2024.gada 19. marts

Jāzeps

Laika vērotāja prognoze: Kāds laiks gaidāms decembrī - Vilku, Ziemas un Svētku mēnesī

Laika vērotāja prognoze: Kāds laiks gaidāms decembrī - Vilku, Ziemas un Svētku mēnesī

Novembris ziemeļaustrumu vējā aiziet gan ar sniegu un lietu, gan ar vēla rudens vēsumu. Ja caurmērā rudens pēdējais mēnesis bija siltāks nekā parasti, tad novembra nogalē laika apstākļi atgādina par tepat vien esošo ziemu. Rudens zīmes dabā un nozīmīgajās dienās rāda, ka decembrī Austrumlatvijā ziema atnāks uz palikšanu. Lai arī ziemas pirmais mēnesis rādās būt siltāks nekā parasti, tomēr tas atnesīs visu nokrišņu buķeti, nelielu salu un apledojumu. Ja seko ticējumiem par pirmo sniegu un laika apstākļiem 7. augustā, kas paredz ziemu, tad ziema būs ar nokrišņiem un atkušņiem bagāta, tā savā blogā raksta laika vērotājs no Viļakas Vilis Bukšs.

Decembra pirmajā pusē laika apstākļi mainīgi. Ja mēneša sākumā naktīs neliels sals, vietām līdz mīnus 8, 10 grādiem, tad pēc 7. decembra dienās līdz 5 grādiem silts. Īslaicīgi nokrišņi, kas pārsvarā sniegs, slapjš sniegs, arī lietus. Ceļi slideni.

Vilku mēneša vidū, laikā ap Lūcijām (13. decembris), vairāk dažāda veida nokrišņu, vējains. Temperatūra dienā pārsvarā ap nulli, naktīs neliels sals. Uz ceļiem apledojums.

Arī mēneša otrajā pusē lielākoties laika apstākļi mainīgi. Laikā ap ziemas saulgriežiem (21. decembris) nelieli nokrišņi, gan sniegs, slapjš sniegs, atkala. Latvijas rietumos arī lietus. Ziemassvētku laikā bez būtiskiem nokrišņiem un Latvijas austrumos var izveidoties nenoturīga, īslaicīga sniega sega. Temperatūra šajā laikā dienā ap 0, plus 5 grādi. Naktīs iespējams neliels sals līdz mīnus 5 grādiem. Ceļi slideni.

Pēc Ziemassvētkiem varētu kļūt aukstāks un naktīs Austrumlatvijā temperatūra var nokrist līdz mīnus 15 grādu atzīmei. Arī dienas laikā saglabāsies neliels sals. Daudzviet neliels sniegs, ceļi slideni. Brīžiem putinās. Iespējams, ka daudzviet Vecgada vakars būs balts. Līdzīgi laika apstākļi turpināsies arī janvāra sākumā un līdz Zvaigznes dienai (6. janvāris) bez lielām izmaiņām.

Kopumā decembris rādās būt siltāks nekā parasti. Nokrišņi, kas Austrumlatvijā pārsvarā sniegs, slapjš sniegs, bet tuvāk jūrai lietus, varētu būt normas robežās.


Ticējumi un Laika zīmes. Decembris (Vilku, Ziemas, Svētku mēnesis)


Decembris ir kalendārās ziemas pirmais mēnesis. Decembris ir arī Adventa laiks. Tas ir laiks, kad izvairās trokšņot un līksmot, bet gaida Kristus piedzimšanu Sirdī un Saules atgriešanos Dabā. Decembris ir Ziemas cepure, janvāris – kažoks, bet februāris – Ziemas zābaki. Ja decembris sauss – pavasaris un vasara būs sausa. Auksts un sniegains, ar sarmu un vējiem bagāts decembris paredz ražīgu nākamo gadu.

1. decembris – pirmā ziemas mēneša pirmā diena.

 Ticējumi. Kāds 1. decembris, tāda ziema. Ja 1. decembra rīts silts – ziemas sākums būs ar atkušņiem. Ja dienas vidū sals – ziemas vidū stiprs aukstums. Ja 1. decembra vakarā sniegputenis – ziema būs gara, un pavasaris vēls.

4. decembrī ir Bārbala. Tā ir Aitu diena un vienīgā decembra diena pirms Ziemassvētkiem, kad iet budēļos. Ticējums saka, ka Bārbiņa atved Ziemu un pār ūdeņiem ledus tiltus taisa.

Ticējumi. Ja šajā dienā ir ledus, tad Bārbiņa to lauž (atkusnis). Ja nav, tad Bārbiņa to taisa. Ja 4. decembrī sals – tad visos turpmākās ziemas svētkos būs sals. Ja atkusnis – tad arī svētkos būs atkušņi.

Niklāva (Nikolaja) jeb Zirgu diena ir 6. decembrī. Šajā dienā dzimis Ziemassvētku vecītis. Šī ir svētku diena mājas kustoņiem, bet īpaši zirgiem. Kurš šo dienu nesvētī, tam nepadodas ne zirgi, ne mājputni, ne aitas.

Ticējumi. Ja Zirgu dienā zirgiem muguras noberž ar sniegu, tad tie neslimos un arī mošķi neēdīs. Šajā dienā sākas ragavu ceļš. Ja 6. decembrī ziemeļvējš un sniegs, vasara būs auksta un lietaina.

Vilku mēnesī ir trīs dienas, kur katra no dienām veltīta zvēriem, putniem un zivīm. 9. decembris ir Vilku diena. Ja vilki gaudo un klīst tuvu mājām – būs sals. 10. decembris ir diena, kad zivis nolaižas ūdeņu dibenā un aizmieg. Arī lācis migā aizmieg ziemas miegā, bet alnis atbrīvojas no veciem ragiem. 11. decembrī ir Žagatas un Sīļa diena. Ja žagata vai sīlis sauc, tad jāiet līdz, jo tevi gaida laimīgs pārsteigums.

13. decembrī ir Lūcijas. Sākot ar Lūciju, diena kļūst par vienu vistas nagu garāka. Citviet, par gaiļa dziedājuma laiku. Arī vilkači uz sapulci ellē dodas trīsreiz gadā – Vasarsvētkos, Jāņos un Lūcijās.

Ticējumi. Ja Lūcijās rīts skaidrs – atlikušais decembris būs sauss. Ja snieg un putina, līdz Ziemassvētkiem vēl snigs un putinās.

Ziemas saulgriežu svētki ir Ziemassvētki un līdz ar to arī decembra galvenie svētki. Dažādām tradīcijām, ticējumiem un izdarībām bagātākie svētki ziemā un ilgst no 21. decembra līdz 27. decembrim vai pat ilgāk. Ziemassvētku dienās Saule nokāpj no saviem debesu augstumiem un, uz debess malas apsēdusies, apmīļo Zemi. Tad sāk savu ceļu augšup, pretī Ziemeļzvaigznei. Līgo naktī Visuma dzīlēs Saule apgriežas uz otriem sāniem un steidz atpakaļ pie Zemes... Lai kopīgi auklētu jaunu Dzīvību.

Ticējumi. Ja 22. decembrī saulains un skaidrs – 31. decembrī būs skaidrs un sals. Ja apmācies un sarma – Jaungadā būs atkusnis. Kāds vējš iepūš 25. decembrī, tāds pārsvarā pūtīs līdz Pavasara Mārai (25. martam).

Vecgada vakara (31. decembris) tradīcijās ievijušās Jaungada ieražas un tas ir sākums jaunam gadskārtu gredzenam.

Ticējumi. Ja Vecgada vakarā snieg, bites labi spietos un būs laba ābolu raža. Ja zvaigznes dzied, būs jauka vasara.

Avots: Viļa Bukša blogs
Foto: jekabpils.lv

Komentāri (0-3/3)

  • Skolnieciņš no svētavota
    04.12.2020 18:52
    Diemžēl kovid-19 (covid-19) sērga ir paralizējusi mūsu valsts ekonomiku. Kovid-19 sērga ir iedragājusi daudzu manu tautiešu labklājību. Daudzas ģimenes kovid-19 sērgas dēļ knapi savelk galus. Daudzi no mums ir zaudējuši darbu un iztikas līdzekļus. Daudzām ģimenēm ir pienākuši skaudri laiki. Kovid-19 ekonomiskā krīze rit pilnā sparā, taču mēs nezaudēsim gribasspēku, nepadosimies, bet saglabāsim savā sirdī cerību. Lūgsim visvareno Laimu – Likteņa Dievieti! Iedegsim uz palodzes dzeltenu sveci par godu Laimai! Lūgsim Laimu, lai Laima atvaira visas mūsu nelaimes un ķibeles! Lūgsim Laimu, lai Laima dāvā mums veiksmi, iespējas un finansiālu labklājību! Ticēsim Laimai, lai ticība Laimai kalpo mums par labu ceļa vēju! Lai Laima ir ar mums! Lai slavēta Laima mūžīgi mūžos!
    Ar Laimas svētību, Skolnieciņš no svētavota [Latvju Dievu dēls]
    ©Skolnieciņš 1999-bezgalība :-)
    ®Skolnieciņš ™Skolnieciņš
    #LatvjuDievi #Laima #LatvjuDievuSvētība #veiksme #panākumi #gribasspēks #LatvjuDievuSvētība #svētavots #pagāni #Skolnieciņš
  • Skolnieciņš no svētbirzs
    04.12.2020 18:50
    Diemžēl kovid-19 (covid-19) jeb SARS-CoV-2 vīrusa pandēmija negrib atkāpties. Tāpēc stingi ievērosim visus valdības noteiktos ierobežojumus, kā arī rūpīgi ievērosim mediķu rekomendācijas. Pēdējo diennakšu laikā saslimušo skaits tuvojas tūkstotim. Būsim apzinīgi. Pasargāsim gan savu, gan līdzcilvēku dzīvību un veselību. Šajā skaudrajā pandēmijas laikā nezaudēsim cerību. Ticēsim labajam, ticēsim Latvju Dieviem. Iekursim sava nama pagalmā ugunskuru par godu Latvju Dieviem. Lūgsim Latvju Dievus no visas sirds. Lūgsim Pērkonu, lai Pērkons padzen kovid-19 sērgu! Lūgsim Dabas Māti, lai Dabas Māte dāvā mums labu veselību! Lūgsim Laimu, lai Laima mums dāvā veiksmi pārvarēt šo sērgu! Lūgsim Veļu Māti, lai Veļu Māte dod mums ilgu mūžu! Lai Latvju Dievi ir ar mums! Lai slavēti Latvju Dievi mūžīgi mūžos!
    Ar Latvju Dievu svētību, Skolnieciņš no svētbirzs [Latvju Dievu dēls]
    ©Skolnieciņš 1999-bezgalība :-)
    ®Skolnieciņš ™Skolnieciņš
    #LatvjuDievi #Pērkons #Laima #Māra #LatvjuDievuSvētība #saticība #iecietība #sapratne #svētbirzs #pagāni #Skolnieciņš
  • Skolnieciņš no svētakmeņa
    04.12.2020 18:46
    Kovid-19 (covid-19) joprojām apdraud mūsu drošību un dzīvības. Rūpīgi ievērosim visus epidemioloģiskās drošības pasākumus. Ieturēsim 2m distanci viens no otra. Mazgāsim rokas ar ziepēm, neaizmirsīsim izmantot dezinfekcijas līdzekļus. Lietosim sejas un deguna aizsegus sabiedriskajās vietās. Būsim apzinīgi. Cienīsim viens otru! Nepadosimies bailēm un panikai, saglabāsim mieru un cerību savā sirdī. Lūgsim Veļu Māti – Aizkapa Valdnieci! Lūgsim Veļu Māti, lai Veļu Māte iznīdē kovid-19 sērgu! Lūgsim Veļu Māti, lai Veļu Māte pasaudzē kovid-19 sirgstošos un dod mums visiem ilgu mūžu! Aizlūgsim Veļu Māti par kovid-19 sērgā mirušo dvēselītēm, lai Veļu Māte aizsargā šīs dvēselītes līdz nākamajai pārdzimšanai! Lai Veļu Māte ir ar mums! Lai slavēta Veļu Māte mūžīgi mūžos!
    Ar Veļu Mātes viedumu, Skolnieciņš no svētakmeņa [Latvju Dievu dēls]
    ©Skolnieciņš 1999-bezgalība :-)
    Skolnieciņš® ™Skolnieciņš
    #LatvjuDievi #VeļuMāte #miers #drošība #viedums #SenčuSpēks #LatvjuDievuSvētība #saticība #iecietība #sapratne #svētakmens #pagāni #Skolnieciņš

Atstājiet komentāru