2024.gada 23. aprīlis

Georgs, Jurģis, Juris

Meteorologu prognozes par gaidāmo ziemu Eiropā nav iepriecinošas

Meteorologu prognozes par gaidāmo ziemu Eiropā nav iepriecinošas

Saskaņā ar meteorologu jaunākajām ilgtermiņa prognozēm Eiropā gaidāma auksta, sausa un vējaina ziema. Eiropas Meteoroloģijas aģentūra brīdinājusi, ka aukstuma un sausuma iespējamību nosaka laikapstākļu modelis, ko ietekmē zemāka temperatūra Klusajā okeānā, vēsta “The Guardian”. 

Eiropas Vidēja termiņa laika prognožu centrs (ECMWF), kas ir neatkarīga starpvaldību aģentūra, gan paudusi, ka prognozēt ziemas apstākļus oktobra sākumā ir grūti. Taču provizoriskās prognozes norāda uz aukstu un sausu laiku novembrī un decembrī. 

“Modeļi rāda, ka Eiropā ziemas sākumā dominēs augsta spiediena apgabals – laiks būs lielākoties sauss, un izteikti vējains. Šādos apstākļos pastāv austrumu vēja iespēja, kas izraisa zemāku temperatūru, nekā parasti,” sacīja Klimata pārmaiņu dienesta direktors Karlo Buontempo. 

Taču viņš brīdināja, ka ticamāki dati par to, kāda varētu būt gaidāmā ziema Eiropā, būs pieejami pēc trim līdz četrām nedēļām. 

Augustā Nacionālā okeānu un atmosfēras administrācija ziņoja, ka ūdens virsmas temperatūra Klusā okeāna centrālajā un austrumu un centrālajā ekvatoriālajā daļā ir zemāka par vidējo. Šī faktoru kombinācija liecina, ka tam būs liela ietekme uz Eiropas ilgtermiņa laikapstākļu prognozēm 2022./23. gada ziemai.

Atstājiet komentāru