2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Teiču dabas rezervātā pieķer negodprātīgus ogotājus

Teiču dabas rezervātā pieķer negodprātīgus ogotājus

Teiču dabas rezervātā dzērveņu lasīšanas periodā šogad esot mazāk ogotāju, bet vairāk pārkāpumu, informē Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) speciāliste Diāna Selecka.

Gādājot par Teiču dabas rezervāta dabas vērtību saglabāšanu ilgtermiņā, dzērveņu lasīšana rezervāta regulējamā režīma zonā ir ierobežota. Atļautajā ogošanas periodā, divas nedēļas nogales septembrī, DAP inspektori veica regulāras pārbaudes noteikumu ievērošanai. Salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, kopējais ogotāju skaits samazinājies, taču pieaudzis pārkāpumu skaits.

Šogad fizisko atļauju saņemšana pagasta pārvaldēs aizstāta ar personas apliecinoša dokumenta uzrādīšanu purvā. Tāpat ogotājiem jāievēro arī Teiču dabas rezervāta likuma noteikumi, kas ļauj ogot tikai noteiktos datumos, lasīt tikai dzērvenes, nevis citas ogas un sēnes, uzturēties tikai rezervāta regulējamā režīma zonā un ogas lasīt tikai ar rokām, bez jebkāda veida palīgierīcēm.

Teiču dabas rezervāts ir lielākais dabas rezervāts Latvijā, bet Teiču purvs - viens no lielākajiem neskartajiem sūnu purviem Baltijā. Rezervāta regulējamajā zonā ogot ļauts tikai tuvējā apkaimē deklarētajiem iedzīvotājiem, tikai Madonas novada Mētrienas un Barkavas pagastā, Jēkabpils novada Atašienes pagastā, Varakļānu novada Murmastienes un Varakļānu pagasta deklarētiem iedzīvotājiem.

Salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, palielinājies konstatēto pārkāpumu skaits - ir uzsākti 15 administratīvie pārkāpumu procesi par uzturēšanos rezervāta teritorijā pret personām, kas nedzīvo apkārtējos pagastos. Šīs personas arī ignorēja nosacījumu, ka ogas drīkst lasīt tikai ar rokām, tā vietā izmantojot palīgierīces.

Teiču purvā dabas rezervāts izveidots, lai ļautu dabas procesiem attīstīties bez cilvēka iejaukšanās un klātbūtnes. Tas nodrošina dzīves apstākļus tipiskām, retām, aizsargājamām un daudzviet izzūdošām sugām. Purvs ir arī putniem nozīmīga vieta, piemēram, barošanās un atpūtas vieta dzērvēm un zosīm. Purvu veidošanās un atjaunošanās notiek ļoti lēni, tie ir ļoti jutīgi pret nobradāšanu. Lai netraumētu augu mētras, ogas Teiču purvā lasīt ļauts tikai ar rokām, jo tehniskās ierīces izplūkā mētru lapas un izrausta to saknes. Visu minēto iemeslu dēļ ogošana šajā purvā atļauta tikai noteiktos periodos ierobežotam cilvēku lokam.

Daļā no Latvijas īpaši aizsargājamām dabas teritorijām ir noteikta stingrā režīma jeb dabas rezervāta zona, kurā ogas lasīt nav ļauts, lai nodrošinātu netraucētu dabisko procesu attīstību.

Atstājiet komentāru