2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Janvāra sākumā Latvijā tek kļavu sulas, zied puķes un lido dzērves

Janvāra sākumā Latvijā tek kļavu sulas, zied puķes un lido dzērves

Ilgstošā siltā laika ietekmē Latvijā turpina ziedēt vai no jauna izplaukušas dažādas puķes, sākta kļavu sulu tecināšana un novēroti gājputni, tostarp dzērves, liecina iedzīvotāju ziņojumi sociālajos tīklos.

Laikraksts "Kurzemes Vārds" vēsta, ka janvāra sākumā Kurzemē turpina ziedēt vasarai un rudenim raksturīgās rozes, arī viengadīgās puķes - lauvmutītes un kliņģerītes. Zied arī prīmulas un ziemai piederīgās sniega rozes jeb ziemziedes.

Dabas vērotājs Vilis Bukšs Viļakas apkaimē gadumijā manījis gan ziedošas zilās vizbulītes un baltos vizbuļus, gan izplaukušus pūpolus.
Mežos joprojām atrodamas arī gailenes.

Vietām sākta kļavu sulu tecināšana. Žurnālists Maiks Koljērs ziņo par Zvaigznes dienā manītu kļavu sulu pārdevēju Ieriķos, un pirmās ziņas par sulu tirgotāju šajā pusē parādījās jau Ziemassvētkos.

2017.gadā kļavu sulu masveida tecināšana sākās februārī, bet tradicionāli tas notiek martā. Ja zeme nav sasalusi un laiks ir silts, kļavu sulas var tecināt jebkurā ziemas mēnesī. Pavasarī kļavu sulu laiks parasti sākas mēnesi pirms bērzu sulām.

Portālā "dabasdati.lv" cilvēki dalījušies dažādu gājputnu novērojumos, tostarp Ventspils, Saldus, Brocēnu un Apes novadā manītas dzērves. Daudzviet valstī pārziemo zosis, pīles un gulbji, kā arī ķīvītes, slokas, garkakļi, baltvēderi un citi putni, kas parasti pārziemo siltajās zemēs.

Šajā ziemā gaisa temperatūra Latvijā vēl ne reizi nav noslīdējusi zem -7 grādiem, un vidējā temperatūra bijusi aptuveni trīs grādus virs normas, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati. Mēneša sākumā, gaisa temperatūrai visā valstī pakāpjoties līdz +5..+8 grādiem, tika pārspēti vairāki 1. un 2.janvāra siltuma rekordi.

Tuvākajā nedēļā laiks kļūs vēsāks un saulaināks, nokrišņu būs maz, prognozē sinoptiķi.

Atstājiet komentāru