2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Latvijā pamazām atgriežas gājputni

Latvijā pamazām atgriežas gājputni

Latvijā pamazām sāk atgriezties pirmie gājputni – ziemeļu gulbji, ķīvītes un mājas strazdi un citi. Ornitologi norāda, ka pagaidām migrācija ir knapi, knapi sākusies. Ir tikai padsmit sugas, kas manītas atgriežoties. Migrācija ir lēna un tāda tā, visticamāk, arī būs līdz aprīlim, jo pagaidām prognozes liecina, ka pavasaris nebūs straujš un silts – gaidāma lēna un mierīga putnu migrācija.

Pirmie putni, kas Latvijā atgriezušies no silajām zemēm, manīti jau februārī. Aptuveni ap 10., 12. februāri parādījās pirmie putni. Parasti tie ir lauku cīruļi, baloži, ķīvītes, Ziemeļu gulbji – visi, kas ir tuvāk ziemojošajai Latvijai. Arī dzērves lielākā skaitā jau ir atlidojušas. 

Putnu vērotāji norāda, ka spēcīgākie no pirmajiem atlidojušajiem putniem spēj arī atgriezties atpakaļ, kad uznāk kāds sniegputenis: Protams, daļa arī paliks šeit, jo tas ir arī tāds neliels risks viņiem – kas pirmais brauc, tas pirmais arī uzvar, par ligzdošanas vietu, gan arī par barošanās vietām.

Kopumā Latvijas mainīgās ziemas apstākļi gājputnus neietekmējot, izņēmums var būt tie putni, kas pārziemo vistālāk uz dienvidiem. Putnu vērotāju ieskatā esošā putnu aktivitāte par pavasari gan vēl īsti nelieciena.

Avots:lsm.lv

Atstājiet komentāru