2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

"Polārais virpulis" šonedēļ Latvijā nesīs lielu aukstumu

"Polārais virpulis" šonedēļ Latvijā nesīs lielu aukstumu

Šonedēļ Latvijā laiks kļūs arvien aukstāks, jo "polārais virpulis" Latvijā un lielā daļā Eiropas ienesīs arktisku gaisa masu, liecina prognozes.

Atmosfēras spiediens nedēļas gaitā pakāpeniski paaugstināsies, līdz ar to mākoņu un nokrišņu daudzums samazināsies. Ar lēnu ziemeļu vēju ieplūdīs aukstāks gaiss, arī dienas vidū valsts lielākajā daļā nebūs siltāks par -3..-8 grādiem.

Otrdienas rītā tikai vietām austrumos temperatūra būs ap -10 grādiem, bet jau trešdienas rītā gaiss atdzisīs līdz -8..-13 grādiem, bet vietām Vidzemē un Latgalē līdz -14..-17 grādiem.

Nedēļas otrajā pusē temperatūra būs arvien zemākā un naktīs Latvijas austrumos vietām būs zem -20 grādu atzīmes, tomēr diez vai būs aukstāks par -25 grādiem. Nedēļas otrajā pusē neliela pazemināta spiediena apgabala ietekmē mākoņu daudzums palielināsies un atsevišķos novados iespējama intensīvāka snigšana, gaisa temperatūra gaidāma vēl par dažiem grādiem zemāka nekā nedēļas pirmajā pusē.

Pēc šī brīža prognozēm spriežot, aukstā gaisa ieplūšana Eiropas ziemeļaustrumos turpināsies arī nākamās nedēļas izskaņā, turklāt samazināsies mākoņu daudzums, līdz ar to pastāv iespēja, ka, debesīm skaidrojoties, sals vietām Latvijā sasniegs pat -24 grādus. Pašreiz grūti prognozēt, cik ilgs būs aukstuma vilnis, taču, visticamāk, tas turpināsies arī martā.

Aukstuma vilnis aptvers lielāko daļu Eiropas, dažos reģionos izraisot arī stihiskus apstākļus, piemēram, Balkānu valstīs prognozēta spēcīga snigšana, tāpat neierasti spēcīgs sals un sniegs gaidāms daudzviet Eiropas centrālajā un rietumu daļā.

Jau ziņots, ka auksts laiks Eiropā tiek prognozēts ne tikai jaunnedēļ, bet arī martā. Visticamāk, gaisa temperatūra Latvijā nenoslīdēs zemāk par -30 grādiem un netiks pārspēts iepriekšējo ziemu sala rekords, savukārt Eiropas centrālajā un rietumu daļā gaidāmais aukstums un sniegs var kļūt par lielāko vairāku gadu laikā.

Foto: jekabpils.lv

Atstājiet komentāru