2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Nedēļas nogalē no Zemgales mežiem, arī Jēkabpils novadā, izvestas četras apmaldījušās personas

Nedēļas nogalē no Zemgales mežiem, arī Jēkabpils novadā, izvestas četras apmaldījušās personas

Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes apkalpojamā teritorijā aizvadītās nedēļas nogalē četras personas devās lasīt meža veltes, taču pašu spēkiem vairs nevarēja atrast ceļu laukā no koku un krūmu audzēm. Nomaldījušos personu meklēšanā tika iesaistīti ne tikai viņu radinieki, policisti un brīvprātīgās personas, bet arī kinologi ar suņiem, ugunsdzēsēji glābēji un arī Valsts Robežsardzes Aviācijas pārvaldes dežūrējošā helikoptera apkalpe. Par laimi, visas personas ir veiksmīgi atrastas un atgriezušās savās dzīvesvietās, informē VP ZRP vecākā speciāliste Dace Kalniņa.. 

Sestdien, 6. augustā, 1962. gadā dzimis vīrietis izgāja no savas dzīvesvietas un devās uz mežu Tukuma novada Cēres pagastā. Kad kungs pēc ilgāka laika neatgriezās mājās, viņa meklēšanā iesaistījās vīrieša ģimenes locekļi. Ap pulksten 21.45, kad meklēšanas pasākumi bija nesekmīgi, par notikušo tika informēta policija. Seniora meklēšanā tika iesaistīti Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes Tukuma iecirkņa darbinieki un kinoloģe ar suni Hanteru. Radiniekiem un kaimiņiem izdevās vīrieti atrast naktī. Jāpiebilst, ka seniors bija devies mežā, nepaņemot līdzi mobilo tālruni. 

Nākamajā dienā Tukuma novadā arī norisinājās meklēšanas pasākumi, šoreiz likumsargi saņēma informāciju, ka Irlavas pagasta mežā ir apmaldījusies 1939. gadā dzimusi sieviete, kura devusies sēņot. Lai arī cienījamā vecuma sievietei līdzi bija divi mobilie tālruņi, viņa sarunā ar likumsargiem norādīja, ka diennakts tumšo laiku labāk pavadīs mežā, sēžot vienā vietā, nevis cenšoties atrast izeju. Nepārtraukti uzturot sakarus ar seniori, policisti viņu atrada un izveda no meža pirmdienas rītā pulksten 7.00. 

Svētdien, 7. augustā, policijas palīdzība bija nepieciešama kādai sēņotājai Jēkabpils pusē. 1971. gadā dzimusi sieviete apmaldījās mežā Leimaņu pagastā. Viņa līdzi bija paņēmusi suni un mobilo tālruni un sākotnēji sazvanījās ar saviem radiniekiem, kuri centās sievieti sameklēt saviem spēkiem. Kad, tuvojoties vakaram, visi saprata, ka ir nepieciešama profesionāļu palīdzība, tikai tad par notikušo tika informēti likumsargi. Pēc tālruņa zvana tika precizēta sievietes iespējamā atrašanās vieta, uz kuru izbrauca policijas un ugunsdzēsēju glābēju norīkojumi. Izmantojot dienesta transportlīdzekļa skaņu signālus, nepilnas stundas laikā tie palīdzēja sievietei un viņas četrkājainajam draugam izkļūt no meža.

Tāpat svētdien bija nepieciešama palīdzība kādam 2006. gadā dzimušam pusaudzim, kurš kopā ar radinieci pēcpusdienā nolēma doties ogot uz Baraviku ceļu Aizkraukles novada Daudzeses pagastā. Kādā brīdī ogotāji pazuda viens no otra redzesloka un puisi mežā vairs nevarēja ne sasaukt, ne sameklēt. Jāpiebilst, ka jaunietim nebija līdzi mobilā tālruņa. Uz notikuma vietu nekavējoties devās policisti, kinologi ar suņiem, kā arī brīvprātīgie un, iestājoties tumšajam diennakts laikam, palīgā nāca Valsts Robežsardzes Aviācijas pārvaldes dežūrējošā helikoptera apkalpe ar gaisa kuģi, kas veicināja pazudušā jaunieša meklēšanu. Ap pusnakti jaunietis veiksmīgi tika atrasts un nogādāts savā dzīvesvietā. 

Valsts policija vērš uzmanību, ka gadījumos, ja konstatēta personas pazušana mežā, svarīgi savlaicīgi ziņot dienestiem, lai meklēšanas pasākumus var uzsākt iespējami drīzāk, kamēr ir diennakts gaišais periods un meklējamās personas mobilais tālrunis vēl nav izslēdzies. 

Vienlaikus Valsts policija aicina iedzīvotājus parūpēties par savu un tuvinieku drošību, pirms doties mežā, un ievērot dažus piesardzības soļus, kas ļaus novērst nelaimi vai apmaldīšanās gadījumā sekmēs personas atrašanu:
1)    Vienmēr pabrīdiniet līdzcilvēkus par savu prombūtni, plānoto atrašanās vietu un aptuveno atgriešanās laiku. Aicinām iepriekš izvērtēt īpaši gados vecāku sēņotāju un ogotāju pašsajūtu pirms došanās mežā un iespēju robežās nedoties vienatnē.
2)    Paņemiet līdzi pilnībā uzlādētu mobilo telefonu. Īpaši gados jaunākiem meža apmeklētājiem un senioriem, kuru mobilajās ierīcēs pieejams internets, iepriekš parādiet, kā var noteikt personas iespējamo atrašanās vietu un kā ierīci var izmantot, lai veicinātu drošu izeju no meža masīva, tostarp izmēģinot, kā var, piemēram, nosūtīt savas atrašanās vietas koordinātas tuviniekiem un glābšanas dienestiem. Tāpat aicinām iepazīties ar dažādām pieejamām mobilajām lietotnēm, ar kuru palīdzību iespējams attālināti sekot līdzi tuvinieka atrašanās vietai vai izsekot pārvietošanās maršrutu un citas iespējas.
3)    Dodoties mežā, pievērsiet uzmanību ceļam, pa kuru ejat, mēģinot iegaumēt dažādus orientierus, kas palīdzētu izkļūt pa to pašu ceļu, pa kuru iegājāt mežā.
4)    Neaizmirstiet paņemt līdzi dzeramo ūdeni un arī kādas uzkodas, lai būtu iespējams atjaunot spēkus.
5)    Pievērsiet uzmanību apģērbam – tumšas un melnas drēbes nav piemērotas pastaigai mežā. Pirms doties lasīt meža veltes, ir būtiski, lai apģērbs kontrastē ar meža vidi, tāpēc vislabāk izvēlēties spilgtas krāsas apģērbu, tādējādi glābšanas dienestiem nelaimes situācijā ir vieglāk pamanīt meklētās personas.

Atstājiet komentāru