2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Ūdens līmenis Daugavā pie Jēkabpils tuvu kritiskajai atzīmei (papildināts ar FOTO)

Ūdens līmenis Daugavā pie Jēkabpils tuvu kritiskajai atzīmei (papildināts ar FOTO)

Pēc nelielas ūdens līmeņa pazemināšanās naktī uz pirmdienu Daugavā pie Jēkabpils atsācies ūdens līmeņa kāpums, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra operatīvā informācija.

Ūdens līmenis Jēkabpils hidroloģiskajā stacijā pēdējo divu stundu laikā pakāpies no 6,5 līdz 6,66 metriem virs stacijas nulles punkta un ir tikai 38 centimetrus zem bīstamā līmeņa atzīmes. Tik augsts ūdens līmenis Jēkabpilī nav bijis daudzus gadus, pārspēta gan 2017., gan 2013.gada pavasara palu maksimālā atzīme.

Lai arī ūdens līmenis Daugavā pie Jēkabpils ir sasniedzis 6,6 metrus, pilsētā pagaidām nekas nav applūdis. Vakar augsto gruntsūdeņu dēļ bija applūdis Pļaviņu ielas posms, bet atbildīgie dienesti ūdeni atsūknēja un situācija normalizējās.

"Atbildīgie dienesti ir kaujas gatavībā, bet Daugava ir Daugava, tā dara, kā viņai patīk, un neviens tur īsti iejaukties nevar. Mēs varam vienīgi apzināt un brīdināt apdraudētajās teritorijās dzīvojošos, taču arī tas vairāk attiecas uz novadiem, kur, Daugavai pārplūstot, atsevišķas mājas var izrādīties nogrieztas no ārpasaules. Patlaban dažviet varbūt ir sākušas applūst zemākās palienes, bet tā jau ir standartsituācija un tādēļ neviens pagaidām pārāk nesatraucas. Ūdens līmenim vēl vairāk ceļoties, lai neapdraudētu Jēkabpili, Salas novadā var sākt funkcionēt pārgāzne," aģentūrai LETA stāstīja Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis.

Jau ziņots, ka vakar paaugstinoties ūdens līmenim Jēkabpilī applūda Pļaviņu iela un Krustpils saliņa. Jēkabpils domes izpilddirektors Guntars Gogulis informē, ka vakar Daugavas aizsargdambī trīs lietus ūdens novadīšanas vietās sūcās ūdens uz Pļaviņu ielas, kas, pateicoties atbildīgajiem dienestiem, – SIA Jēkabpils ūdens un SIA Jēkabpils pakalpojumi - vakardienas laikā tika novērsts. Tomēr vakarpusē uz viena no Pļaviņu ielas posmiem ūdens atsāka plūst. Tāpēc tika slēgts Pļaviņu ielas posms no Viestura ielas līdz Arvīda Žilinska Jēkabpils mūzikas skolai. Šodien atbildīgie dienesti turpinās darbu, lai pilnībā atbrīvotu Pļaviņu ielu no ūdens.

Guntars Gogulis uzsver, lai arī šobrīd ūdens līmenis Daugavā ir paaugstinājies, situācija Jēkabpils pilsētā ir stabila un tiek novērota. Ja iedzīvotajiem saistībā ar ūdenslīmeņa paaugstināšanos Daugavā ir nepieciešama palīdzība, lūgums sazināties ar Jēkabpils pilsētas pašvaldības policijas dežūrdaļas diennakts tālruni 652 83888.

Pie Zeļķu tilta ūdens līmenis pazeminājies līdz 6,81 metra atzīmei. Pie Pļaviņām tas nedaudz paaugstinājies, bet pagaidām nerada plūdu draudus.

Daugavā no Jersikas līdz Baltkrievijai saglabājas zems ūdens līmenis.

Vižņu sastrēgums, kura dēļ ūdens līmenis Daugavā pie Jēkabpils kopumā cēlies par teju trim metriem, kļūst garāks, tādēļ gaidāma strauja ūdens līmeņa paaugstināšanās Daugavas posmā no Jēkabpils līdz Līvāniem.

Savukārt Pļaviņās plūdu draudi būs tad, kad vižņu sastrēgums izkustēsies un nonāks Pļaviņu ūdenskrātuvē; to var veicināt nedēļas otrajā pusē gaidāmais siltais laiks.

Hidrologi norāda, ka pirmdien Jēkabpilī ūdens līmenis var sasniegt pilsētai bīstamo septiņu metru atzīmi, tādēļ spēkā oranžais brīdinājums.

Komentāri (0-2/2)

  • Matīs
    02.07.2018 18:36
    To ka mēs nevaram neko izdarīt ,tas ir skaidris,bet ne vienmēr daba vainīga.Varbūt HES aukstākajām amatpersonām ir svarīgāks biznes ne kā mūsu peldošā manta.
  • Iveta02
    02.07.2018 18:36
    Pirms laika nav ko celt paniku un ja arī mūsu mīļā daugaviņa sāks plūst pilsētā neviens neko nevarēs izdarīt pret dabu māti cilvēks ir bezsspēcīgs.tāpēc cerēsim uz to labāko

Atstājiet komentāru