2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Kāds laiks gaidāms oktobrī - Veļu, Zemliku un Rudens mēnesī. Dabas vērotāja piezīmes

Kāds laiks gaidāms oktobrī - Veļu, Zemliku un Rudens mēnesī. Dabas vērotāja piezīmes

Ticējums saka, kāds laiks pirmajā oktobrī, tāds būs visu ziemu. Ja oktobrī siltas dienas, tad būs silti Ziemassvētki. Ja oktobrī vēl turas āboli pie ābeles - būs auksta ziema. Ja oktobra sākumā kokos lapas un lietus gāž ar krusu, tad būs gara ziema. Ja kādā no oktobra dienām atvasara, tad tajā dienā aprīlī iestāsies pavasaris. Ja seko ticējumam par laika apstākļiem 16. augustā, tad oktobris kopumā rādās būt ar mainīgiem laika apstākļiem, bez stipriem nokrišņiem un ar temperatūru tuvu vidējam, tā savā blogā raksta dabas vērotājs Vilis Bukšs..

Viņš prognozē, ka mēneša pirmajā pusē, laikā līdz Vecajam Miķelim (12. oktobris), laika apstākļi būtiski neatšķirsies no laikapstākļiem septembra pēdējās dienās. Saule mīsies ar mākoņiem, bieži īslaicīgs lietus un mērens līdz mēreni stiprs vējš. Temperatūra plus 8, 14 grādu robežās. Dažās naktīs, mākoņiem izklīstot, nelielas rudens salnas.

Mēneša vidū vairāk saules, nokrišņu mazāk, bet dienas jau rudenīgi vēsas. Temperatūra dienas laikā pārsvarā plus 5, plus 10 grādi un naktīs jau daudzviet salnas. Oktobra otrajā pusē, laikā ap 20., 25. oktobri, kļūs manāmi vēsāks un dažviet Latvijas ziemeļu un ziemeļaustrumu novados dzestrie ziemeļu puses vēji var atnest arī pirmos sniega graudus un sniedziņu. Šajā laikā nakts stundās temperatūra var pazemināties līdz mīnus 5, 7 grādiem. Arī dienas laikā temperatūra ne augstāka par plus 5, 7 grādiem. Daudzviet ceļi apledos un kļūs slideni. Vēlāk, mēneša izskaņā, temperatūra paaugstināsies, vairāk nokrišņu un vējainu dienu. Temperatūra dienas laikā plus 5, 10 grādi. Naktīs, debesīm skaidrojoties – neliela salna.

Zemliku mēnesis jeb oktobris tradicionāli ir rudens vēju laiks. Šogad zīmīgās dienas pavasarī un augustā norādīja uz salīdzinoši mierīgu Veļu mēnesi.

Veļu mēnesī nepārtraukti pārvietojas gājputni. Laikā līdz Vēju dienai 15. oktobrī lido dzērves un zosis. Vēlāk, arī gulbji. Ja gulbji vēl nelido, tad, kā vēsta ticējums, ātrāk par Ziemassvētkiem ziemu nav ko gaidīt, bet ja ierodas zīdastes, tad Somijā jau snieg…

 Ticējumi par oktobri

Miķeļos (29. septembris), dažviet 9 dienas pirms Miķeļiem, sākas Veļu laiks un turpinās līdz Mārtiņiem (10. novembris). Šajā laikā senči aicināja ciemos savu mirušo tuvinieku dvēseles, pamieloja tās un tad laipni aizraidīja atkal projām. Virszemē veļi nereti izkāpa naktīs, bet miglainā laikā arī dienās. Veļiem domātos ēdienus un dzērienus nolika pirtī, rijā, zem ozola vai liepas. Dažviet veļus mielo Veļu laika pirmdienas vakaros, citur - Piektvakaros (ceturtdienas vakaros).

Ticējumi. Ja Veļu laikā pērkons - ziemā būs maz sniega. Ja ozoliem un bērziem nokrīt visas lapas - būs viegla ziema, ja nenokrīt - būs barga ziema. Ja oktobrī vēl daudz lapseņu – būs gara ziema.

1. oktobris ir viena no Rudens (Mazajām) Mārām jeb Lapkritis. Diena, kad dzērves dodas uz siltajām zemēm. Šajā dienā pārceļas no vasaras mājām uz istabām. Ievāc mežrožu augļus. Tā ir viena no dienām, kad Velns no debesīm nomests.

Ticējumi. Kāds laiks Mazajā Mārā, tāds rudenī. Ja vēl labi aug atāls, ziema būs sniegaina. Ja lido dzērves, pēc divām nedēļām būs sals. Ja nelido, tad līdz 2. novembrim nav ko gaidīt.

8. oktobris ir diena, kad jāvēro laiks. Ja šajā dienā pirmais sniegs, tad ziema sāksies 21. novembrī. Ja jauks laiks, tad tāds būs turpmākās trīs nedēļas. Ja vējš no ziemeļiem – auksta ziema. Ja no dienvidiem - maiga, bet ja no rietumiem – sniegaina.

12. oktobrī Vecmiķelis. Šajā dienā daudzviet Vecmiķeļa tirgi.

Ticējumi. Ja šajā dienā uzkrīt sniegs, tad līdz ziemai vēl septiņas nedēļas. Ja dzērves aizlidojušas - būs agra un auksta ziema.

Vecais lapkritis ir 14. oktobrī. Kāds Vecais lapkritis, tāda ziema.

Ticējumi. Ja bērzs bez lapām, būs maiga ziema. Ja lapu vēl daudz, būs slikta ziema.

15. oktobrī ir viena no Vēja Mātes dienām. Šajā un turpmākajās trīs dienās vēroja vēju virzienus. Tie iezīmēja atlikušā rudens valdošos vējus.

Ticējumi. Ja šajās dienās gulbji iet prom vakarā – agrs rudens; ja rīta pusē – būs vēls rudens. Ja vējš no austrumiem, būs auksta ziema.

Simjūdis ir 28. oktobrī. Daudzviet tā ir galvenā un arī pēdējā Veļu laika diena. Šajā dienā aicināja un mieloja veļus. Dzīvie cits pie cita neciemojās. Ja kāds viesis tomēr ieradās, viņu nemieloja. Simjūdā ēdienu nevāra. Simjūdā saimnieks pirmais lauž maizi, lej ēdienu un tur lūgšanu. Dažos novados šai dienā kaut ko cepa un vārīja no itin visas rudens ražas, papriekš pamielojot Laimas māti, bet pēc tam mielojās paši.

Ticējumi. Ja šajās dienā migla līst kā aukstas asaras, tad ziema ies pēc vasaras, tas ir, kāda vasara, tāda ziema.

Atstājiet komentāru