dažām stundām stundām, 12.janvārī plkst. 21.50 Daugavā pie Jēkabpils bija 7,75 metri virs noteiktās nulles atzīmes.

Jau informējām, ka  kritiskā robeža ir 8,40 metri, savukārt robeža, kad Daugavas ūdeņi var sākt smelties pāri aizsargdambim ir 9 metri. Tik augsts ūdens līmenis upē līdz šim vēl nav reģistrēts un jācer, ka arī šoreiz netiks reģistrēts.

Tāpat arī vēstījām, ka ceturtdien ap pusdienlaiku ūdens līmenis pakāpās līdz 7,73 metri un pēc tam nedaudz kritās līdz 7,29 metri virs noteiktās atzīmes, taču pēcpusdienā un patlaban ūdens līmenis turpina paaugstināties.

Šovakar (12.01.) pulksten 20.00 Jēkabpils novada mērs Raivis Ragainis (LZP) bija sasaucis kārtējo Civilās aizsardzības komisijas sēdi. Pēc tās viņš informēja, ka atkārtoti tika skatīts iedzīvotāju nemitīgi rosināts jautājums par ledus spridzināšanu. Viņš norādīja, ka tas šobrīd  nav iespējamas un nav arī vajadzīgs, jo būtu pilnīgi neefektīvs pasākums. Otrkārt, iedzīvotāji uzdod jautājumu vai Pļaviņu HES nevar regulēt līmeni un nolaist ūdeni, lai neapplūst plašākas teritorijas. Raivis Ragainis uzsvēra, ka spēkstacija strādā savā režīmā un ūdens netiks nolaists, jo tas, nosēdinot ledu uz upes gultnes, vēl vairāk saasinātu situāciju. Treškārt, viņš aicināja iedzīvotājus nenodarboties ar “plūdu tūrismu” un neapmeklēt plūdu draudu  vietas, kā arī nedoties pastaigās pa Daugavas aizsargdambi Jēkabpilī, tas traucējot dienestu darbu.

Jo īpaši Raivis Ragainis uzsvēra, ka ikvienam iedzīvotājam, kura mājoklis atrodas plūdu draudu teritorijā un pastāv iespēja, ka tas var applūst, jau laikus ziņot un evakuēties, kamēr pie mājas vēl var piebraukt glābēji. Taču, ja iedzīvotāji izlemj atteikties no evakuācijas, tad esot lūgums, tiem iegādāties sev pietiekami daudz pārtikas, ūdeni un citas nepieciešamās preces, lai tās dienas, kad plūdu dēļ viņi netiks laukā no mājas, viņi var iztikt bez palīdzības no ārpasaules. 

Viņš sacīja, ka šodien (12.01.) bija situācija, kad cilvēks, kas iepriekš atteicās no evakuācijas, brīdī, kad plūdu ūdens jau sāka smelties gultā, saprata, ka nepieciešama palīdzība, taču tajā brīdī evakuācija bija ļoti problemātiska. Šajā gadījumā, ar lielām pūlēm, tomēr izdevies iedzīvotāju evakuēt. Raivis Ragainis uzsvēra, ka ir svarīgi laikus pieņemt lēmumu, nesagaidot mirkli, kad gandrīz vairs nav iespējams palīdzēt.

Atstājiet komentāru