2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Kādu laiku prognozē jūnijā - Zāļu, Ziedu un Papuves mēnesī?

Kādu laiku prognozē jūnijā - Zāļu, Ziedu un Papuves mēnesī?

Atbilstoši ziemas pirmajam mēnesim decembrim un laika zīmēm nozīmīgās dienās martā, tad jūnijs temperatūru ziņā rādās būt tuvu normai, bet drusciņ siltāks un sausāks kā parasti, savā blogā raksta laika vērotājs Vilis Bukšs. Jūnija pirmajā pusē bieži saulains un mēreni silts. Nokrišņi īslaicīgi, bet reizēm pērkona lietusgāzes var atnest stiprus nokrišņus un tostarp arī krusu. Skaidrās naktīs, iepūšot ziemeļu puses vējiem, laikā līdz Rudzu zieda dienai (12. jūnijs) salnu vietās iespējamas arī nakts salnas. Jāatgādina, ka šogad rudzi jau zied kopš maija beigām.

Jūnija vidū, laikā ap Vītus dienu (15. jūnijs) kļūs vēsāks. Šajā laikā nokrišņi īslaicīgi, bet pērkona negaisu laikā var būt stipras lietusgāzes un stiprs, brāzmains vējš. Laikā ap Vasaras saulgriežiem (21. jūnijs) temperatūra paaugstināsies, bet iespējamas stipras pērkona lietusgāzes un krusa.

Laiks no Vasaras saulgriežiem (21. jūnijs) līdz Jāņiem (24. jūnijs) un vēlāk silts, reizēm karsts, ar īslaicīgiem pērkona negaisiem. Līgo dienas vakars un Jāņu nakts pārsvarā bez nokrišņiem, ar mērenu vasaras nakts siltumu. No Jāņiem līdz Pēteriem (29. jūnijs) pārsvarā saulainas, sausas un pat karstas dienas, kad temperatūra var sasniegt plus 30 un vairāk grādus. Šajā laikā sāksies liepzieds, bet liepzieds jūnijā paredz siltu nākamo ziemu... Vēlāk drusciņ vēsāks un mēneša beigās īslaicīgi, bet nereti stipri nokrišņi un biežāk ducinās pērkons. Temperatūra šajā laikā no plus 22, līdz plus 28 grādiem.

Kopumā 2018. gada jūnijs gaidāms siltāks un sausāks kā parasti.

Ticējumi par jūniju

Ziedu mēnesis ir laiks, kad vakara blāzma pāriet rītausmā un rītausma ar rītausmu tiekas. Jūnijs ir bagātu pļavu, pirmā siena vāla un pirmo ogu laiks. Pērkons jūnijā kuplina druvas, bet ziemeļvējš dzen graudus tīrumā. Saulains laiks Zāļu mēnesī nes raženu gadu, bet dubļains - bada gadu. Siltas naktis un mitrs jūnijs paredz labu bišu medus un dārza augļu ražu. Jūnijs ir spalvu mešanas laiks pīlēm un medņiem. Ziedu mēnesī zied egles, priedes un jūnija siltums ir maigāks par dūnām.

2. jūnijā ir Emma. Pēdējā no dienām, kad var stādīt āra gurķus, lai tie labi augtu. Ticējumi. Ja eglēm daudz čiekuru, būs laba gurķu raža. Ja līst, Jāņi būs sausi.

Maizes diena – 4. jūnijs. Viena no vairākām maizei veltītām dienām gadā. Svēta diena, jo beidzot pavasara sēju lūgsnas veltītas Zemes auglībai, Saules devībai un Ūdens (lietus) svētībai. Šajā dienā sāk ziedēt rudzu puķes (šogad jau 28. maijā). Ticējumi. Ja Maizes dienā apstaigā laukus, tad rudenī apcirkņi būs pilni līdz malām. Ja Maizes dienā lietus līst - togad bada nebūs. Ja diena saulaina, būs laba gurķu un graudu raža.

6. jūnijs - Mežrožu diena. Sāk ziedēt mežrozītes (šogad mežrozītes sāka ziedēt jau 27. maijā). Šajā laikā jāiet mežrozēs, lai rožu medum salasītu ziedlapiņas un elpotu dziedniecisko gaisu.

Medards ir 8. jūnijā. Zivju diena. Senči ticēja, ka 8. jūnijā zivju tīklos var saķert arī ūdens meitiņu jeb nāriņu. Ticējumi. Ja šajā dienā daudz odu, jūnija pēdējās dienas būs lietainas, bet siltas. Ja ielīst, līst līdz Septiņiem brāļiem (10.07.).

Rudzu zieda diena ir 12. jūnijs (šogad rudzi sāka ziedēt jau 30. maijā). Pēdējā no pupu stādāmajām un griķu sējas dienām. 12. jūnijā mežā negāja, jo čūskām sākās kāzu laiks. Ja rudzi iet vārpās, sācies vasaras sēņu laiks.

Vītus diena ir 15. jūnijs. Saulains Vītus uz jauku siena laiku, lietains uz bagātu ražu. Pēc Vītus zāli drīkst ar izkapti pļaut, līdz tam, tikai rokām plūca.

No 18. jūnija līdz 21. jūnijam gada gaišākā mēneša gaišākās naktis jeb putnu naktis. Tas ir laiks, kad putni gaismas vainagu vij. Laiks no 18.06. līdz 21.06. labvēlīgs, lai dārzos atbrīvotos no nezālēm un no lieka apmatojuma uz ķermeņa. Ja šajās trīs dienās dienvidu vējš, būs labs labības gads.

No 21. jūnija līdz 25. jūnijam ir Jāņu laiks. Tās ir Vasaras Saulgriežu, bagātu tradīciju un gada gaišākā mēneša gaišākās dienas. Jāņu laikā Saule un Zeme savijušās Zalkša dejā. Saulgriežu dienās Zalkša dejas skurbā Saule griež Zemi līdz iegriež pa saulei. Līgojas mežs, pļava un lauks. Ticējumi. Kad pirmās Jāņa zāles nevīst ātri, tad pirmais siens nekaltīs. Ja dzeguze beidz kūkot pirms Jāņiem – būs īsa vasara, agras salnas; ja pēc Jāņiem – būs gara vasara. Ja Jāņu dienā nelīst lietus, būs jauks rudens. Ja Jāņos līst lietus, tad slapja vasara.

27. jūnijā – Septiņi gulētāji. Ja septiņu gulētāju dienā daudz guļ, tad visu gadu daudz gulēs. Ticējumi. Kad septiņu gulētāju dienā līst lietus, tad tas līst septiņas dienas; bet ja līst septiņu brāļu dienā, tad līst septiņas nedēļas. Ja septiņu gulētāju dienā labs laiks, tad tāds pastāvēs septiņas nedēļas no vietas.

29. jūnijā - Pēterdiena. Tā ir Jāņu izskaņa un Pērkonam veltīta diena. No Pēterdienas saule uz ziemu, bet vasara uz karstumu. Apklust putnu dziesmas un vasarai sākas brieduma dienas. Ticējumi. Ja Pēterdienā Jāņuzāles nav novītušas - siens nekaltīs. Ja Pēteros sīpolus šķin - tie vīst un pēdējais laiks, kad var stādīt kāļus un rāceņus.

Foto: jekabpils.lv

Atstājiet komentāru