2024.gada 23. aprīlis

Georgs, Jurģis, Juris

Ejam sēņot! Jēkabpils apkārtnes mežos ienākusies sēņu raža

Sēņu laiks Latvijas mežos tradicionāli sākas jau maija beigās vai jūnija vidū, šogad sausais un karstais vasaras sākums neveicināja sēņu augšanu. Toties patlaban, kad vairākas nedēļas ir lijis, mežos sāk ienākties sēņu raža.

Sociālajos tīklos arvien vairāk jēkabpiliešu dalās ar salasīto sēņu guvumu – pilniem groziem vai spaiņiem gaileņu, kā arī beku un baraviku.

Jēkabpiliete Sarmīte Ozoliņa šīsvasaras pirmās baravikas un bekas salasījusi Krustpils novada Kūku mežos. Viņa teic, ka sēnes mežā ir un ne tikai bekas un baravikas, arī citas vasarai raksturīgās – gailenes, bērzlapes, tikai tās ir jāprot atrast un, protams, jāzina arī sēņu vietas.

Kā zināms baravikas sēņotājiem ir visiecienītākās sēnes, gan masa liela, gan skaistas, gan garšīgas. Mikologi informē, ka Latvijā atkarībā no tā, ar kuru koku sēne draudzējas, ir bērzu, egļu, priežu un vasaras baravikas. Pēdējā parādās visātrāk un aug zem ozoliem.

Patiesībā atšķirt baravikas savā starpā ir diezgan grūti. Priežu baravikas ir ar vistumšākajām cepurītēm - sarkanīgi brūnas, bet bērzu un egļu baravikas ir līdzīgas. Tās vieglāk atšķirt pēc augšanas vietas. Baravikas, protams, lietojamas visos veidos. Jāvāra nav. Ja negribas sālīt vai marinēt, var uzreiz cept.

Kādos mežos labāk sēnes meklēt?  Tā kā mūsu iecienītās ēdamās sēnes – gailenes un baravikas – ir mikorizas sēnes, to augšana kādā konkrētā vietā atkarīga no apkārtējo koku sugas. Mikologi norāda, ja tur augs priede, egle, bērzs un ozols, tas nozīmē, ka šajā vietā ir iespēja atrast daudzveidīgākas sēņu sugas. Piemēram, vasaras baravikas labprātāk aug zem ozoliem, egļu mežos meklējamas egļu baravikas, bet priežu mežos – priežu baravikas. Bērzu baravikas var augt abos mežos, un tās meklējamas krūmainākās un mazliet aizaugušākās vietās. 

Tikmēr gailenes esot mazprasīgākas, un tās droši varot meklēt visās iepriekšminētajās vietās, turklāt šī sēne itin labi paciešot nostaigātas vietas ar blīvu augsni, tāpēc šo ļoti garšīgo sēni bieži gadās atrast gan uz takām, gan stigām.

Foto: Sarmīte Ozoliņa

Komentāri (0-1/1)

  • Esssss
    11.07.2019 17:01
    Kā sagribējās gardu sēņu mērcīti... ņammmm

Atstājiet komentāru