2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Prognozē, kāds laiks gaidāms janvārī – Jaungada un Ziemas mēnesī

Prognozē, kāds laiks gaidāms janvārī – Jaungada un Ziemas mēnesī

Sniegs, kas vairāk vai mazāk Austrumlatvijā noturējās līdz Ziemassvētkiem, gada nogalē pazuda. Lai arī uz viena otra austrumu pierobežas ezeriņa ledus jau paspēja vilkt lomus pirmie zemledus makšķernieki, Ziemassvētku laikā nakts sals arī šeit atkāpās. Tāpēc tas nebija kaut kāds Ziemassvētku brīnums, ka vienā otrā mežmalā jau vai arī vēl ziedēja baltie vizbuļi un zilās vizbulītes. Decembra beigās kūstoša sniega ūdeņos upju palienēs var sastapt ziemojošās meža pīles un gulbjus, bet vēja raustītajos kailajos bērza zaros Latvijā ziemojošos māju strazdus. Nu gandrīz kā martā! Bet ticējums saka, ja Ziemassvētkos pavasaris, tad Lieldienās būs ziema, tā savā blogā raksta laika vērotājs Vilis Bukšs.

Viņš norāda, ka vērojot norises dabā un laika zīmju dienās novembrī un decembrī, jāsecina, ka arī ziemas galvenais mēnesis janvāris būs ar mainīgiem laika apstākļiem. Bez barga sala, bet ar vējainām un nokrišņiem bagātām dienām.

Janvāra pirmajā pusē laika apstākļi mainīgi. Līdz Zvaigznes dienai (6.janvāris) bez būtiskām izmaiņām. Dienās no 0 līdz plus 5 grādiem. Naktī ap 0. Dažādi nokrišņi. Laikā ap 10. janvāri Austrumlatvijā neliels sniegs, apledojums un temperatūra naktīs mīnus 8, 12 grādi. Laikā ap veco Jaungadu (14.janvāris) vairāk nokrišņu, vējains. Dažviet nokrišņi, kas pārsvarā sniegs, var būt stipri. Pastiprinoties vējam putinās un ceļi slideni. Mēneša otrajā pusē, laikā ap Bašķi (20.janvāris) un vēlāk, var pastiprināties sals un dažviet skaidrās naktīs temperatūra var nokrist līdz mīnus 15, 20 grādiem. Bet ilgi tas nebūs, jo mēneša beigās atkal būs atkušņi, vējains, sniegs, slapjš sniegs un lietus. Ceļi slideni. Nākamais aukstuma vilnītis sekos pēc divām nedēļām februārī.

Kopumā janvāris rādās būt bagāts ar dažāda veida nokrišņiem un temperatūru ziņā ar noslieci uz siltāku. Mēneša vidū un beigās brāzmaini vēji.

Laika zīmes. Janvāris (Jaungada, Ziemas mēnesis)

Janvāris ir ziemas galvenais mēnesis un valdnieks. Ja februāris ir ziemeļvēju un puteņu mēnesis, tad janvāris ir sala mēnesis. Janvāra mēneši, kuros ir stindzinošs sals, viens pēc otra tikpat kā neatkārtojas. Ja janvārī stiprs sals, tad jūlijs būs sauss un karsts. Ja janvārī bieži snieg un putina, tad jūlijā daudz pērkonu un lietavu. Sauss janvāris paredz bagātu ražu. Miglains un lietains – sliktu. Ja janvārī zeme nesasalst un valdošie ir dienvidu, rietumu vēji, tad šajā gadā būs daudz slimību.

1. janvāris – Jaungada diena. Šīs dienas svarīgākais ticējums: kāds Jaungads, tāds viss gads. Tautas gudrība saka, ka šajā dienā jāizvairās no ķildām, asarām un no visādām bēdām.

TicējumiKāds laiks Jaungadā, tāds Pēterdienā (29. jūnijs). Ja Jaungada naktī daudz zvaigžņu – būs bagāts meža ogu gads. Ja Jaungada rītā pirms saullēkta spīgulis (rīta zvaigzne) deg, tad ziemā būs liels sals.

Zvaigznes, Zvaigžņu jeb Treikumdiena ir 6. janvāris. Tā ir viena no Krustdienām. Vakariņas ēd tikai tad, kad debesīs parādās pirmās zvaigznes.

TicējumiJa zvaigžņu dienas naktī pie debesīm daudz zvaigžņu, tad tanī gadā būs daudz ābolu un ogu.

Turpmākā ziemas laika vērojumos nozīmīga diena ir 12. janvāris, kad pēc kautas cūkas liesas zīlē atlikušo ziemu. Ja liesa vienlaidus gara un gluda, ziema būs gara. Ja liesa šajā laikā bieza, aukstums būs ziemas vidū. Ja īsa, arī ziema būs īsa.

14. janvāris ir Vecā Jaungada diena.

TicējumiJa Vecā Jaunā gada vakarā pūš dienvidvējš – būs silta vasara un dāsns gads. Ja rietumvējš – būs labs piena un zivju gads. Ja austrumvējš – būs laba augļu raža. Ja 14. janvārī jauns mēness, tad pavasarī būs lieli pali.

15. janvārī jāvēro laiks. Ja jaunajam mēnesim ragos īpašs spīdums, būs sniegputeņi. Ja ragi taisni, stateniski – būs sals. Ticējums saka, ka šajā dienā no melna gaiļa izdētas olas 4. jūnijā piedzimst teiksmainais čūsku ķēniņš Bazilisks.

17. janvārī Tenis, Tanīss. Sieviešu svētdiena un viena no Zirgu dienām. Lai cūciņas un zirgi neslimotu, jāiet uz kūti un dūšīgi jādanco. Teņa dienā nedrīkst rāties, jo ķengas piesauc nelabos garus.

TicējumiJa Tenī snieg, tad Aleksī (30. marts) pali. Ja nakts skaidra un pilns mēness, 7. aprīlī plūdi.

20. janvārī Bašķu diena. Viena no govju dienām, bet svētki visiem mājas dzīvniekiem.. Lopi šajā dienā bija jākopj un jābaro sevišķi labi. Zirgus nedrīkstēja nodarbināt, tiem bija jādod atpūta.

TicējumiJa Bašķī skaidrs – būs sausa vasara. Ja mākoņains un sniegains – būs labas ražas.

31. janvārī Tekla. Tekla ir Teņa (Taņa) māsa un viņas aizbildniecībā mājputni.

TicējumiJa dienas vidū spīd saule – būs agrs pavasaris. Ja sniegputenis – vēls pavasaris.


Avots: Viļa Bukša blogs

Komentāri (0-1/1)

  • Esssssss
    02.07.2018 18:35
    Jau apnicis tas ieilgušais rudens...ļoti, ļoti gribās sniegu un salu, īstu ziemu...

Atstājiet komentāru