2024.gada 18. aprīlis

Jadviga, Laura

Dabas zīmju vērotāja prognoze maijam - Lapu, Dzeguzes un Sējas mēnesim

Dabas zīmju vērotāja prognoze maijam - Lapu, Dzeguzes un Sējas mēnesim

Tautas gudrība par Lapu mēnesi maiju saka: Ja maija sākumā dienas siltas un sausas, mēneša beigas būs vēsas, lietainas un otrādi. Ja maijs mitrs, tad jūnijs sauss. Ja maijs vēss un slapjš jūnijs, tad būs bagāts gads, tā savā blogā raksta dabas zīmju vērotājs Vilis Bukšs..

Ja senču vērojumus liek aiz auss, tad labāk lai maijs ir vēss, nekā silts un sauss, jo tad piepildās pagrabi un mucas, bet ja maijs nāk kā dārznieks, tad klētis būs tukšas. Rādās, ka turpmāko laikapstākļu attīstībā šis ticējums daļēji var apstiprināties.

Maija pirmajā pusē laikapstākļi mainīgi. Dienas pārsvarā saulei mijoties ar mākoņiem, ar nelieliem īslaicīgiem nokrišņiem un vēsām naktīm. Temperatūra dienas laikā plus 10, plus 16 grādi. Laikā līdz Jegoram (6. maijs) dažviet iespējamas nakts salnas. Siltākas dienas un naktis varētu būt pēc 10. maija, kad temperatūra vietām var sasniegt plus18 un 20 grādus. Šajā laikā iespējami arī pavasara pērkona negaisi. Mēneša vidū silti, bet nepastāvīgi laikapstākļi. Nereti īslaicīgs lietus, ko var pavadīt pērkons un temperatūra dienas laikā plus 14, 19 grādu.

Mēneša otrajā pusē, laikā no 20. līdz 25. maijam varētu sagaidīt arī vasarīgu siltumu, kad temperatūra dienas laikā var pakāpties virs 20 grādiem un vietām sasniegt plus 25. Šajā laikā arī naktis siltas, kad termometrā nenoslīdēs zemāk par plus 10. Vēlāk siltuma vilnītim sekos pērkona negaisi un kļūs vēsāks. Mēneša beigās saule mīsies ar mākoņiem, kļūs vējaināks, dažviet īslaicīgi nokrišņi un temperatūra dienas laikā plus 14, plus 19 grādu robežās. Līdzīgi laikapstākļi varētu turpināties arī tālāk, jūnija pirmajās dienās.

Kopumā maijs ar temperatūru un nokrišņiem tuvu vidējam, tikai nokrišņu sadalījums nevienmērīgs. Dažviet vairāk kā parasti, bet citviet mazāk par normu.

Ticējumi par maiju

Maijs ir kalendārā pavasara trešais un pēdējais mēnesis. Lapu mēnesī ne tikai putni dzied un puķes zied, bet arī vējš dzied un zem katra krūmiņa kā septītajās debesīs. Bet ir arī tā, ka maijā snieg bezdelīgas sniegs un ābeļziedā vēl dzeguzes sniegs. Ik pēc septiņiem gadiem maijā atkārtojas ievzieda vēsums un lapu plaukšanas laikā salnas ozoliem lapas piededzina. Neskatoties uz to Lapu mēnesis maijs ir, un paliek pēdējo ziemas miegamiču pamošanās laiks, lai sāktos jautrība un vairošanās prieks zemzemē, ūdeņos un virszemē.

1. maijs ir Lapu diena. Šajā dienā koki asiņo un tāpēc nedrīkst ne cirst, ne lauzt.

Ticējumi. Ja 1. maijā jauks laiks, būs labs rudens. Ja lapu dienā koku lapiņas ir vismaz peļu austiņu lielumā – būs silta vasara.

3. maijā jāvēro ievas. Ja ievzieds sācies, tad būs silta vasara. Jo agrāk sāk ziedēt ievas, jo karstāka būs vasara.

Jegora diena ir 6. maijs. Diena, kad jāj pieguļā. Jegora dienā vakara blāzma ar rīta blāzmu satiekas. Sākas vasaras gaismas laiks.

Ticējumi. Ja ievas sāk ziedēt pirms Jegora - būs silta vasara. Jegora nakts salna, kas atkārtojas pēc nedēļas - paredz siltu rudeni.

7. maijs ir Jetes diena. Visīstākā sīpolu stādāma diena. Ja šajā dienā stāda sīpolus, tie izaug lieli un labi saglabājas. Šogad šī diena iekrīt augošā mēnesī, bet jaunā mēnesī stādītie sīpoli iziet ziedos. Ja stāda augošā (šogad), tad jāstāda vakarā bez saules un augustā augošā mēnesī (pirms 5. augusta) arī jānoņem.

Ticējumi. No Jetes līdz īstajai vasarai vēl var būt 12 naktis ar salnu. Ja Jetes dienā gubu mākoņi un pamalē ducina pērkons, būs labs gads.

Staņislava diena ir 8. maijs. Sākas pavasara sēņu laiks.

Ticējumi. Ja Staņislava dienā uz celiņiem izdzīti slieku čuguriņi, “zeme aug” – klāt īstais sējas laiks. Ja šajā dienā varavīksne, jāvēro, kura krāsa pārsvarā. Ja dzeltenā - būs laba miežu raža. Ja zaļā - būs laba kviešu raža.

9. maijā ir Niklāva diena jeb Ījābs. Var stādīt gan sīpolus, gan kartupeļus. Laba diena arī zirņiem. Kartupeļi jāstāda nedēļu pēc tam, kad bērziem saplaukušas lapiņas. Vai arī tad, kad ābeles zied un ar pliku dibenu var sēdēt vagas galā.

12. maijs laba diena dziedniecībai jeb Dziednieku diena. Šajā dienā zemei un ūdenim ir liels dziedinošs spēks. Ieteicams ilgāk uzturēties saulē, vējā un mazgāties tekošā meža strauta ūdenī.

Jeremija 14. maijā. Sākas odu un knišļu laiks.

Ticējumi. Ja Jeremijas rītā skaidrs saullēkts - būs karsta vasara. Ja Jeremijā slikts laiks - būs gara un barga ziema.

19. maijs jeb “neīstā” Pēterdiena. Sākot ar šo dienu, pļavu zāle jāsaudzē siena laikam. Laba diena āra gurķu stādīšanai. Sākas ābeļzieds.

Ticējumi. Ja gurķus stāda sievietes, tie izaug lieli un gari. Ja vīrieši - gurķi paliek ziedos.

23. maijā, dažviet 24. maijā, ir Mokeja diena. Šajā dienā zemes darbus nestrādā.

Ticējumi. Ja Mokeja dienā slapjš – visu vasaru būs slapjš. Ja Mokeja rītā sarkans saullēkts, bet dienā lietus – būs slapja un pērkoņaina vasara.

Urbāna diena ir 25. maijā. Urbāns atver durvis uz Vasaru. Saulains un karsts Urbāna dienas rīts paredz sausu un karstu vasaru. Sāk ziedēt pīlādži.

Ticējumi. Ja Urbānā spīd saule, ābeles un ceriņi zied, būs auglīga vasara. Ja Urbāna dienā stāda kartupeļus, tad tārpi tos apēdīs. Urbāna dienā jāstāda ģeorģīnes, tad kupli zied. 

27. maijs – Sidora diena.

Ticējumi. Ja Sidora dienā drēgns ziemeļvējš – būs auksta vasara. Ja daudz odu - būs labas ogu ražas. Ja daudz knišļu - būs daudz sēņu. 

Pahoms ir 28. maijā.

Ticējumi. Ja sarkans saullēkts - vasarā būs daudz ugunsgrēku. Ja Pahomā silts, būs silta un saulaina vasara.

Avots: Viļa Bukša blogs

Atstājiet komentāru