2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Kādu decembri - Vilku, Ziemas un Svētku mēnesi - prognozē laika vērotājs?

Kādu decembri - Vilku, Ziemas un Svētku mēnesi - prognozē laika vērotājs?

Kopumā decembris būs tuvu ziemas pirmā kalendārā mēneša vidējiem rādījumiem gan nokrišņu, gan temperatūru ziņā. Bet ar noslieci uz siltāku, tā savā blogā raksta laika vērotājs no Viļakas Vilis Bukšs.

Novembra pēdējā nedēļā atnāca ziemiņa un decembra priekšvakarā arī sals daudzviet sāka kost ne pa jokam. Dīķi un nelieli ezeriņi pārklājās ar 3 līdz 5 cm biezu ledus kārtiņu. Lai arī ledus ir bīstams, zemledus makšķernieki ledū jau izdarījuši pirmos urbumus. Sniega sega gan ir niecīga un daudzviet tās tik pat kā nav. Pārsvarā kailsals. 1. decembrī,  rīta sals mīnus 12, bet dienā mīnus 6. Mākoņains. Dienas vidū arī sniedziņš birdelēja. Ticējums par 1. decembri saka, kāda decembra pirmā diena, tāda arī ziema. Zīmes dabā un nozīmīgajās dienās novembrī rāda, ka ziema, vismaz Latvijas austrumos atnākusi uz palikšanu. Atbilstoši tam arī decembris paies neliela līdz mērena sala, atkušņu un ne visai liela sniega zīmē, prognozē Vilis Bukšs.

7.augusts, kas paredz ziemu, austrumu pierobežā bija mākoņains, bet pēcpusdienā  un pievakarē saulains. Arī 18. augusts, kas prognozē decembri, bija viegli mākoņains, pārsvarā saulains un silts. Tas liecina, ka decembrī lielāks sals, ap -15, -18 grādiem varētu būt laikā līdz Ziemassvētkiem un ne ilgāk kā dažas dienas. Novembra beigās bija salīdzinoši vējains laiks un tas nozīmē, ka laikā līdz ziemas saulgriežiem (21. decembris) varētu pieaugt vējainu dienu skaits.

Decembra pirmajā pusē, līdz Lūcijām (13.decembris), mainīgi laika apstākļi. Dienas, kad būs neliels sals (līdz mīnus 10 grādiem naktīs), mīsies ar atkušņiem. Šajā laikā dažāda veida nokrišņi. Bieži vējains. Mēneša vidū un laikā līdz Ziemassvētkiem var būt arī dienas, kad temperatūra naktīs dažviet pazemināsies līdz mīnus 15, 20 grādiem.

Latvijas austrumos laika apstākļi Ziemassvētku dienās būs ar nelielu salu naktīs un temperatūru tuvu 0 grādu atzīmei dienās. Dažviet neliels sniedziņš, bet tuvāk jūrai temperatūras plusos un sidraba lietutiņš. Mēneša beigās laiks būtiski nemainīsies un līdz Zvaigznes dienai (6.01.) barga sala nebūs. Vēlāk, janvāra otrajā pusē un februārī būs naktis, kad temperatūra pazemināsies līdz -20, -25 grādu atzīmei. Neizpaliks arī atkušņi. Šajā laikā vairāk nokrišņu (pārsvarā sniegs) un sniega sega pieaugs.

Kopumā decembris būs tuvu ziemas pirmā kalendārā mēneša vidējiem rādījumiem gan nokrišņu, gan temperatūru ziņā. Bet ar noslieci uz siltāku.

Ticējumi par decembri

Decembris ir Adventa laiks. Šogad pirmā Adventa svētdiena 2. decembris. Ceturtā svētdiena – 23. decembris.  Tas ir laiks, kad izvairās trokšņot un līksmot, bet gaida Kristus piedzimšanu Sirdī un Saules atgriešanos Dabā. Decembris ir Ziemas cepure, janvāris – kažoks, bet februāris – velteņi. Ja decembris sauss – pavasaris un vasara būs sausa. Auksts, sniegains, ar sarmu un vējiem bagāts decembris paredz bagātu ražu nākošgad. Ja decembrī koka un krūmu zari no bieza sniega lūzt, tad vasarā lūzīs no augļu smaguma.

1.decembris - pirmā Ziemas mēneša pirmā diena. Par pirmo decembri ir sens stāsts, ka šajā dienā Sodoma un Gomora sadedzināta. TicējumiKāds 1. decembris, tāda ziema. Ja 1. decembra rīts silts – ziemas sākums būs ar atkušņiem. Ja dienas vidū sals  – ziemas vidū stiprs aukstums. Ja 1. decembra vakarā sniegputenis – ziema būs gara un pavasaris vēls.

4.decembrī ir Bārbala. Tā ir Aitu diena un vienīgā decembra diena pirms Ziemassvētkiem, kad iet budēļos. Bārbiņa atver durvis Ziemai un upes abus krastus savieno ar ledus tiltu. Parasti ir tā, ja Cecīlijā (22. novembris) sāk salt, tad Bārbalas dienā ir atkusnis. TicējumiJa šajā dienā ir ledus, tad Bārbiņa to lauž (atkusnis). Ja nav, tad Bārbiņa to taisa. Ja 4. decembrī sals – tad visos turpmākās ziemas svētkos būs sals. Ja atkusnis – tad arī svētkos būs atkušņi.

Niklāva (Nikolaja) jeb Zirgu diena ir 6. decembrī. Šajā dienā dzimis Ziemassvētku vecītis. Šī ir svētku diena mājas kustoņiem, bet īpaši zirgiem. Kurš šo dienu nesvētī, tam nepadodas ne zirgi, ne mājputni, ne aitas. TicējumiJa Zirgu dienā zirgiem muguras noberž ar sniegu, tad tie neslimos un arī mošķi neēdīs. Šajā dienā sākas ragavu ceļš. Ja 6. decembrī ziemeļvējš un sniegs, vasara būs auksta un lietaina.

Trīs dienas Vilku mēnesī veltītas zvēriem, putniem un zivīm. 9. decembris ir Vilku diena. Ja vilki gaudo un klīst tuvu mājām – būs sals. 10. decembris ir diena, kad zivis nolaižas ūdeņu dibenā un aizmieg. Arī lācis migā aizmieg ziemas miegā, bet alnis atbrīvojas no vecajiem ragiem. 11. decembrī ir Putnu diena. Ja žagata vai sīlis sauc, tad jāiet līdz, jo tevi gaida laimīgs pārsteigums.

13.decembrī ir Lūcijas. Sākot ar Lūciju, diena kļūst jau par vienu vistas nagu garāka. Citviet, par gaiļa dziedājuma laiku. Arī vilkači uz sapulci ellē dodas trīsreiz gadā – Vasarsvētkos, Jāņos un Lūcijās. TicējumiJa Lūcijās rīts skaidrs – atlikušais decembris būs sauss. Ja snieg un putina, līdz Ziemassvētkiem vēl snigs un putinās.

17.decembrī Melnā kraukļa diena. Melnais krauklis laikā pirms Ziemassvētkiem rāda, kāda ziema būs turpmāk. Ja putni lido pāros, tad stindzinoša ziema izpaliks un bieži būs atkušņi. Par stipru ziemu vēsta putns vienpatnis, kas 17. decembrī pirms saules rieta lido ziemeļu virzienā. TicējumsJa trīs dienas pirms Ziemas saulgriežiem krauklis lido uz ziemeļiem – būs barga ziema. Ja ceļinieks maldās – jāseko ķērcoša kraukļa lidojumam.

Ziemas saulgriežu svētki ir Ziemassvētki. Dažādām tradīcijām, ticējumiem un izdarībām bagātākie svētki ziemā un ilgst no 21. decembra līdz 27. decembrim vai pat ilgāk. Ziemassvētku dienās Saule nokāpj no saviem debesu augstumiem un pēc kosmiska akta ar Zemi, sāk savu ceļu augšup, pretī Ziemeļzvaigznei. Līgo naktī Visuma dzīlēs Saule apgriežas un steidzas atpakaļ pie Zemes... Lai kopīgi auklētu jaunu Dzīvību. TicējumiJa 22. decembrī saulains un skaidrs – 31. decembrī būs skaidrs un sals. Ja apmācies un sarma – Jaungadā būs atkusnis.  Kāds vējš iepūš 25. decembrī, tāds pārsvarā pūtīs līdz Pavasara Mārai (25. martam).

Vecgada vakara (31. decembris) tradīcijās ievijušās Jaungada ieražas un tas ir sākums jaunam gadskārtu pinumam. TicējumiJa Vecgada vakarā snieg, bites labi spietos un būs laba ābolu raža. Ja zvaigznes dzied, būs jauka vasara.

Avots: Viļa Bukša blogs
Foto: jekabpils.lv

Atstājiet komentāru