2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Kādu laiku prognozē maijā - Lapu, Sējas un Ziedu mēnesī?

Kādu laiku prognozē maijā - Lapu, Sējas un Ziedu mēnesī?

Ticējums par maiju saka, ja lapu mēnesis slapjš un lietains, tad sauss jūnijs un septembris. Ja maija sākums silts, tad mēneša beigas vēsas un otrādi. Vidēji reizi septiņos gados maijā atkārtojas "ievzieda vēsums", kad naktīs ir salnas, bet dienās īslaicīgs lietus, krusa un nereti arī sniegs, ko mēdz dēvēt par "dzeguzes sniegu". Otrs pavasara vēsuma vilnis maijā ir tad, kad ozoli plaukst. Savukārt miglas maijā paredz auglīgu vasaru, bet pērkons – bagātu. Bet ja ziedu mēnesī birst krusa, tad vasara vēsa un lietaina, tā savā blogā raksta laika vērotājs Vilis Bukšs.

Saulainais, sausais un siltais laiks, kāds šobrīd ir aprīļa nogalē, vēl nenozīmē, ka ir sākusies vasara. Atbilstoši ziemas galvenā mēneša janvāra un pavasara pirmā mēneša marta nozīmīgajām dienām, tad pavasara pēdējais mēnesis maijs solās būt tuvu ikgadējiem vidējiem rādījumiem temperatūru ziņā un ar nevienmērīgu nokrišņu sadalījumu. Dažviet nokrišņu būs vairāk kā parasti, bet citviet vēl izjutīs aprīļa sausuma sekas.

Maija sākums salīdzinoši vēss. Šopavasar var atkārtoties “ievzieda vēsums”, kad dienā temperatūra ap plus 10, 15 grādiem, bet naktīs salnas. Līdzīgi kā pirms 20 gadiem (1999) laikā ap 4. maiju dažviet temperatūra naktīs var pazemināties līdz mīnus 6 grādiem. Šajā laikā nokrišņi īslaicīgi, iespējama arī krusa un brāzmains vējš. Vēlāk, laikā ap 10. maiju, salīdzinoši silts un temperatūra var paaugstināties līdz plus 20 un vairāk grādiem. Iespējami pērkona negaisi.

Mēneša vidū, laikā ap Jeremiju (14. maijs), nokrišņi īslaicīgi, pārsvarā sauss. Temperatūra dienā paaugstināsies līdz plus 15, 17 grādiem. Naktīs uz augsnes dažviet salnas. Lapu mēneša otrajā pusē kļūs vasarīgi silts. Laikā ap Mokeju (23. maijs) un Urbānu (25. maijs) temperatūra var paaugstināties līdz plus 25, 27 grādiem. Nokrišņi īslaicīgi, bet pērkona negaisu laikā tie var būt lietusgāžu veidā un stipri. Mēneša beigās vairāk vējainu dienu un vēsāks. Skatoties tālāk, rādās, arī jūnijs būs lielākoties sauss un saulains. 

Laika zīmes. Maijs (Lapu, Sējas, Ziedu mēnesis)

Maijs ir trešais kalendārā pavasara mēnesis, pirmo pērkona negaisu un ievzieda laiks. Lapu mēnesī salapo koki un zied dārzi. Nedēļu pēc tam, kad bērziem saplaukušas lapas, var stādīt kartupeļus. Ziedu mēnesis ir pirmo ēdamo pavasara sēņu laiks. Bisītes, lāčpurni un ķēvpupi tradicionāli ir tās sēnes, ar kurām sākas sēņu vasara. Maija pirmajās dienās sāk dziedāt lakstīgala un grieze griezt, bet ap 8. maiju arī vālodze sauc. Laikā no Jeremijas (14. maijs) līdz Mokejam (23. maijs) atgriežas mūsu pēdējie gājputni svīres, kā arī upes, purva un krūmu ķauķi. Sējas mēnesī daudziem putniem un dzīvniekiem dzimst mazuļi, bet mitrās vietās sāk vairoties odi un knišļi. Lapu mēnesis ir svēto augu ievākšanas laiks un tos lasa pēc saules uzlēkšanas pilnā mēnesī. Šogad laikā no 19. maija (Pētera diena maijā) līdz Urbānam (25. maijs).

1. maijs ir Lapu diena. Šajā dienā koki asiņo un tāpēc nedrīkst ne cirst, ne lauzt. Ticējumi. Ja pirmā maijā jauks laiks - būs labs rudens. Ja maijs nāk kā dārznieks, tad klētis būs tukšas. Vēss maijs nes daudz labuma.

Jegora diena ir 6. maijs. Diena, kad satiekas vakara un rīta blāzma. Ticējumi. Ja pirms 6. maija sākas ievzieds - būs karsta vasara. Jegora rasa septiņas kaites izdziedē.

7. maijs ir Jete. Sīpolu stādāmā diena. Ja šajā dienā stāda sīpolus, tie izaug lieli un labi saglabājas. Ticējumi. No Jetes līdz īstajai vasarai vēl var būt 12 naktis ar salnu. Ja daudz maijvaboļu, būs karsta vasara.

Staņislava diena ir 8. maijs. Ticējumi. Ja Staņislava dienā uz celiņiem izdzīti slieku čuguriņi, “zeme aug” – klāt īstais sējas laiks. Ja šajā dienā spilgta, izliekta varavīksne, jāvēro, kura krāsa pārsvarā. Ja dzeltenā - būs laba miežu raža. Ja zaļā - būs laba kviešu raža.

9. maijs ir Niklāvs jeb Ījābs. Var stādīt sīpolus, kartupeļus, pupas un sēt zirņus. Ja vēss, mākoņains, būs laba raža.

13. maijs diena, kad vēro laiku. Ja zvaigžņota un silta nakts - būs pilnas klētis. Ja saullēkts skaidrs - būs karsta vasara. Ja šajā dienā maijā vēdina drēbes, tad tās kodes neēd.

Jeremija 14. maijā. Ticējumi. Ja jauks laiks - būs labs rudens. Ja diena lietaina un vēsa - būs auksta ziema.

15. maijs diena, kad sāk dziedāt lakstīgalas. Ticējumi. Ja lakstīgalas pogo, sākas īstais sējas laiks. Ja pirmo dzird lakstīgalu - būs saulaina vasara. Ja dzeguzi - lietaina.

23. maijā ir Mokeja diena. Dažviet 24. maijā. Šajā dienā zemes darbus nestrādā. Ticējumi. Ja saullēktā debesis sarkst - būs slapja un pērkoņaina vasara.

25. maijā Urbāns. Ticējums saka, ka Urbāns atver, bet Bērtulis (24. augusts) aizver durvis uz Vasaru. Saulains un karsts Urbāna dienas rīts paredz sausu un karstu vasaru. Sāk ziedēt pīlādži.

Sidora diena ir 27. maijs. Ticējumi. Linu sējas un gurķu stādāmā diena. Ja Sidora dienā drēgns ziemeļvējš – būs auksta vasara. Daudz odu - būs daudz ogu. Ja daudz knišļu - būs laba sēņu vasara. 

28. maijā - Pahoms. Ticējumi. Auzu un kviešu vēlās sējas laiks. Ja saullēktā sarkaņi - vasarā būs daudz ugunsgrēku. Ja Pahomā silts - vasara silta un saulaina.

Komentāri (0-1/1)

  • Dzintra
    28.04.2019 14:20
    Jācer, ka salnas ķiršu un plūmju ziedus nenokodīs...

Atstājiet komentāru