2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Latviju skārušas stiprākās lietavas kopš 2017.gada, arī jūnija otrajā pusē saglabāsies mainīgs laiks, brīžiem stipri līs

Latviju skārušas stiprākās lietavas kopš 2017.gada, arī jūnija otrajā pusē saglabāsies mainīgs laiks, brīžiem stipri līs

Jūnija otrajā pusē laikapstākļus Latvijā bieži ietekmēs cikloni, tādēļ palaikam līs, reizēm gaidāms stiprs lietus un pērkona negaiss, prognozē sinoptiķi.

Saskaņā ar pašreizējiem "Global Forecast System" datiem šīs nedēļas nogalē debesis pārsvarā klās mākoņi, pūtīs mēreni stiprs dienvidrietumu vējš un dažbrīd līs, vietām gaidāmas lietusgāzes, gaisa temperatūra nepārsniegs +17..+22 grādus.

Lietus tiek prognozēts arī nākamnedēļ, tai skaitā svētku brīvdienās. Saulainākajās un siltākajās dienās gaisa temperatūra var sasniegt +25 grādus, bet lietainajās dienās laiks būs krietni vēsāks. Iespējamas arī stipras pērkona lietusgāzes ar krusu un spēcīgām vēja brāzmām.

Minimālā gaisa temperatūra naktīs pārsvarā gaidāma +7..+15 grādu robežās.

Tā kā Latvijas centrālajā un austrumu daļā vietām jau ir applūdušas zemākās vietas, jauni plūdi iespējami arī pie salīdzinoši neliela nokrišņu daudzuma.

Jau ziņots, ka pēdējā diennaktī Latviju skārušas stiprākās lietavas kopš 2017.gada 24.augusta, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Kopš lietavu sākuma līdz trešdienas pulksten 5 lielākais nokrišņu daudzums valsts novērojumu stacijās reģistrēts Gulbenē, kur tas sasniedzis 94 milimetrus jeb 121% no mēneša normas.

Otrajā vietā ierindojas Madona ar 91 milimetru jeb 124%, trešajā vietā - Alūksne ar 85 milimetriem jeb 94%. Jēkabpilī reģistrēti 74 milimetri nokrišņu, Skrīveros - 61 milimetrs, daudzviet citviet valsts centrālajā un austrumu daļā - ap 50 milimetriem.

Valsts galējos austrumos, galvenokārt Krievijas pierobežā, trešdienas rītā vēl turpināja līt. Latvijas rietumu un centrālajā daļā laiks bija pārsvarā saulains.

Gaisa temperatūra piecos rītā bija no +7,8 grādiem Rucavā līdz +14,5 grādiem Ventspilī, savukārt Rīgā gaisa temperatūra bija no +13..+14 grādiem.

Trešdien Latvijā būs pārsvarā saulains laiks, bez nokrišņiem, prognozē sinoptiķi.

Aizejošā ciklona dēļ Vidzemē, tai skaitā galvaspilsētā, un Latgalē gaidāmas rietumu, ziemeļrietumu vēja brāzmas līdz 13-16 metriem sekundē.

Gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +17..+22 grādiem.

Rīgā gaidāma sausa un saulaina diena, ziemeļrietumu vējš brāzmās pūtīs ar ātrumu līdz 15 metriem sekundē, gaisa temperatūra pakāpsies līdz +20 grādiem.

Laikapstākļus nosaka ciklons Krievijā. Atmosfēras spiediens jūras līmenī Latvijā no 1007 hektopaskāliem valsts ziemeļaustrumos līdz 1016 hektopaskāliem dienvidrietumos.

Intensīva ultravioletā starojuma dēļ no plkst.11 līdz 16 nav ieteicams ilgstoši uzturēties saulē. Cilvēki ar īpaši jutīgu ādu, neievērojot piesardzību, dienas vidū saulē var apdegt 15 minūtēs.

Maksimālā gaisa temperatūra otrdien Latvijā bija +12..+16 grādi, Kurzemē līdz +19 grādiem.

Augstākā gaisa temperatūra Eiropā 14.jūnijā bija +42 grādi Spānijā. Zemākā gaisa temperatūra naktī uz trešdienu -2 grādi kalnos Norvēģijā.

Atstājiet komentāru