2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Kādu janvāri - Ziemas un Jaungada mēnesi - prognozē laika vērotājs

Kādu janvāri - Ziemas un Jaungada mēnesi - prognozē laika vērotājs

Pagājušā gada ziemas pirmajā dienā 22. janvārī, kas ir arī viena no Vēju dienām, bija austrumu, ziemeļaustrumu vējš. 26. decembris, kas paredz gada pirmo mēnesi janvāri, pagāja dienvidrietumu, rietumu un ziemeļrietumu vēju zīmē. Tas nozīmē, ka janvārī šie vēji būs noteicošie. Līdz ar to daudz nokrišņu, vējains un kopumā bez barga sala, tā savā blogā prognozē laika vērotājs no Viļakas Vilis Bukšs.

Janvāra pirmajā pusē, laikā līdz vecajam Jaunajam gadam (14. janvāris), mainīgi laika apstākļi. Pārsvarā mākoņains. Būs naktis ar nelielu līdz mērenu salu, ko dienas gaitā bieži nomainīs temperatūras tuvu nullei un atkušņi. Šajā laikā dažādi nokrišņi. Ja Latvijas austrumos pārsvarā sniegs, atkala, tad tuvāk jūrai bieži lietus. Ceļi slideni.

Mēneša vidū temperatūra tuvu nullei. Nelieli nokrišņi, bieži vējains, uz ceļiem apledojums. Pastiprinoties rietumu, ziemeļrietumu vējiem, iespējams sniegputenis.

Mēneša otrajā pusē, mēness fāzēm mainoties (laikā ap 21. janvāri), sagaidāms arī īslaicīgs aukstuma vilnītis. Vējiem iegriežoties no ziemeļrietumiem, ziemeļiem un ziemeļaustrumiem, un ieplūstot aukstākam gaisam, atsevišķās naktīs temperatūra varētu pazemināties līdz -20, -23 grādu robežai. Nokrišņi nelieli un īslaicīgi. Vēlāk, mēneša beigās un laikā ap Sveču dienu (2. februāris) atkušņi un vējains. Dažādi nokrišņi un dažviet sagaidāms arī sniegputenis. Ceļi slideni.

Kopumā janvāris ar mēneša vidējo temperatūru būs tuvu šī mēneša vidējiem rādījumiem, bet ar noslieci uz siltāku. Nokrišņu sadalījums nevienmērīgs, bet tuvu normai.

Ticējumi par janvāri - Ziemas un Jaungada mēnesi

Ticējumi par janvāri saka: Ja janvāris ar sniegu skops, tad marts ar sniegu bagāts. Silts janvāris paredz siltu maiju. Atkušņi janvārī - neauglīga vasara. Miglains, puteņains un dziļš janvāris vēsta slapju vasaru. Ja janvārī zeme nesasalst un valda dienvidvējš, tad būs daudz slimību. Ja koki janvārī bieži apsarmo, tad gaidāma auglīga vasara. Janvāra sākums un beigas rāda, kāds laiks būs gada garumā.

Jaungada diena. 1. janvāris. Viena no Budēļu dienām un arī diena, kad Ādams un Ieva izdzīti no Paradīzes.

Ticējumi. Ja Jaungada naktī nāk sniegs – visu ziemu būs daudz sniega. Ja Jaungada diena saulaina, būs slikts gads. Ja Jaungadā vējš pūš – būs daudz riekstu. Ja Jaungada naktī daudz zvaigžņu – būs bagāts meža ogu gads.

Sīmanis ir 5. janvārī.

Ticējumi. Ja Sīmanī atkusnis, Bastjānī (19. vai 20. janvārī) salst un otrādi.

6. janvāris ir Trīs ķēniņu diena jeb Zvaigznes diena. Tā ir viena no Kristainēm. Tālāk sekojošās dienas veltītas Trīs kungiem. 7. janvāris – Melhioram. 8. janvāris – Baltazaram un 9. janvāris – Kasparam.

Ticējumi. Ja Trijkungu dienā saule atspīd tik daudz, ka var zirgu aizjūgt, - vasarā būs labs siena laiks. Ja Treju kungu dienas naktī daudz zvaigžņu – labi padosies aitas. Ja Zvaigznes dienas vakarā ābeles krata – tās ienes daudz ābolu.

14. janvāris ir Vecā Jaungada diena.

Ticējumi. Ja Vecā Jaunā gada vakars vējains, tad arī vasara būs vētraina.

Ja līdz Vecajam Jaunajam gadam bija sals, tad pēc tam būs puteņi, atkušņi un otrādi.

Tenis ir 17. janvārī. Tā ir Sieviešu svētdiena un viena no Zirgu dienām. Tāpat šī diena veltīta cūku saimei. Šajā dienā nedrīkst bārties, lai cūkas neslimotu.

Ticējumi. Ja Teņa dienā migla, tad pavasarī būs plūdi. Ja Teņa dienā saulīte uzspīd tik ilgi, lai saimniece var pusdienas pasniegt, tad vasarā būs labs siena laiks. Ja Teņa dienā salst, tad Ģērdacī (Ģertrūdes dienā, 17. martā) būs ļoti silts, pavasarīgs laiks.

Bašķis 20. janvārī. Šajā dienā svētki visiem mājas kustoņiem, bet visvairāk govīm. Lopi jākopj un jābaro sevišķi labi. Zirgus nedrīkst nodarbināt, tiem jādod atpūta.

Ticējumi. Bašķu dienā jāvēro debesis. Ja zvaigžņota nakts – būs vēls pavasaris. Ja Bašķu dienas rītā salst deguns – būs karsta vasara.

23. janvārī Grieta. Šī diena atbilst Dārtai 6. februārī.

Ticējumi. Ja šajā dienā augstas kupenas – vasarā tikpat augsta būs labība. Ja nav sniega – būs trūcīga siena raža.

31. janvāris - Tekla. Zīmīga diena, kas mūsdienās daudzviet aizmirsta. Tekla ir Taņa (Teņa) vecākā māsa un viņas aizbildniecībā mājputni. Ja Tenī Sieviešu svētdiena, tad Teklā – Vīriešu svētdiena.

Ticējumi. Ja Teklā gailis dzied un kūts priekšā var padzerties, tad būs labs i siena, i olu laiks. Ja Teklā miglains - pavasarī būs lieli plūdi.

Foto: jekabpils.lv

Atstājiet komentāru