2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Kāds laiks gaidāms janvārī - Jaungada un Ziemas mēnesī? Laika vērotāja prognoze

Kāds laiks gaidāms janvārī - Jaungada un Ziemas mēnesī? Laika vērotāja prognoze

Līdzīgi nu jau pagājušā, 2019. gada decembrim, arī 2020. gada janvāra pirmajās dienās marta beigām un aprīļa sākumam atbilstošie laika apstākļi rosina dabu pārsteigt mūs ar pavasara agro realitāšu piedāvājumu... Dažādās vietās laikā ap jaungadu uzziedējušas zilās vizbulītes un zalktenes. Kopš oktobra turpina ziedēt baltie vizbuļi. Pienenes un tīrumu vijolītes, mazdārziņos prīmulas un lefkojas arī turpina dzīvot kā vēlā rudenī. Pamostas ezīši un vardītes. Odi, zirnekļi un sniega mušiņas priecājas par ieilgušo rudeni un nu jau drīzo pavasari, tā savā blogā raksta laika vērotājs no Viļakas Vilis Bukšs.

Tautas ticējumi saka, ka janvāris ir ziemas kažoks un ja janvārī danco odi, zāle aug un lietus līst, tad tas neko labu nesola. Ja janvārī zeme nesasalst un dienvidus vēji valda, tad būs auksts pavasaris, slikta vasara un daudz slimību... Bet ir bijuši arī tādi janvāri, kad teliņi un jēriņi bija jānes istabā, lai tos pie krāsns sasildītu. 1987. gadā austrumu pierobežā (Viļakas novads), laikā ap Zvaigznes dienu (6. janvāris) veselu nedēļu pieturējās bargs sals: naktīs līdz (mīnus 37), dienās (-25,-27). Arī 1985. gadā bija auksts janvāris un tam sekojošais februāris vēl aukstāks...

Ja seko siltajam oktobrim un decembrim, tad arī janvārim jābūt salīdzinoši siltam. Savukārt silts janvāris norāda uz siltu maiju. Ja mēneša sākumā nelieli īslaicīgi nokrišņi, vējains un salīdzinoši silts, tad laikā ap Zvaigznes dienu neliels sals un dažviet arī sniegs. Vēlāk atkal atkušņi, vējains, dažādi nokrišņi. Austrumlatvijā lielākoties slapjš sniegs. Mainīgi laika apstākļi ar temperatūrām tuvu nullei, turpināsies līdz Teņa dienai (17. janvāris). Ceļi slideni.

Mēneša otrajā pusē, laikā ap Bašķi (20. janvāris), var pastiprināties sals un dažviet skaidrās naktīs temperatūra var nokrist līdz mīnus 15, 20 grādiem. Ja nebūs izveidojusies kaut cik noturīga sniega sega, tad iespējams garāks kailsala periods. Mēneša beigās laika apstākļi mainīgi. Atkal iespējams atkusnis un vairāk nokrišņu. Sniegs, atkala, tuvāk jūrai arī lietus. Mēneša vidū un beigās brāzmaini vēji. Šajā laikā ceļi daudzviet apledos un kļūs slideni.

Kopumā janvāris rādās būt ar dažāda veida nokrišņiem bagāts un siltāks kā parasti. Tālāk sekojošais februāris un marts temperatūru ziņā tuvu vidējiem rādījumiem un arī nokrišņi tuvu normai. Vējains. Šoziem bargs sals izpaliks, bet neliels nakts sals ar pārtraukumiem var turpināties līdz Lieldienām (12. aprīlis). 

Ticējumi par janvāri

Janvāris ir ziemas kodols. Ja februāris ir ziemeļvēju un puteņu mēnesis, tad janvāris ir sala mēnesis. Atbilstoši ticējumam, auksti janvāra mēneši viens pēc otra tikpat kā neatkārtojas. Ja janvāris auksts, tad jūlijs būs sauss un karsts. Ja janvārī bieži snieg un putina, tad jūlijā daudz pērkonu un lietavu. Sauss janvāris paredz bagātu ražu. Miglains un lietains – sliktu. Ja janvārī zeme nesasalst un valdošie ir dienvidu vēji, tad būs daudz slimību.

1. janvāris – Jaungada diena. Šīs dienas galvenais ticējums: kāds Jaungads – tāds būs viss gads. Šajā dienā jāizvairās no ķildām, raudām un jāatturas no atkritumu iznešanas. 
Ticējumi. Ja Jaungada naktī daudz zvaigžņu – būs bagāts meža ogu gads. Ja Jaungada rītā pirms saullēkta spīgulis (rīta zvaigzne) deg, tad ziemā būs liels sals.

Zvaigznes, Zvaigžņu jeb Treikumdiena ir 6. janvāris. Tā ir viena no Krustdienām. Vakariņas ēd tikai tad, kad debesīs parādās pirmās zvaigznes.
Ticējumi. Ja zvaigžņu dienas naktī pie debesīm daudz zvaigžņu, tad tanī gadā būs daudz ābolu un ogu.

12. janvārī pēc kautas cūkas liesas zīlē atlikušo ziemu. Ja liesa vienlaidus gara un gluda, ziema būs gara un stipra. Ja liesa šajā laikā bieza, aukstums būs ziemas vidū.

14. janvāris ir Vecā Jaungada diena.
Ticējumi. Ja Vecā Jaunā gada vakarā pūš dienvidvējš – būs silta vasara un dāsns gads. Ja rietumvējš – būs labs piena un zivju gads. Ja austrumvējš – būs laba augļu raža. Ja jauns mēness pavasarī būs lieli pali.

15. janvārī jāvēro laiks. Ja mēness ragi spīd, būs sniegputeņi. Ja taisni, stateniski – būs sals. Ticējums saka, ka šajā dienā no melna gaiļa izdētas olas 4. jūnijā piedzimst teiksmainais čūsku ķēniņš Bazilisks.

17. janvārī Tenis, Tanīss. Sieviešu svētdiena un viena no Zirgu dienām. Lai cūciņas un zirgi neslimotu, jāiet uz kūti un dūšīgi jādanco. Šai dienā nedrīkst rāties, jo ķengas piesauc nelabos garus. 
Ticējumi. Ja Tenī snieg, tad Aleksī (30. marts) pali. Ja naktī skaidrs un pilns mēness - 7. aprīlī plūdi.

20. janvārī Bašķu diena. Viena no govju dienām, bet svētki visiem mājas dzīvniekiem.. Lopi šajā dienā bija jākopj un jābaro sevišķi labi. Zirgus nedrīkstēja nodarbināt, tiem bija jādod atpūta. 
Ticējumi. Ja Bašķī skaidrs – būs sausa vasara. Ja mākoņains un sniegains – būs labas ražas.

No 20. janvāra līdz 2. februārim jāvēro laiks, lai zinātu, kāds būs pavasaris un vasara. Nākamā diena aiz Bašķiem, 21. janvāris. Ja skaidrs - vasara sausa. Ja dienvidvējš - vasara pērkoņaina. Ja mežos sniega maz, tas norāda, ka vasara vairāk sausa kā slapja.

31. janvārī Tekla. Tekla ir Teņa (Taņa) māsa un viņas aizbildniecībā mājputni. 
Ticējumi. Ja dienas vidū spīd saule – būs agrs pavasaris. Ja sniegputenis – vēls pavasaris.

Avots: Viļa Bukša blogs

Atstājiet komentāru