2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Kāds laiks gaidāms septembrī - Silu, Miķeļu un Appļāvību mēnesī. Dabas vērotāja piezīmes

Kāds laiks gaidāms septembrī - Silu, Miķeļu un Appļāvību mēnesī. Dabas vērotāja piezīmes

Ticējums saka, pērkons septembrī norāda uz siltu rudeni. Ja septembra sākums silts un saulains, tad arī viss rudens būs silts un jauks. Ja septembrī daudz sausu un siltu dienu, jo vēlāk iestāsies ziema. Ja septembrī daudz miglainu dienu, martā būs daudz sniega. Ja septembrī ozolos daudz zīļu, būs barga ziema, tā savā blogā raksta dabas vērotājs no Viļakas Vilis Bukšs..

Viņš atzīmē, ka šogad pīlādži pārsvarā dāsni ar ogām un tas norāda uz to, ka rudens būs mitrs un nokrišņiem bagāta ziema. Bērzi sāk dzeltēt no apakšas un tā ir zīme, ka rudens būs garš un maiga ziema. Ozolos daudz zīļu un arī apiņiem laba raža, bet tas paredz nokrišņus rudens izskaņā un sniegainu ziemu.

Vilis Bukšs atzīmē, ka marta un maija zīmīgajās dienās laika apstākļi liecināja par garu un siltu rudeni. Vasaras Mārā (15. augusts) un pagājušajā Bērtulī (24. augusts), dienas bija sausas un karstas, un tas paredz jauku septembri un atvasaru. 30. augustā vēl bija novērojamas bezdelīgas, un dažviet arī stārķi un tā ir zīme, ka rudens pirmais mēnesis būs salīdzinoši silts un jauks.

Septembris jeb Miķeļu mēnesis temperatūru ziņā kopumā rādās būt normas robežās, prognozē dabas vērotājs. Nokrišņu sadalījums nevienmērīgs, bet caurmērā tuvu vidējam. Mēneša pirmajā pusē mainīgi laikapstākļi. Līdz Mazajai Mārai (8. septembris) temperatūra pēcpusdienā plus 12, plus 17 grādi. Skaidrās naktīs dažviet temperatūra var pazemināties līdz 0 grādiem un salnu vietās iespējamas pirmās rudens salnas. Nokrišņi īslaicīgi un lielākoties sauss. Tālāk, laikā līdz 14. septembrim iespējama vasaras atgriešanās, kad temperatūra pēcpusdienās var paaugstināties līdz plus 18, plus 23 grādiem. Pārsvarā saulains un sauss.

Mēneša vidū laikapstākļi nepastāvīgi. Saule mīsies ar mākoņiem, brīžiem īslaicīgs lietus. Dažviet arī pērkons var ducināt. Temperatūra robežās no plus 10 līdz plus 17 grādiem.

Septembra otrajā pusē, laikā ap Rudenājiem (21. septembris) mākoņi, brīžiem skaidrosies. Neliels lietus un vairāk vējainu dienu. Temperatūra plus 10, plus 15 grādi dienas laikā un naktis dzestras. Nedēļā pirms Miķeļiem (22. - 29. septembris) pārsvarā sauss un temperatūra pēcpusdienās plus 12, 19 grādi. Skaidrajās bezvēja naktīs dažviet iespējamas nelielas rudens salnas temperatūrai pazeminoties zem 0 grādiem. Mēneša beigās saule, mākoņi un dažviet nokrišņi, kas var būt stipri kopā ar brāzmainu vēju.

Ja ielūkojas tālāk, tad arī oktobra pirmajā pusē vēl salīdzinoši jauks un pārsvarā sauss. Temperatūra robežās no plus 9 līdz 14 grādiem. Vēlāk, oktobra otrajā pusē, dienas rudenīgi vēsas un vairāk nokrišņu. Oktobra pēdējā nedēļā temperatūra dienas laikā ne augstāka par plus 8 grādiem un naktīs jau daudzviet neliels sals. Nokrišņi īslaicīgi, bet lietum jau pievienosies sniega graudi un slapjš sniegs...

Ticējumi par Septembri

Septembrī zied virši, sarkst brūklenes, dzērvenes un pīlādži. Šis ir laiks, kad kokiem dzeltē lapas, lido gājputni un čūskas lien zemē. Laikā no 21. septembra līdz Miķeļiem (29. septembris) svin Rudenājus.

1. septembrī ir Egidijs. Diena, kad sakņu dārzā sāk novākt ražu.

Ticējumi. Kāds 1. septembris, tāds viss rudens. Ja sauss un saulains - arī marts būs sauss un silts, bet īpaši pirmā pavasara mēneša pirmā diena.

Nozīmīga diena laika vērojumos ir 3. septembris. Ja diena skaidra, saulaina, arī turpmākās četras nedēļas lielākoties būs jaukas un saulainas.

5. septembris – Brūkleņu diena un sākas rudens sēņu laiks. Ja brūklenes gatavas, tad arī auzas nogatavojušās.

Ticējumi. Ja dzērves lido zemu - būs silta ziema. Ja augstu - auksta.

6. septembrī jāvēro laiks. Ja līst lietus, būs sauss rudens.

Mazā Māra 8. septembrī. Tā ir aitu un kazu cērpamā diena. Līdz Mazajai Mārai no mārkiem izņem un uz lauka izklāj linus. Šajā dienā jāvēro pīlādži. Ja ogu daudz, rudens lietains, un stipra ziema.

Ticējumi. Ja Mazās Māras rītā salna un diena auksta, tad būs agra un auksta ziema.

Laika vērojumiem nozīmīga diena 9. septembris. Ja diena lietaina, tad arī oktobra beigas ar nokrišņiem bagātas.

14. septembris. Sākas vidējā jeb ilgstoša atvasara un turpinās līdz Miķeļiem (29. septembris). Jaunākā sevi pieteica 28. augustā. Vecākajai jāsākas 29. septembrī un tā ilgst līdz vecajam Miķelim (12. oktobris).

Ticējumi. Ja atvasaras pirmā diena lietaina un apmākusies – rudens būs garš. Ja atvasara sausa – būs slapjš rudens. Ja atvasara lietaina – rudens būs sauss. Ja lido zosis – būs agra ziema.

17. septembris. Rudens Vēju diena. Tā ir viena no Vēja Mātes dienām. Šajā dienā vēro, no kuras debess puses iepūš vējš, jo tas arī būs noteicošais rudens vējš. Iet skatīties un klausīties lidojošos gājputnus. Šajā dienā aizlido pēdējās bezdelīgas.

Ticējumi. Ja pūš no dienvidiem, būs silts un garš rudens. Ja no ziemeļiem vai austrumiem, tad rudens būs nemīlīgs un ziema sniegaina.

Rudenāji jeb vecā Mazā Māra ir 21. septembrī. Ja diena jauka – būs skaists rudens. Dienu vēlāk, 22. septembrī, sākas Dzelzs nedēļa un turpinās līdz Miķeļiem (29. septembrim). Tā ir sējas aizlieguma nedēļa. Rudens sēju līdz Dzelzu nedēļai vajadzētu pabeigt.

Ticējumi. Ja Dzelzs nedēļā vāc kāpostus – tie ir sūri un cieti. Ja vāc burkānus – tie būs cieti kā dzelzs. Dzelzs nedēļā vāc pīlādžogas un gatavo pīlādžu dzērienu.

29. septembrī ir Miķeļi. Sākas ziemas laiks, kas ilgst līdz Jurģim (23. aprīlis). Augiem beidzas augšanas laiks un tā ir pēdējā pļaujas diena. Miķeļi ir gada krājums un tos svin lepni. Kāva aitu vai cūku, skābēja kāpostus, cepa plāceņus, brūvēja alu, bet pirmos kumosus un pirmos malkus ziedoja Mājas kungam.

Ticējumi. Ja Miķeļos zosis lido augstu – pavasarī būs lieli pali. Ja zemu - plūdu nebūs. Jo siltāka un sausāka Miķeļdiena, jo vēlāk iestāsies ziema un bez stipra sala.

Atstājiet komentāru