2024.gada 5. maijs

Ģederts, Ģirts

Prognoze: Kāds laiks gaidāms aprīlī - Sulu, Putnu un Ūdeņu mēnesī

Prognoze: Kāds laiks gaidāms aprīlī - Sulu, Putnu un Ūdeņu mēnesī

Ticējums saka: aprīlis nav aukstāks par martu un siltāks par maiju. Ja 1. aprīlī līst, un vakar lija, tad būs dāsns meža ogu gads. Ja aprīlis slapjš – Jāņi sausi. Ja aprīlis mitrs – laba sēņu vasara, bet ja aprīlī pērkona negaisi, vasara silta un būs labas riekstu ražas. Iespējams, ka šie ticējumi vismaz daļēji piepildīsies un sulu mēnesis ar savu mainīgo dabu atvedīs labu vasaru, tā savā blogā raksta laika vērotājs Vilis Bukšs.

Viņš novērojis, ka pēdējos četros gados laika apstākļi marta beigās un aprīļa sākumā ir līdzīgi. Gājputnu atgriešanās ir ritmiska un nesteidzīga. Pirmie lauku cīruļi Latvijas austrumu pierobežā tika novēroti marta pirmajās dienās, bet masveidīgi sāka atgriezties tikai marta otrajā pusē. Izņēmums ir baltais stārķis, kurš šopavasar atnāca marta vidū balts un cēls, kas iespējams ir agrākais novērojums Latvijas austrumu pierobežā. Ticējums saka, ja stārķis ierodas balts, būs laba un saulaina vasara. Gājputnu vienmērīga atgriešanās norāda uz to, ka pavasaris, lai arī agri sācies, bet lēni un vienmērīgi turpināsies arī aprīlī. Lauku cīruļi Austrumlatvijā iedziedāja vecā mēnesī, bet tas savukārt norāda uz siltu pavasari.

Atbilstoši februāra un marta nozīmīgām dienām, saskaņā ar Viļa Bukša novērojumiem, aprīlis rādās būt mērens un lielākoties sauss. Laikā līdz Lieldienām (16., 17. aprīlis) laika apstākļi mainīgi. Ja mēneša sākumā dažas siltas dienas, tad vēlāk dienās ap plus 5 līdz 10 grādi un naktīs nereti sals. Nokrišņi īslaicīgi, šajā laikā iespējams arī slapjš sniegs un cīruļputenis. Lieldienu nedēļā saulainas dienas mīsies ar mākoņainām un pārsvarā sauss. Dienās ap plus 10 grādiem un naktīs daudzviet salnas. Mēneša vidū, Lieldienās, laika apstākļi līdzīgi. Dažviet īslaicīgi nokrišņi, naktīs vietām salnas un dienā ap plus 10, 12 grādiem. Pēc Lieldienām, laikā līdz Jurģim (23. aprīlis), laika apstākļi mainīsies uz īsti pavasarīgiem. Ja vēl līdz Jura dienai (23. aprīlis) skaidrās bezvēja naktīs iespējamas nelielas salnas, tad saulainās dienās termometrs daždien pakāpsies līdz plus 15 un vairāk grādiem pēc Celsija. Vēlāk, pēc 23. aprīļa, silts un daždien arī vasarīgs laiks, kad temperatūra dažviet pakāpsies līdz plus 20, 24 grādiem. Dienām, kas pārsvarā būs siltas un saulainas, sekos īslaicīgi nokrišņi un pirmie pērkona negaisi.

Kopumā aprīlis būs tuvu vidējiem rādītājiem temperatūru un nokrišņu ziņā. Tuvāk jūrai siltāks un arī nokrišņu vairāk, bet Latvijas austrumos nokrišņu mazāk un drusciņ vēsāks.

Laika zīmes un ticējumi par Aprīli

Aprīlis ir sulu, palu un zemes atmodas laiks. Šajā laikā lauki krāsojas māllēpju dzeltenā, bet mežmalas vizbulīšu zilā, baltā un dzeltenā krāsā. Aprīļa ūdens un saule zemi modina, bet gaiss viļņojas no gājputnu balsīm. Putnu mēnesī turpinās gājputnu atgriešanās un mēneša beigās ierodas pirmās bezdelīgas, dzeguzes un lakstīgalas. Līdz ar kārklu un vītolu ziedēšanu aprīlī bitēm sākas darba gads un zemniekam zemes darbu un agrās sējas laiks.

1. aprīlis ir Joka (Māņu) diena. Otra Māņu diena ir 14. aprīlī un trešā - 30. aprīlī. Ticējums saka, ka šajā dienā dzimis Jūdass un 1. aprīlis ir viena no dienām, kad Velns no debesīm nomests un tāpēc jāmānās. Ticējumi. Kāds 1. aprīlis, tāds 1. oktobris un otrādi. Ja šajā dienā ūdens burbuļo, būs labs zāles gads, ja nē - slikts. Saulains 1. aprīlis sola labu linu ražu.

Izidora diena - 4. aprīlis. Svētais Izidors ir arāju patrons, un šajā dienā Latgalē zemes darbus nestrādāja. Ticējumi. Jāvēro saullēkts. Ja sarkans saullēkts, būs labs gads. Ja sniegs skudru pūžņa ziemeļu pusē nokusis, būs silta vasara.

7. aprīlī ir Vecā Pavasara Māra. Ja šajā dienā uz jumtiem vēl sniegs, tad mežmalās un grāvmalās tas būs arī Jegorā (6. maijā). Laba diena dziedinošu līdzekļu gatavošanai. Ticējumi. Ja nakts 7. aprīlī ir silta – būs jauks pavasaris. Ja 7. aprīlī skaidrs un spilgta saule – būs vētraina vasara. Ja šajā dienā negaiss – būs silta vasara un laba riekstu raža. Ja līst - būs laba sēņu vasara.

Viena no dienām, kad vēro dabu un laiku, ir 8. aprīlis. Šajā dienā masveidīgi atgriežas ķīvītes un žagata izdēj pirmo olu. Ticējumi. Kāds laiks 8. aprīlī, tāds 8. oktobrī un otrādi.

9. aprīlis – Pūpolsvētdiena. Pūpolu svētdienas rītā kuļā ar pūpolu slotiņām gultā gulošos un saka: "Audz, apaļš kā pūpols! Veselība iekšā, neveselība ārā!" Pūpolu slotiņas paglabā, jo tās nes svētību mājā. Pūpolsvētdienas, Zaļās ceturtdienas (13. aprīlis) un Lielās piektdienas (14. aprīlis) rītā pirms saules jānoslauka kūts griesti, tad vasarā mušu nebūs. Pūpolu svētdienā jāvāra zirņu vai pupu biezputra.

Tipša diena ir 14. aprīlī, dažviet 15. aprīlī. Pirmā pavasara lauku darbu diena. Sāk ziedēt māllēpes un sākas medņu riesta laiks. Ja pavasara ūdeņi šajā dienā tek lēni, būs grūts gads. Ja nakts skaidra un silta, būs silta un sausa vasara.

16. aprīlis un 17. aprīlis - Lieldienas. Lieldienu rītā Saule danco, Zeme šūpojas, Ūdeņi dzied un virmo Gaiss. Olas un šūpoles ir galvenie Lieldienu simboli. Lieldienu noslēpums ir Pavasara atmodā, ar visur valdošo auglību un Dzīvā mūžīgo Augšāmcelšanos. Ticējumi. Ja svētku rītā skatās caur zīda drāniņu, var ieraudzīt pašu Laimu.

18. aprīlis ir viena no Vēja dienām. Šajā dienā vai nu līst, vai skaidrs un saulains. Diena, kad mostas dievgotiņas (bizmārītes) un nātru raibeņi. Ticējumi. Ja diena rāma un klusa, labāka būs agrā sēja. Ja stiprs vējš, tad lietus un krusa vasarā pļaus labību.

23. aprīlis – Jurģa jeb Ūsiņa diena. Zemnieka gada sākums. Viena no Zirgu dienām. Ar Jurģi saistīts rumulēšanās paradums – trokšņaina aplaistīšanās sākot jaunus darbus. Ticējumi. Kāds vējš uzvar Jurģu dienā – tāds pārsvarā visu gadu pūš. Ja silts, kluss vakars - būs karsta vasara.

Markus diena – 25. aprīlis. Diena, kad zeme kūp. Nestrādāja, lai krusa nemaitātu tīrumus. Ja naktī salst un dienā snieg, tad vēl veselu mēnesi būs aukstums.

Avots: Viļa Bukša blogs

Atstājiet komentāru