2024.gada 5. maijs

Ģederts, Ģirts

Kāds laiks gaidāms jūlijā - Liepu un Siena mēnesī?

Kāds laiks gaidāms jūlijā - Liepu un Siena mēnesī?

Ticējums saka, kāds janvāris, tāds jūlijs. Ja janvāris sauss un auksts, tad jūlijs sauss un karsts. Ja puteņains un dziļš - tad vasara slapja. 2017. gada janvāris iegūlās atmiņā ar trūcīgu sniega segu un nelielu līdz mērenu salu. Tas norāda, ka arī Siena mēnesis varētu būt ar mēreniem nokrišņiem un jūlijam parastu siltumu. Uz viduvēju jūliju gan temperatūru, gan nokrišņu ziņā norādīja arī laika apstākļi nozīmīgajās 23., 27. un 28. maija dienās, tā savā blogā raksta laika vērotājs Vilis Bukšs.

Ņemot vērā iepriekšminēto un to, ka pagājušā ziema kopumā bija maiga, Liepu mēnesis jūlijs rādās būt tuvu normai un iespējams, tuvāk jūrai vēsāks kā parasti. Nokrišņu sadalījums nevienmērīgs, bet kopumā drusciņ vairāk par vidējo.

Mēneša pirmajā pusē laika apstākļi mainīgi. Vējains. Nokrišņi pārsvarā īslaicīgi, bet nereti ar stiprām lietusgāzēm. Mēreni silts. Dienu, kad temperatūra sasniegs plus 30 un vairāk, varētu arī nebūt. Siltākas un saulainākas dienas iespējamas laikā ap Vecajiem Pēteriem (12. jūlijs). Valdošie vēji pavasarim iestājoties un tāpat arī aprīlī norādīja uz to, ka vasarā bieži pūtīs rietumu, ziemeļrietumu vēji. Līdz ar to jūlija vidū laiks nepastāvīgs, vējains, bieži īslaicīgs lietus, vidēji silts. Jūlija otrajā pusē laika apstākļi uzlabosies un laikā ap Jēkabiem (25. jūlijs) iespējamas arī dažas karstas dienas, kad temperatūra var sasniegt plus 30 un vairāk grādus. Vēlāk, mēneša beigās, nokrišņi īslaicīgi, bet reizēm stipri. Dažviet arī pērkona negaisi. Temperatūras plus 20, plus 25 grādu robežās.

Šogad Liepu mēnesis varētu apbēdināt lauksaimniekus, jo laika apstākļi bieži būs tādi, ka sienu vairāk pūdēs nekā žāvēs. Toties iepriecinās sēņotājus, jo mitrais un siltais jūlijs būs labvēlīgs sēnēm.

Laika zīmes. Jūlijs (Liepu, Siena mēnesis)

Jūlijs ir siena un liepzieda mēnesis. Liepu mēnesis ir vasaras sakne. Ja jūlija sākumā ziedu laiks, tad siena mēneša beigās jau ražas laiks. Jūlijs ir siltākais un nokrišņiem bagātākais vasaras mēnesis. Ticējums saka, ja silts jūlijs un vēss augusts - būs auksta ziema.

Imanta diena - 1. jūlijs. Tas ir laiks, kad debesīs margo sudrabaini (dimanta) mākoņi un sākas siena laiks.

Ticējumi. Ja 1. jūlijs lietains, būs vēla ziema. Ja Imanta diena saulaina un karsta, būs agra ziema.

2. jūlijā Laidene jeb viena no Vasaras (Mazajām) Mārām. Laidenē, tāpat kā Jāņos un Pēteros priecājas un dedzina ugunis. Danco, dzied un lec pār ugunskuru. Laidene ir ziedu laika beigas.

Ticējumi. Ja Laidenē spīd saule un mākoņi iet pret vēju, tad vējš mainās un būs lietains laiks.

4. jūlijs ir Bišu un Liepzieda diena. Diena, kad ievāc pirmo vasaras medu un bites aiziet liepās. Sākas liepzieds un vasaras medus laiks. Šogad liepzieds kavējas.

Ticējumi. Ja saulaina diena, būs daudz garšīga medus. Ja līst, būs daudz baltā medus.

Vecie Jāņi 7. jūlijā. Beidzas Zāļu dienas un sākas siena laiks. Šajā dienā savāktajām pļavu zālēm īpašs dziedinošs spēks. Tāpat rīta rasai un visiem avotu, strautu un aku ūdeņiem.

Ticējumi. Ja lietaina diena, būs slikts siena un ražas novākšanas laiks.

Septiņu brāļu diena ir 10. jūlijā. Septiņi brāļi ir tie paši Septiņi gulētāji (27.06.) un arī ticējumi līdzīgi.

Ticējumi. Ja “Brāļu dienā” ielīst, līs septiņas nedēļas. Ja spīd saule – tā spīdēs septiņas nedēļas no vietas.

Vecie Pēteri 12. jūlijā. Laiks, kad vasara nobirdina pirmo asaru un no koka norauj pirmo lapu. Pienāks augusts un noraus divas. Šajā dienā lakstīgala beidz dziedāt un dzeguze kūkot.

Ticējumi. Ja diena skaidra, būs bagāts gads un labas ražas. Zeltains rīts - būs jauks siena laiks.

20. jūlijā Pērkona diena jeb Pūķa nakts. Pērkonam veltīta diena. Tāpat arī vēlāk sekojošā Madaļa (Madalēna), kas ir 22. jūlijā. Pūķis simbolizē krītošās zvaigznes (perseīdas).

Ticējumi. Kurš šajās dienās bāžot šķūnī vai metot kaudzē sienu, to nosperšot Pērkons.

Jēkabi (25. jūlijs) jeb Saimnieku diena, ir jūlija galvenie svētki. Ap Jēkabiem sākas labības pļauja un Jēkabdienā galdā liek pirmo jaunās maizes cepienu. Ja ne maizi, tad vismaz jauno rudzu biezputru. Kauj pirmo aunu un no šīs dienas arī jaunos kartupeļus, burkānus un ābolus drīkst raudzīt.

Ticējumi. Ja Jēkabos ap sauli mazi mākonīši – būs sniegiem bagāta ziema. Silta un gaiša Jēkaba diena paredz aukstus Ziemassvētkus.

Annas (26. jūlijs) ir Saimnieču diena. Gan Jēkabi, gan Annas bija iecienītas kāzu svinēšanai. Jēkabos jaunais saimnieks (dēls) varēja pārņemt mājas valdīšanu, bet Annās pārveda jauno saimnieci. Annas vainagā jābūt tikai maizes augu ziediem, lapām un vārpām.

Ticējumi. Ja Annas dienā lietus līst tad rudenī būs daudz sēņu, bet rieksti būs tārpaini, un otrādi. Ja Annas dienā līst lietus, tad būs slapjš rudens.

Avots: Viļa Bukša blogs

Atstājiet komentāru