2024.gada 2. maijs

Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Kādu laiku prognozē oktobrī - Veļu, Lietus, Zemliku un Rudens mēnesī?

Kādu laiku prognozē oktobrī - Veļu, Lietus, Zemliku un Rudens mēnesī?

Pagājušajos Miķeļos (29. septembrī) dienas pirmā puse bija mākoņaina, vēlāk saulains un saulrietā atkal mākoņi. Bez nokrišņiem. Vējš pūta no austrumiem, vēlāk no ziemeļrietumiem. Tas norāda uz to, ka ziema būs mērena, bet ar īslaicīgiem aukstuma viļņiem janvārī un februārī. savukārt oktobris, kā jau galvenais rudens mēnesis, pilnā apjomā attaisnos savu nosaukumu. Tā savā blogā raksta laika vērotājs Vilis Bukšs.

Viņš norāda, ja seko ticējumam, kāds laiks 16. augustā, tāds oktobrī, tad Veļu mēnesim kopumā jāatbilst ilggadējiem vidējiem šā mēneša temperatūras, nokrišņu un vēja rādījumiem.

Mēneša pirmajās dienās īslaicīgs, mērens rudens lietus un temperatūra dienās plus 8, 13 grādi. Laikā ap 8. oktobri skaidrās bezvēja naktīs iespējamas rudens salnas līdz mīnus 2 grādiem. Nokrišņi gan lietus, gan arī krusas veidā. Oktobra vidū mākoņi mīsies ar saulīti, nokrišņi īslaicīgi, temperatūra dienās plus 10, 15 grādi. Laikā ap 20. oktobri, kas ir viena no dienām kas paredz ziemu, nokrišņi īslaicīgi un temperatūra ap plus 10. Oktobra otrajā pusē bieži mākoņains, īslaicīgi nokrišņi un temperatūras pārsvarā plus 5, plus 12 grādi. Pēc 25. oktobra naktīs viegls rudens sals, nokrišņi īslaicīgi un dienās no nulles līdz plus 5 grādiem. Šajā laikā neliels sniegs un līdz ar to ceļi slideni. No 23. oktobra līdz mēneša beigām vējains, iespējamas arī rudens vētras.
Oktobris tradicionāli ir rudens vēju laiks. Šoruden vējainu dienu vairāk mēneša sākumā un beigās.

Veļu mēnesī bez mitas pārvietojas gājputni. Mēneša pirmajā pusē lido dzērves, zosis. Pēc Pokrova (Vecais lapkritis) arī gulbji. Ja gulbji vēl nelido, tad, kā vēsta ticējums, ātrāk par Ziemassvētkiem ziemu nav ko gaidīt. Ja ierodas zīdastes, tad Somijā jau snieg…

Tālāk sekojošais novembris jau būs ar slapjdraņķi, lietu, sniegu un ziemas klauvējieniem mēneša beigās.

Ticējumi par oktobri

Miķeļos (29. septembris) sākās Veļu laiks – laiks, kad senči aicināja ciemos savu mirušo tuvinieku dvēseles, pamieloja tās un tad laipni aizraidīja atkal projām.

Virszemē veļi nereti izkāpa naktīs, bet miglainā laikā arī dienās. Veļiem domātos ēdienus un dzērienus noliek pirtī, rijā, zem ozola vai liepas. Dažviet veļus mielo Veļu laika pirmdienas vakaros, citur - Piektvakaros (ceturtdienas vakaros).

Ticējumi. Ja Veļu laikā pērkons - ziemā būs maz sniega. Ja ozoliem un bērziem nokrīt visas lapas - būs viegla ziema, ja nenokrīt - būs barga ziema. Ja oktobrī vēl daudz lapseņu – būs gara ziema.

1. oktobrī ir viena no Rudens (Mazajām) Mārām jeb Lapkritis. Šajā dienā pārceļas no vasaras mājām uz istabām. Ievāc mežrožu augļus. Viena no dienām, kad Velns no debesīm nomests.

Ticējumi. Kāds laiks Rudens Mārā, tāds atlikušajā rudenī un nākamajā ziemā. Ja labi aug atāls, ziema būs sniegaina. Ja lido dzērves, pēc divām nedēļām būs sals. Ja nelido, līdz 2. novembrim bez sala un ziema vēla.

12. oktobrī Vecmiķelis. Šajā dienā daudzviet Vecmiķeļa tirgi.

Ticējumi. Ja šajā dienā uzkrīt sniegs, tad līdz ziemai vēl septiņas nedēļas. Ja dzērves aizlidojušas - būs agra un auksta ziema.

Vecais lapkritis ir 14. oktobrī. Kāds Vecais lapkritis, tāda ziema.

Ticējumi. Ja bērzs bez lapām, būs maiga ziema. Ja lapu vēl daudz, būs slikta ziema.

15. oktobris ir viena no Vēja Mātes dienām. Šajā un turpmākajās trīs dienās vēroja vēju virzienus. Tie iezīmēja rudens valdošos vējus.

Ticējumi. Ja šajās dienās gulbji prom iet vakarā – būs agra ziema; ja rīta pusē – ziema kavēsies.. Ja vējš no austrumiem, būs auksta ziema.

28. oktobrī Simjūdis. Daudzviet tā ir galvenā un arī pēdējā Veļu laika diena. Šajā dienā aicināja un mieloja veļus. Dzīvie cits pie cita neciemojās. ja kāds viesis tomēr ieradās, viņu nemieloja. Dažos novados šai dienā kaut ko cepa un vārīja no itin visas rudens ražas, papriekš pamielojot Laimas māti, bet pēc tam mielojās paši.

Ticējumi. Ja šajās dienā migla līst kā aukstas asaras, tad ziema ies pēc vasaras, tas ir, kāda vasara, tāda ziema.

Atstājiet komentāru