2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Prognozē jau nākamnedēļ meteoroloģiskā rudens iestāšanos

Prognozē jau nākamnedēļ meteoroloģiskā rudens iestāšanos

Nākamnedēļ - iespējams, 31.augustā, - Latvijā sāksies meteoroloģiskais rudens, liecina pašreizējās laika prognozes.

Meteoroloģiskais jeb termālais rudens iestājas, ja vismaz piecas diennaktis pēc kārtas vidējā gaisa temperatūra ir zemāka par +15 grādiem, un tā sākums ir pirmā no šīm dienām.
Pagājušajā gadā meteoroloģiskais rudens Latvijā vidēji sākās 22.augustā, Alūksnes un Vidzemes augstienē - jau 18.augustā, savukārt Kurzemes rietumkrastā - tikai 2.septembrī. Tas notika pāris dienas agrāk nekā ierasts.

Saskaņā ar pašreizējo "Global Forecast System" prognozi nākamās nedēļas pirmajā dienā gaisa temperatūra vēl sasniegs +21..+26 grādus, no trešdienas visā valstī gaisa temperatūra gaidāma zem +20 grādiem, dažās dienās tā var nepārsniegt +15 grādus, bet aukstākajās naktīs termometra stabiņš vietām var pietuvoties nulles atzīmei un zāles virskārtā iespējama salna.
Brīžiem gaidāms lietus un brāzmains vējš.

Kalendārais rudens ik gadu sākas 1.septembrī un noslēdzas 30.novembrī, turpretī astronomiskā rudens sākums ir ekvinokcija - šajā laikā abas Zemes puslodes saņem vienādu saules gaismas un siltuma daudzumu. Šogad astronomiskais rudens sāksies 23.septembrī.

Solārie gadalaiki tiek iedalīti atbilstoši dienas garumam jeb saules spīdēšanas ilgumam. Solārais rudens Latvijā ik gadu sākas aptuveni 6.augustā un beidzas 5.novembrī, tādējādi astronomiskā rudens sākums ir solārā rudens vidus.

Atstājiet komentāru