2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Kāds laiks gaidāms augustā - Viršu, Rudzu - mēnesī. Dabas vērotāja piezīmes

Kāds laiks gaidāms augustā - Viršu, Rudzu - mēnesī. Dabas vērotāja piezīmes

Augustā ziema ar vasaru cīnās un līdz ar to ticējums saka, ja augusta sākumā karsts, tad ziema būs auksta, sniegaina un gara. Ja augusts silts, būs vējains oktobris un vētraina ziema, tā savā blogā raksta dabas vērotājs no Viļakas Vilis Bukšs.

Nu jau pagājušā jūlija laikapstākļi ar lielāku vai mazāku nobīdi no normas iesniegsies arī tālāk Rudzu mēnesī augustā. Šovasar ātri aug jauna zāle noganītās vai nopļautās vietās. Bagātīgi zied baltais un sarkanais āboliņš. Pīlādžu daudzajos ogu ķekaros jau rudenīgs sārtums. Mazās skudras savus pūlīšus taisa augstus un pļavās daudz jāņeglīšu. Tas viss norāda uz pārsvarā mitru augustu un rudeni.

Atbilstoši pagājušā janvāra nozīmīgajām dienām un februārim, augusts siltuma ziņā rādās būt tuvu mēneša vidējiem rādījumiem, bet ar noslieci uz siltāku. Nokrišņu sadalījums nevienmērīgs, bet kopumā vairāk kā parasti. Uz nokrišņiem augustā norāda arī lietus mēneša pirmajā dienā.

Rudzu mēneša pirmajā pusē, lielākoties līdz Labrencim (10. augusts), silts un pārsvarā saulains. Temperatūra dienas laikā plus 20, plus 25. Dažās dienās var paaugstināties līdz plus 27 un tuvoties plus 30 grādu atzīmei. Tam visam var sekot stipras pērkona lietusgāzes ar brāzmainu vēju.

Mēneša vidū mainīgi laikapstākļi. Laikā ap Vasaras Māru (15. augusts), kļūs vēsāks, vairāk mākoņu un vējaināks. Nokrišņi īslaicīgi. Nereti mērens sēņu lietutiņš. Temperatūra pārsvarā plus 18, 23 grādi dienas laikā un 8 līdz 12 grādi naktīs.

Augusta otrajā pusē nepastāvīgi laikapstākļi. Siltākas un saulainākas dienas mīsies ar mākoņainām. Īslaicīgu, arī pērkona, lietu. Vairāk saulainu dienu pirms un laikā ap Bērtuli (24. augusts). Temperatūra šajā laikā ap plus 20, plus 25 grādi. Vēlāk nepastāvīgs, vējains, nereti lietus. Mēneša beigās salīdzinoši silts, īslaicīgi nokrišņi un temperatūra dienas laikā plus 18, plus 24 grādi. Skaidrās naktīs vējam pierimstot temperatūra var pazemināties zem plus 5 grādu atzīmes.

Pirms 5 gadiem (2017. gads) nokrišņi augustā applūdināja palienes, laukus un zemākas vietas, kas zemniekiem sagādāja tikai galvassāpes, jo nepastāvīgie laikapstākļi traucēja ne tikai labības novākšanu, bet arī ziemāju sēju. Iespējams, ka šogad postošas lietavas augustā izpaliks, bet ražas novākšanas laiks rādās būt smags.

Viršu mēnesis daudziem gājputniem ir gatavošanās laiks tālajam ceļam uz dienvidiem. Mēneša pirmajā pusē no mums atvadās svīres, ķauķīši, vālodzes. Augusta otrajā pusē arī stārķi, čakstītes, mušķērāji, čurkstītes un dabā jau nepārprotami iezogas rudens ar krāsainām lapām un pīlādža ogām...

Ticējumi par augustu

Augusts ir kalendārās vasaras pēdējais mēnesis. Viršu un riekstu, labības, sīpolu, ķiploku vākšanas un ziemāju sējas laiks. Laiks, kad nogatavojas āboli, kazenes, meža rieksti. Meža staipekņiem veidojas sporas, kartupeļiem vīst laksti un zalkšu mātīte dēj olas. Rudzu mēnesī zemniekam prātā trīs darbi: pļaut, art un sēt. Ticējums saka: augusta saulīte, ūdeni sildot, dzisina. Viršu mēnesis smaržo pēc āboliem, sēnēm un viršu medus. Ja virši zied vairāk no galotnes – rudenī sals nāks lēnāk, bet būs stiprāks. Ja meža lazdās daudz riekstu – ziemas sākumā būs daudz sniega.

1. augusts. Jāvēro laiks, jo pirmais augusts paredz rudeni. Ja šajā dienā sauss, tad turpmākās sešas nedēļas pārsvarā sauss. Slapjš – sešas nedēļas ar lielākiem vai mazākiem lietiem. Sauss un saulains 1. augusts – būs sauss rudens. Lietains – slapjš.

2. augusts ir jaunās maizes diena jeb Elijāss. Siena laika beigas un labības pļaujas laika sākums. Par šo dienu ticējums saka: līdz pusdienai vasara, vēlāk - rudens. No šīs dienas rīti ar aukstu rasu un dunduri pārstāj durt.

Ticējumi. Ja lietus līst, būs slapjš rudens. Ja saulains – rudens sauss. Lietus 2. augustā veldrē labību. Lietains laiks – būs maz ugunsgrēku, bet slikts ražas laiks. Kāds laiks 2. augustā, tāds arī 27. septembrī.

7. augusts jeb Annas pēc vecā stila, nozīmīga diena laika vērojumos. Auksts rīts ar rasu, paredz aukstu ziemu. Lietaina diena – ziemā daudz sniega. Kāds laiks līdz pusdienām, tāds līdz Ziemassvētkiem. Kāds pēc pusdienām – tāds pēc Ziemassvētkiem. Sāk ievākt ievu ogas. Auksts rīts ar rasu paredz aukstu ziemu. Diena lietaina – būs sniegaina ziema. Kāds laiks līdz pusdienām, tāds līdz Ziemassvētkiem. Kāds pēc pusdienām – tāds pēc Ziemassvētkiem.

Labrencis jeb Uguns diena ir 10. augustā. Senči šajā dienā atpūtināja Uguns māti un uguni nekūra. Cūkas šajā dienā vairs nedzina ganos, bet lika aizgaldā. Labrencis bija arī kazu kaujamā diena. Labrencī sākas rudzu sēja, pēc Labrenča visas labības kulšanas laiks. Tāpat linu plūkšana un kartupeļu norakšana.

Ticējumi. Ja lauku apar Labrenča dienā – tur zāle neaug. Ja nedēļu pirms un pēc Labrenča nav salnu – būs vēls un silts rudens. Skaista Labrenča diena sola skaistu rudeni. Smidzinošs lietus un vējš Labrencī - nejauks rudens.

11. augusts. Ja ap 11. augustu miglaini rīti, augusta beigās būs pirmās salnas. Ja nogatavojusies labība otrreiz sazaļojusi – būs slikts rudens.

12.augusts. Ja vējains un līst – līdz 14. septembrim būs mitrs un vējains.

15. augusts - Lielā Māra jeb Vasaras Māra. Mielastam kāva aunu vai āzi. Ja bija tāds, kam zvaigzne vai krusts pierē, tad izvēlējās tādu, jo uzskatīja, ka tāda dzīvnieka ziedošana garajā ziemā pasargās no bada un slimībām. Uzkopa māju, jo kukaiņi, it sevišķi blusas, kas šai dienā izdzīti, atpakaļ vairs neatgriežas.

Ticējumi. Kāds laiks 15. augustā - tāds septembrī. Ja Lielās Māras naktī ir salna – būs agrs rudens. Ja sīpolus vāc 15. augustā – tie neizaugs lokos.

Laika vērojumiem nozīmīgas dienas ir no 16. līdz 19. augustam. Laika apstākļi šajās dienās paredz laiku no oktobra līdz janvārim. Laikā no 17. līdz 19. augustam vāc ķiplokus, sīpolus un sāk novākt agro ābolu ražu.

16. augusts. Kāds 16. augusts – tāds oktobris. Ja vējains un auksts vējš – būs stipra ziema. Ja dienvidu vējš – būs sniegaina, bet maiga ziema.

17. augusts. Kāds 17. augusts – tāds novembris. Ja šajā dienā līst, līs visu nedēļu.

18. augusts. Kāds laiks šajā dienā - tāds decembrī.

19. augusts. Kāds 19. augusts – tāds janvāris. Ja diena sausa – būs sauss rudens; ja slapja – rudens būs lietains. Ja diena skaidra – būs stingra ziema.
augusts. Ja stārķi gatavojas aizlidot – būs auksts rudens.

21.augusts. Kāds laiks 21. augustā, tāds pēc Ziemassvētkiem un janvārī.

23. augusts. Ja ūdeņi šajā dienā klusi, būs mierīga ziema. Ja diena karsta, vai stiprs lietus – būs garš un mitrs rudens.

Bērtulis ir 24. augustā. Tā bija jēru kaujamā diena, arī rudens sēņošanas sākums. Bērtuļos beidzās medus vasara, bet sākās brūkleņu laiks. Govis šajā dienā ganos nedzina, jo uzskatīja, ka čūskas govīm var pienu un asinis izsūkt.

Ticējumi. Ja bezdelīgas pazūd pirms Bērtuļiem – būs agrs rudens. Ja Bērtuļos labs laiks – tāds viss rudens. Ja grib labus sīpolus – tie jārauj, vēlākais, Bērtuļa dienā. Ja grib garšīgu brūkleņu ievārījumu, tā jāvāra no Bērtuļos lasītām ogām.

25. augusts – Linu diena. Sākās linu plūkšana. Kad pilnā mēnesī plūc linus, tad tie ir šķiedraini. 25. augusts ir diena, kad dzērves „aiznes” launagu. Atpakaļ to „atnesīs” tikai nākamajos Jurģos (23. aprīlis).  

Ticējumi. Ja lido dzērves, tad oktobra vidū salst. Ja dzērves nesteidzas, ziema nāks lēni un vēlu. Ja salna – nākošgad būs labas ražas.Ja lietains, atvasara būs īsa, bet silta un saulaina.

26., 27. augusts. Ja šajā dienā kluss un maigs vējiņš, būs jauks septembris un saulaina atvasara. Ja diena vētraina – būs lietains un nemīlīgs septembris.

29. augusts. Ja lido dzērves – 14. oktobrī būs sniegs. Ja dzērves nesteidzas, ziema būs vēlu.

30. augusts. Ja bērzam pirmajam sāk krist lapas – būs mitrs rudens. Ja ievai – būs sauss rudens.

Avots; Viļa Bukša blogs

Atstājiet komentāru