2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Kāds laiks gaidāms novembrī - Sala, Dvēseļu un Mārtiņa mēnesī. Dabas vērotāja piezīmes un prognozes

Kāds laiks gaidāms novembrī - Sala, Dvēseļu un Mārtiņa mēnesī. Dabas vērotāja piezīmes un prognozes

Latvijas austrumu pierobežā šogad oktobra pēdējā diena atnāca ar nelielu nakts salu un saulainu, bet vēsu dienu. Ezerā klaigāja zosis, bet debesīs bija dzirdamas gulbju balsis. Ticējums saka: ja oktobris aiziet ar sausu un saulainu laiku, tad līdz Andrejiem (30. novembris) ziemu nav ko gaidīt, tā savā blogā raksta Dabas vērotājs Vilis Bukšs.

Viņš norāda, ka Novembris ir laiks, kad rudens ar ziemu cīnās. Nereti Mārtiņa mēnesī ir tā, ka no rīta lietus, bet vakarā jau snieg un putina. Ja Sala mēnesī jeb novembrī sniegs uzkrīt uz nesasalušas zemes un nenokūst, tad būs agrs pavasaris. Ja sniegs uzsnieg sasalušai zemei – tad nākošā gadā būs laba graudu raža. Ja Sala mēnesis auksts, tad marts būs silts. Ja snieg un stiprs sals, gaidāms bagāts gads. Silts un miglains novembris – bada gada vēstnesis. Ja novembrī odi – mīksta ziema. Ja daudz saulainu dienu – tad nākošā pavasarī agri jāsēj. Cik ilgi pēc Mārtiņiem (10. novembris) kokos vēl turas lapas, tik ilgi pēc Jurģiem (23. aprīlis) nebūs vēl zāles.

Šogad novembra pirmajā pusē, laikā līdz Mārtiņiem (10. novembris), mērenam rudenim atbilstoši laikapstākļi. Mēneša sākumā īslaicīgi nokrišņi un temperatūra dienas laikā plus 8, +13 grādu robežās. Vēlāk katru dienu vietām neliels lietus, vairāk mākoņu un temperatūra no plus 2, 5 grādiem naktīs līdz plus 8, 11 grādiem dienas laikā. Vējš lēns līdz mērens. Rīta stundās daudzviet migla.

Vēlāk, mēneša vidū, mākoņains, īslaicīgi nokrišņi, kas pārsvarā lietus un temperatūra dienas gaitā plus 2, plus 7 grādi. Naktīs, debesīm skaidrojoties, daudzviet neliels sals. Šajā laikā lietum var pievienoties slapjš sniegs un Austrumlatvijā var izveidoties neliela, nenoturīga slapja sniega sega. Ceļi slideni. Ar vienu vārdu sakot, Valsts svētku nedēļa var izvērsties par slapjdraņķa nedēļu.

Novembra otrajā pusē, laikā ap Cecīliju (22. novembris), jau neatlaidīgāk sāks klauvēt ziema. Sals naktīs pastiprināsies, un temperatūra pazemināsies līdz mīnus 3, mīnus 7 grādiem. Dienas laikā temperatūra 0, plus 5 grādi. Nokrišņi nelieli, bet tas var būt sniegs. Ceļi daudzviet apledos un slideni. Laikā ap Katrīnām (25. novembris) temperatūra paaugstināsies un ja naktīs vēl iespējami nelieli mīnusi, tad dienas laikā plus 3, plus 8 grādi. Vēlāk, mēneša beigās pirms Andrejiem (30. novembris), novembra miglas, smidzinošs lietutiņš un temperatūra dienas laikā ap plus 5, plus 7 grādi. Arī tālāk, līdz decembra vidum, īstu ziemu nav ko gaidīt. Temperatūra vēl šajā laikā no nelieliem mīnusiem līdz nelieliem plusiem, slapjš sniegs vai arī sniegs kopā ar lietu.

Temperatūru ziņā novembris rādās būt drusciņ siltāks kā parasti. Nokrišņi normas robežās.

Sala mēneša iezīmdienas (Mārtiņi, Katrīnas, Andreji) nosaka valdošos vējus, bet jo īpaši laikā līdz Ziemassvētkiem. Šīs dienas ir vārti ziemas vējiem. Laikā ap Katrīnām (25. novembris) un Andrejiem (30. novembris) sākas vilku laiks, kas ir gada tumšākais un drūmākais laiks. Lai šo laiku darītu gaišāku un priecīgāku, senči gāja vakarēties viens pie otra un stāstīja pasakas, minēja mīklas un zīlēja nākotni...

Ticējumi par Novembri - Sala, Dvēseļu un Mārtiņa mēnesi

1. novembrī ir Garu diena. Šajā dienā senču gari nāk uz savām bijušajām mājām, lai redzētu, kā dzīvo dzīvie un vai sargā sentēvu tikumus.

Ticējumi. Kādi vēji iepūš 1. novembrī, tādi pārsvarā pūtīs laikā no Katrīnām līdz Andrejiem.

Dvēseļu diena ir 2. novembrī. Visu šogad mirušo dvēseles klīst apkārt līdz par Dvēseļu dienai, kad tās paliekamu vietu atrod kapsētā.

Ticējumi. Sals Dvēseļu dienā sola sniegainu un aukstu ziemu. Ja miglaina Dvēseļu diena – būs mīksta ziema.

8. novembrī sākas gada tumšākais laiks. Svarīga diena, lai vērotu, kāds būs laiks turpmāk. Ja šajā dienā sniegs, tad arī Lieldienās (9. aprīlis) būs sniegs. Ja šī diena silta - būs auksta ziema. Ja 8. novembrī ar ratiem brauc, tad 9. decembrī ar ragavām. Ja diena auksta un sniegaina, tad pavasaris būs vēls un auksts. Ja atkusnis - ziema un pavasaris būs silti.

Mārtiņi (10. novembris) ir sala mēneša galvenie svētki. Ja Jurģis (23. aprīlis) iezīmēja zemes darbu, pieguļas un ganu laika sākumu, tad Mārtiņi pretēji – visa tā nobeigumu.

Nedēļu, kurā iekrīt Mārtiņdiena, sauc par Mārtiņa nedēļu. Šīs nedēļas Piektvakars nozīmēja Veļu laika beigas. Ar Mārtiņu vakaru sākās Budēļu laiks, kas turpinājās līdz pat Metenim. Mājinieki buduļus centās godam uzņemt un pamielot. Ja budēļos Mārtiņos vairāk iet vīrieši, tad Katrīnās - sievietes.

Ticējumi. Ja Mārtiņos salst – Katrīnas (25. novembris) un Andreji (30. novembris) būs slapji, tajos līs. Ja nedēļā ap Mārtiņiem ir atkušņi – visa ziema būs ar atkušņiem. Ja Mārtiņi ir skaidri – ziemā būs sali, bet kopumā sagaidāms labs gads. Ja ap Mārtiņiem ir skaidras mēness naktis – būs skaidrs siena laiks.

21. novembrī ir Kustoņu diena. Šajā dienā arī meža valdnieks Lācis „atmet visam ar ķepu” un dodas ziemas miegā.

Ticējumi. Ja laikā ap 21. novembri odi vēl sijājas, tad būs lēna, silta ziema.

22. novembrī Cecīlija. Ja šajā dienā migla - būs atkušņi. Ja kokos sarma - būs sals. Ja 22. novembrī apmācies un sniegains - maijs būs lietains.

Katrīnas ir 25. novembrī. Arī Katrīnās iet čigānos. Atšķirība tā, ja Mārtiņos galvenie čigānos gājēji bija vīrieši, tad Katrīnās – sievietes.

Ticējumi. Migla Katrīnās uz mīkstu, bet sniegainu ziemu. Ja Katrīnas čurā (līst), tad Andrejs spaida (salst). Sals laikā ap Katrīnām norāda uz siltu laiku Pavasara Mārā (25. marts).

27. novembrī Adventa laika pirmā svētdiena.

Ticējumi. Ja Adventes laikā maz sniega, tad Ziemassvētkos daudz. Ja Advente sausa, tad sauss jūnijs.

Andrejus svin 30. novembrī. Līdz tiem bija jānokauj visi tie mājdzīvnieki, kurus nebija domāts izmitināt līdz pavasarim. Andreja naktī svarīga vieta ir zīlniecībai. Puiši pūlējās uzzīlēt, kādas viņiem būs līgavas, meitas – kādi būs līgavaiņi.

Ticējumi. Kādi Andreji, tāda visa ziema. Ja Andrejos salst – ziemā sagaidāms stiprs sals. Ja līst – ziema būs maiga un atkušņaina.

Foto: Jēkabpils novads/Facebook

Atstājiet komentāru