2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Kādu laiku prognozē decembrī - Vilku, Ziemas un Svētku mēnesī?

Kādu laiku prognozē decembrī - Vilku, Ziemas un Svētku mēnesī?

Decembris ir pārsteigumiem bagāts mēnesis. Ziemas pirmais mēnesis kā brīnumu var pasniegt zilo vizbulīšu uzziedēšanu Ziemassvētkos, kā tas bija 2015. un 2006. gadā, gan pārsteigt ar mīnus 40 grādu salu, kā to pieredzējām 1978. gada nogalē. Tāpat ar nokrišņiem. Ziemassvētkos ir lijis gan sidraba lietutiņš, gan bagātīgi snidzis, zibeņojis un pērkons ducinājis (1994. gada 28. decembrī). Kā būs šogad? Vai neatkārtosies iepriekšējo gadu Vilku mēneša (decembra) pārsteigumu apraksts? Norādes dabā un rudens zīmīgās dienās vēstī par to, ka ziema lēni sākusies decembra otrajā pusē, nostiprināsies uz palikšanu, tā savā blogā raksta laika vērotājs Vilis Bukšs.

Ticējumi par decembri saka: Ja decembrī pilnā mēnesī pūš ziemeļvējš, tad gaidāms liels sals. Šogad decembrī pilns mēness ir laikā no 12. līdz 19. decembrim. Kāds jūnijs vasarā, tāds decembris ziemā. Pagājušais siltais un sausais jūnijs, kas paredz laiku ziemas pirmajā mēnesī, liecina, ka decembrī varam sagaidīt arī labu salu.

Decembra pirmajā pusē laika apstākļi mainīgi. Dienas ar nelielu salu nomainīs atkušņi. Temperatūra šajā laikā ap nulli un nedaudz virs tās. Debesis pārsvarā mākoņainas un sniegu, slapju sniegu bieži nomainīs lietus un atkala. Ceļi apledos.

Mēneša vidū vairāk nokrišņu un vējainu dienu. Temperatūra tuvu nullei. Mainoties mēness fāzēm, laikā ap 18. decembri, kļūs aukstāks. Snigs. Latvijas austrumos izveidosies paliekoša sniega sega. Ceļi slideni.

Decembra otrajā pusē, laikā ap Ziemassvētkiem vairāk sniega un sals pastiprināsies. Dažviet skaidrās bezvēja naktīs sagaidāms 18, 20 grādu sals un Ziemassvētki rādās būt balti. Gada nogalē kļūs siltāks. Neliels sals un īslaicīgi nokrišņi. Ceļi apledos, slideni.

Kopumā pirmais ziemas mēnesis varētu būt drusciņ siltāks kā parasti. Nokrišņu vairāk un tas lielākoties būs sniegs. Mēneša otrajā pusē upes un ezeri Austrumlatvijā sāks aizsalt.

Skatoties tālāk, tad līdz Zvaigznes dienai (6. janvāris) liels sals izpaliks. Vēlāk nostiprināsies nokrišņiem bagāta, vējaina ziema, ar stiprāku salu ziemas vidū. Ziema ieilgs un jauku pavasari sagaidīsim tikai pēc Lieldienām (12. aprīlis)...

Ticējumi par decembri

Decembris ir gaidīšanas laiks. Gaida Dieva bērna piedzimšanu Sirdī un Saules atgriešanos Dabā. Līdz Ziemassvētkiem tas ir Adventa laiks. Ja Adventes laiks ir sauss un skaidrs, tad sagaidāma sausa vasara un labs siena laiks. Ja Advente bez sniega, tad Ziemassvētkos daudz sniega. Ja decembrī vēl redz kokus un krūmus ar zaļām lapām, tad pavasarī agri jāsēj. Ja Ziemai ir cepure, tad tas ir decembris. Savukārt janvāris ir Ziemas kažoks, bet februāris – velteņi.

1. decembris - pirmā Ziemas mēneša pirmā diena.

Ticējumi. Kāds 1. decembris, tāda ziema. Ja 1. decembra rītā sals – ziemas sākums auksts. Ja dienas vidū atkusnis  – ziemas vidū, janvārī, atlaideņi. Ja 1. decembra vakarā sniegputenis – ziema būs gara, un pavasaris vēls.

4. decembrī ir Bārbala. Tā ir Aitu diena un vienīgā decembra diena pirms Ziemassvētkiem, kad iet budēļos. Bārbiņa atver vārtus Ziemai. Kāds laiks Bārbalā, tāds Ziemassvētkos un Jaungada pirmajā dienā.

Ticējumi. Ja šajā dienā ir ledus, tad Bārbiņa to lauž (atkusnis). Ja nav, tad Bārbiņa to taisa. Ja 4. decembrī sals – tad visos turpmākās ziemas svētkos būs sals. Ja atkusnis – tad arī svētkos būs atkušņi.

6. decembrī ir Niklāvs (Nikolajs) jeb Zirgu diena. Šajā dienā dzimis Ziemassvētku vecītis. Šī ir svētku diena mājas kustoņiem, bet īpaši zirgiem. Kurš šo dienu nesvētī, tam nepadodas ne zirgi, ne mājputni, ne aitas.

Ticējumi. Ja Zirgu dienā zirgiem muguras noberž ar sniegu, tad tie neslimos un arī mošķi neēdīs. Šajā dienā sākas ragavu ceļš. Ja 6. decembrī ziemeļvējš un sniegs, vasara būs auksta un lietaina.

Trīs dienas Vilku mēnesī veltītas zvēriem, putniem un zivīm. 9. decembris ir Vilku diena. Ja vilki gaudo un klīst tuvu mājām – būs sals. 10. decembris ir diena, kad zivis nolaižas ūdeņu dibenā un aizmieg. Arī lācis migā aizmieg ziemas miegā, bet alnis atbrīvojas no vecajiem ragiem. 11. decembrī ir Žagatas un Sīļa diena. Ja žagata vai sīlis sauc, tad jāiet līdz, jo tevi gaida laimīgs pārsteigums.

13. decembrī ir Lūcijas. Sākot ar Lūciju, diena kļūst jau par vienu vistas nagu garāka. Citviet, par gaiļa dziedājuma laiku. Arī vilkači uz sapulci ellē dodas trīsreiz gadā – Vasarsvētkos, Jāņos un Lūcijās.

Ticējumi. Ja Lūcijās rīts skaidrs – atlikušais decembris būs sauss. Ja snieg un putina, līdz Ziemassvētkiem vēl snigs un putinās.

Ziemas saulgriežu svētki ir Ziemassvētki. Dažādām tradīcijām, ticējumiem un izdarībām bagātākie svētki ziemā un ilgst no 21. decembra līdz 27. decembrim vai pat ilgāk. Ziemassvētku dienās Saule nokāpj no saviem debesu augstumiem un nobučojusi Zemi, sāk savu ceļu augšup, pretī Ziemeļzvaigznei. Līgo naktī Visuma dzīlēs Saule apgriežas un steidzas atpakaļ pie Zemes... Lai kopīgi auklētu jaunu Dzīvību.

Ticējumi. Ja 22. decembrī saulains un skaidrs – 31. decembrī būs skaidrs un sals. Ja apmācies un sarma – Jaungadā būs atkusnis. Kāds vējš iepūš 25. decembrī, tāds pārsvarā pūtīs līdz Pavasara Mārai (25. martam).

Vecgada vakara (31. decembris) tradīcijās ievijušās Jaungada ieražas un tas ir sākums jaunam gadskārtu gredzenam.

Ticējumi. Ja Vecgada vakarā snieg, bites labi spietos un būs laba ābolu raža. Ja zvaigznes dzied, būs jauka vasara.

Avots: Viļa Bukša blogs

Atstājiet komentāru